用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 輸得漂亮
樓主: Roby0915
go

輸得漂亮 [複製鏈接]

回覆:輸得漂亮

點解要用“輸”, 字去形容,連自己父母都覺得 孩子係輸家,有誰去支持孩子,自己孩子有自己專長和特質,只係未能係短短面試表現出來,況且面試遊戲都講彩數

我只當他們眼睛不夠識貨發現我兒子啦,這樣會好過很多喔,爸媽要當孩子的伯樂先

idy926  agree!!!  發表於 15-10-29 12:02
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

和孩子站在高處,望著渺小的眼下,讓他知道人的渺小,微不足道。
放眼世界,成功在於跌低了,懂得自己站起來!
作為父母,我相信最期望既係子女可以獨立生活成長,這遠比入名校更重要,更有意義!

父母睇得開、輸得起,小朋友就會跟住做。有打未為輸,邊驚得咁多。

我女有時有d怕吾贏,我同佢講,你而家先7歲,未來的測驗、考試、評估、比賽何只千百次。做好準備、盡力而為就得,贏左開心,輸左就檢討吓,繼續努力。

引用:和孩子站在高處,望著渺小的眼下,讓他知道

對,其實interview唔收也不是輸,而且也不要太神化老師的matching能力,暫時所見,間間學校標榜咩都好,第一輪點都係揀外向學術好的小朋友,所以來來去去都係一班有多個offer, second in, 另一班就咩都無。但最後也有學校不斷call waiting, 連 reject都call 埋。若果學校真的選「合適」自己學校的學生,就應該無咁多呢d情況

waiwaileung1    發表於 15-10-26 00:10
Soundervolt  Exactly!  發表於 15-10-25 22:01

引用:點解要用“輸”,+字去形容,連自己父母都

原帖由 elysion 於 15-10-24 發表
點解要用“輸”, 字去形容,連自己父母都覺得 孩子係輸家,有誰去支持孩子,自己孩子有自己專長和特質,只 ...
同意!小朋友最重視父母,如果連自己父母都唔相信自己,佢地一定會好傷心。所以點都好,一定要相信自己的小朋友。
P1入唔到理想既學校,未P2再考過,以做券方式去考小朋友就最公平!

How to deal with win / lose depends on the temperament and potential of the kid (and also the perceived "value" of the parents.)

But in any case, I think it's important to teach the kid three things: (i) failure is the mother of success, (ii) there isn't any "the Best", there's only "Better", (iii) living is already winning; winning whilst losing his life, family or friends is losing.

elysion 發表於 15-10-24 22:41
點解要用“輸”, 字去形容,連自己父母都覺得 孩子係輸家,有誰去支持孩子,自己孩子有自己專長和特質,只 ...

agree!

"亞女,佢地吾識欣賞吾緊要,你而家先5歲,繼續努力!第時總會遇到懂得欣賞你嘅人,媽咪知你得嘅,明天同你轉校,我地一齊去搵識得欣賞你嘅人!黎!係邊度跌就係邊度企返起身!媽咪永遠支持你!我愛你!"  這些就是佢係我懷抱中大哭,我心中淌淚,忍住淚講嘅一番話,當時囡囡聽完,抺抺眼淚認真點頭個樣,至今印像依然深刻!感恩之後真係遇到欣賞佢嘅Miss,今日,亞女係果個範疇中好比心機,考得好好, keep住like。

事原係當年亞女遇到一個好大的錯折,雖然吾係面試,但差吾多,結果都係等如樓主所謂"輸",不過選人過程殘忍得多,最後因為我女在選人時表現到無信心 (這選人環節家長和學生全不知情),老師雖然知佢技巧好,但又因以為佢只係K2,下年仲有機會,結果全部K3生只有佢被叮走了.....校長諗住咁細個模盛盛吾會hurt,偏偏我個女就提出好多質疑,仲hurt到惡夢連連,因為佢好認真,為左個比賽會自己係屋企練習.....係自己同學校交涉無效後,只可以比返D正能量亞女,好怕佢企吾返起身!

我想講父母對佢地嘅支持好重要,佢地feel到,最緊要吾好比佢覺得係"輸"!

謝謝各位寶貴意見和情感抒發~
對呀 ,「贏」和「輸」只是兩種感覺,會過去的。希望孩子們❨* 也包括父母們)漸漸學會,不要過於享受得意,也不用太過執著失意(唔用「輸」字,嘻嘻)。孩子在當中能感受父母不斷的關愛,才是最真實和恆久的。加油!

回覆 alfredw88 的帖子

非常同意, 大人要身教, 因為小朋友都係睇大人頭, 學習大人

alfredw88 發表於 15-10-24 13:15
其實小朋友自己冇乜所謂,冇乜意識什麼名校不名校。反而大人很介懷,近日的面色和家庭氣氛給了全家很多壓力 ...

同意呀,小朋友介意結果是因為大人在言語或行動上話佢知佢需要介意。如果大人開開心心地俾小朋友一個訊
-- 考唔考到唔緊要,肯定會有書讀,小朋友的情緒就會好好多。不過大人的言語和行動又要一致先得,否則一邊話唔緊要,一邊又喊哂咁,就講乜都無用了。

睇小朋友面對無2nd in或offer的反應,係一面鏡子,睇到自己的教養有無出現問題。如果小朋友抱頭痛哭,非常在乎,甘家長要小心,放輕d,因為你的不安已經感染左小朋友。

而家先5歲,輸得起!最緊要唔好win a battle but lose a war! 真正輸贏,廿年後先知。

平時同小朋友多玩棋類,大人不用放水,但最後果鋪等佢嬴先收檔,想佢明白只要堅持就有最後勝利。佢而家輸左,會同自己講:「我下次再努力! 加油!」

引用:點解要用“輸”,+字去形容,連自己父母都

原帖由 elysion 於 15-10-24 發表
一命二運三風水,大運早行非福反禍

回覆:Charlotte_mom 的帖子

同意

引用:我當3000人申請,收120人,總有2xxx人出局

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-24 發表
我當3000人申請,收120人,總有2xxx人出局。面試本來就係鬥快表現(一小時仲要小組邊睇得清楚啊!)。首先 ...
同意,有赢就有輸,我唔會重點提佢點解輸,只會鼓励佢,下次勇敢D,就會有好成積。

‹ 上一主題|下一主題