用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想考私校/直資是否一定要讀無學券的幼稚園 ...
樓主: kooliestgirl
go

想考私校/直資是否一定要讀無學券的幼稚園 [複製鏈接]

回覆:想考私校/直資是否一定要讀無學券的幼稚園

香港所有幼稚園都係私立架,乜有公立幼稚園架咩?

去考直私一般來說是很多 "非學劵幼生" 的選擇, 可能家長的理念會想近些, 又肯投放資源, 學校要在市場生存, 成為受小學歡迎的幼稚園, 多少會加力在學術或其它方面上.  再加上家長在外發功, 小朋友的學術水準正常應較貼近直私小一收生.       "學劵幼稚園" 一般在校時間不可太谷學術,  靠的是家長, 如家長肯多放心機在"課外" 學術上, 小朋友亦能力無限.  

只是現在本地英小好多小一都會注重中文, 所以在樓主的情況下, 無論讀學卷或非學卷, 可能如何令小朋友的中文在考小一時可以過關較為急切.  非學卷的都要選. 又谷學術的, 可能如學之園, 劍嗚, 根德園之類會更合適.  如自問不想谷中文, 可能直接考慮國際學校更好. 反正都在中學己走.

引用:我係新手媽媽,最近幫囡囡報pn,因為聽其他

原帖由 kooliestgirl 於 15-11-06 發表
我係新手媽媽,最近幫囡囡報pn,因為聽其他媽媽講報k1時就要想定讀咩中小學好,我有點疑問。 因為我老公係唔 ...
我大仔讀學卷龍幼,中文程度比我預期深,k1開學至今認「樹」、「葉」字等、有教背唐詩,英文相對係淺D,但我有同佢外補

今年囝囝考直私的經驗話我知,絕對不可輕視中文。當大部分香港家長還在操孩子英文時,原來小學校長對考生的中文程度已悄悄提高,要求絕對不比英文低。有些學卷幼稚園教中文比非學卷還要深和多,不一定輸蝕。

我孖B讀緊有學卷幼稚園,同學仔報喜已知有人考到德望,聖母,真道,播道等私校/直資小學。入咗DGJD 2nd in,SFA 2nd in等都唔少。

‹ 上一主題|下一主題