用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班學d咩?
樓主: BabyTang2014
go

N班學d咩? [複製鏈接]

回覆:N班學d咩?

學群體生活。呢樣屋企學不到

其實你N吾番,到三歲先番,一樣好快學到N要學的,看你自己想點。所以大B要番(到N已近三歲),細B真係可以等近三歲番。

我都係ftm, 我之前報n只因為龍b怕k1爭學位,有n讀住點都安心d, 開學前自己教仔仔用杯飲水,次次都濕晒,返學不夠一個月,就自己用杯飲水飲得好好,另外,以前仔仔好唔鐘意同小朋友玩,會有推人既行為,但返學後完全改變,雖然未係好識同小朋友玩,但老師竟然說佢係好禮讓人,我相信是多了和同輩相處

醒目開學勳章 貢獻勳章

BabyTang2014 發表於 15-4-5 05:24
Thanks, 我不是FTM....所以好矛盾
我當時係咁諗:與其成日住工人/唔多合作嘅長老,不如返學好過啦!
恐龍家

點解禁矛盾係因為有朋友向我個女出世時就同我講唔使讀N班,因為無用~ 但係我諗。。。佢係FTM, 當然有多點時間同小朋友玩,教啦!之後我再問其他媽媽,佢地即答要讀,讀左小朋友會唔同晒! 我再問一位前幼稚園老師,佢都話讀左會好d,呢道都有禁多媽媽支持讀N班的好處,我諗我真係要認真諗下讀唔讀呢個問題了。。。THANKS 大家

引用:點解禁矛盾係因為有朋友向我個女出世時就同

原帖由 BabyTang2014 於 15-04-06 發表
點解禁矛盾係因為有朋友向我個女出世時就同我講唔使讀N班,因為無用~ 但係我諗。。。佢係FTM, 當然有多點時 ...
其實你BB幾多月出世?如果大B讀好D,如果細B真係吾洗咁急讀,去下playgroup先,兩歲半以上先番未遲

回覆:964000 的帖子

我b 9月出世

回覆:BabyTang2014 的帖子

咁唔洗讀都可以,隨你中意
1/2出世果d,唔讀N就變左3歲8個月先返學

我女也是9月B,我也是FTM,我完全覺得返N係有需要的!佢學到羣體生活,我每日有三個鐘自由時間,大家都好!佢e家放緊假期,好期待佢快d開學

Thanks 大家意見!我要俾心機深究下n班問題,都要睇埋囡囡成長進度~

都係睇自己意願決定讀唔讀啦。其實要學嘅遲早都會識,只係時間先後嘅問題。以前都冇n 班啦,我覺得保持佢學到嘅知識,技能反而長遠嚟講更加要注意。
當然自己都要下苦功教導bb 啦。

引用:其實你N吾番,到三歲先番,一樣好快學到N要

原帖由 964000 於 15-04-05 發表
其實你N吾番,到三歲先番,一樣好快學到N要學的,看你自己想點。所以大B要番(到N已近三歲),細B真係可以 ...
agree! 小朋友一返學自然就識群體相處、紀律等規矩,你2歲番學咪早D學囉!香港幼稚園3歲入學都好早,更何況2歲!

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-04-05+發表其實

原帖由 chowyikwan 於 15-04-12 發表
agree! 小朋友一返學自然就識群體相處、紀律等規矩,你2歲番學咪早D學囉!香港幼稚園3歲入學都好早,更何況 ...
有D人覺得,2歲早些學好似叻D,其實又喊耐D,病多D啫。近三歲至番,咪喊少D,病少D。

引用:我b+9月出世 +

原帖由 BabyTang2014 於 15-04-06 發表
我b 9月出世
9月出世,如要番N開學才剛兩歲,你最好之前同佢上定playgroup熟悉下先,吾係喊死佢。仲有你預初開學成日病。其實如不番n,你也可考慮一些自己上的playgroup。

‹ 上一主題|下一主題