用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生,做功課應注重字體整齊還是 “做得快” ...
樓主: minniez
go

小一生,做功課應注重字體整齊還是 “做得快” [複製鏈接]

回覆:小一生,做功課應注重字體整齊還是 “做得快”

由阿女開始讀書寫字開始,都冇要求佢要寫整唔整齊之類,只會睇佢有冇寫錯(因為寫錯左,第二日又要改正,嘥時間),從來唔會因佢寫得唔好而擦改,到三~五年級都響學校書法比賽攞過頭一丶二名。
而我阿嫂,佢對佢個仔由細到大都好嚴格要佢你寫字靚,幼稚園已經坐響佢仔身邊睇寫字,基乎每一筆劃都係阿嫂聲控咁制,寫一棟都要聽從佢阿媽話停,佢先停,字唔靚就擦,一直慢慢形成左佢依家寫野好慢,考試又寫得慢,佢阿媽早幾年不知幾後悔以前咁嚴格執佢D字。
所以正如D媽咪意見,要平衡,咁先係最有效益!
我要求係起碼要老師睇到佢寫乜,同無寫錯就夠。

引用:由阿女開始讀書寫字開始,都冇要求佢要寫整

原帖由 ms.aeroplane 於 16-06-12 發表
由阿女開始讀書寫字開始,都冇要求佢要寫整唔整齊之類,只會睇佢有冇寫錯(因為寫錯左,第二日又要改正,嘥 ...
多謝分享

同學媽咪朋友個仔讀恊和,由細到大寫字慢慢寫 好靚 ,最後考試明明識做,但唔夠時間完成,因為寫太慢。

回覆:minniez 的帖子

講真如果間學校多功課,做完都已經好好,還要字體端正真的不容易

要睇咩功課,書法或抄寫功課要靚D。
有段時間貪快,得C,跟著同小朋友講最少要B,不然,要全部寫過,之後有A。
作業或數學的字可以差D,最緊要做對。

要快靚正,不要再擦同鵰花!

做得快,字體只要清楚看到便可。 想一想,考試時小朋友仲去雕花嘅話,唔夠時間做,最後會激死邊個?
‹ 上一主題|下一主題