用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 深井天主教小學 2015小一新同學Hallo區 舊生家長指教下 ...
樓主: shamanese
go

深井天主教小學 2015小一新同學Hallo區 舊生家長指教下! [複製鏈接]

佢地每天都會有一堂導修堂, 用來做功課, 唔識可以問老師, 如果有利用依堂做功課的話, 通常都可完成7-8成功課, 回到家應該好快便完成餘下的功課, 不用擔心

回覆:妹妹頭 的帖子

唔該晒!

我仔黎緊都返深天

我相信我地會追得好辛苦。仲好有可能考包尾

引用:我仔黎緊都返深天我相信我地會追得好辛苦。

原帖由 siukwan512 於 15-06-09 發表
我仔黎緊都返深天

我相信我地會追得好辛苦。仲好有可能考包尾 ...
只要唔係唔理子女學業,點衰都不會離譜。建議及早為普教中預備,否則上中文課真的有點難度。

回覆:pcy307 的帖子

係米要上好多補習?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:係米要上好多補習? +

原帖由 shamanese 於 15-06-10 發表
係米要上好多補習?
唔需要

回覆:深井天主教小學 2015小一新同學Hallo區 舊生家長指教下!

買校服,買一套普通,兩套運動夠不夠用?學校建議兩套普通兩套運動,
其實會唔會一套普通3套運動好D呢?

家長們比D意見?

peggy  我買2套校服、2套運動衫  發表於 15-6-22 23:23

醒目開學勳章

shamanese 發表於 15-6-10 20:56
係米要上好多補習?
我覺得不需要, 阿女去到P5先開始補下英文

因為中文係普教中, 老師會用普通話上中文堂, 及小一已學晒所有拼音, 比較趕, 最好還是預早補一補普通話, 否則上中文堂真的會不知老師說什麼

+3金熱血 貢獻勳章

引用:買校服,買一套普通,兩套運動夠不夠用?學

原帖由 shamanese 於 15-06-22 發表
買校服,買一套普通,兩套運動夠不夠用?學校建議兩套普通兩套運動,
其實會唔會一套普通3套運動好D呢?
我覺得一套校服(好少機會著),三套體育服會好啲。

不過下學年開學初期唔知會唔會捉得嚴啲(要著校服返學)。

回覆 chan803 的帖子

我地依家冇體育堂唔比穿體育服喇, 星期五例外

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+chan803+的帖子 我地依家冇體育堂唔

原帖由 妹妹頭 於 15-06-23 發表
回覆 chan803 的帖子

我地依家冇體育堂唔比穿體育服喇, 星期五例外
My kids wear their PE uniforms everyday.

回覆:妹妹頭 的帖子

所以都唔知道點買好

回覆:chan803 的帖子

不過我記得註冊時老師好似話平時可以穿體育服窩……仲話不過點都要買普通校服的……

回覆:深井天主教小學 2015小一新同學Hallo區 舊生家長指教下!

各位家長可不可以分享下,你地點買校服?

同埋深天書包,水壺有沒有什麼規矩?應該普通就冇問題的吧!對嗎?阿仔鍾意變形金剛書包,應該冇問題掛……

書包水樽並冇特定, 但我記得小一時, 老師有講, 筆盒以簡單為主, 唔好咁多"機關", 怕小朋友上堂時唔留心, 掛住玩筆盒

+3金熱血 貢獻勳章

引用:同埋深天書包,水壺有沒有什麼規矩?應該普

原帖由 shamanese 於 15-06-23 發表
同埋深天書包,水壺有沒有什麼規矩?應該普通就冇問題的吧!對嗎?阿仔鍾意變形金剛書包,應該冇問題掛…… ...
無規定.

但無記錯的話,水壺要有繩.

引用:同埋深天書包,水壺有沒有什麼規矩?應該普

同埋深天書包,水壺有沒有什麼規矩?應該普通就冇問題的吧!對嗎?阿仔鍾意變形金剛書包,應該冇問題掛…… ...
留心學校極不主張使用有轆的手拉書包,另水樽一定要有繩。

引用:各位家長可不可以分享下,你地點買校服? +

各位家長可不可以分享下,你地點買校服?
因部份老師執得比較嚴,非體育課日子不可穿運動服,故各買兩套較適合。若住荃湾區,發覺唔夠先去校服商補購也不太難,只怕無碼就麻煩D。

‹ 上一主題|下一主題