用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正好D,定宣道好D呢?
樓主: bovibb
go

培正好D,定宣道好D呢? [複製鏈接]

引用:Quote:snow228+發表於+14-12-15+09:37+表哥

原帖由 hkpapa852 於 14-12-15 發表
你話如果要入校隊, 自行階段優先收, 一D都唔出其吖; 但如果去到大抽獎, 學生抽中學校就要收.

其實你呢位表 ...
同意

似乎好多小五小六, 甚至已升中既家長, 連升中派位係點都未清楚, 真係替他們的子女擔心....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

引用:Quote:LittleButter+發表於+14-12-15+10:02

培正中學, 自行+直屬位, 按2014年升中資料, 有65+118=183個位, 2014年畢業生約220人, 基本上只要係B1學生( ...
咁培正中學咁多band 2生,算唔算band 1中學?

回覆:培正好D,定宣道好D呢?

係羅,點解一間band1中學可收4成band2生?

snow228 發表於 14-12-15 10:40
係羅,點解一間band1中學可收4成band2生?
其實間間有直屬小學既中學都有類似問題, 只不過係, 大多數中學都會係自行階段主收外人(好似今年聖心開放自行學位, 上星期又有一番討論咁), 以保學生質素.

另一角度諗, 一間學校, 願意不太計較學生成績而盡量俾佢地原校升讀, 唔係肯更有人情味, 更有人性咩?

到底大家想要一間"教好"學生的學校,還是教"好學生"的學校呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:snow228+發表於+14-12-15+10:40+係羅

其實間間有直屬小學既中學都有類似問題, 只不過係, 大多數中學都會係自行階段主收外人(好似今年聖心開放自 ...
我都好欣賞培正呢方面。學生歸屬感同適應方面都會好好。希望有幸成為用家。

hkpapa852 發表於 14-12-15 10:08
培正中學, 自行+直屬位, 按2014年升中資料, 有65+118=183個位, 2014年畢業生約220人, 基本上只要係B1學生( ...
經我刨咗咁多年培正網, 我既理解係年年最top有十個八個會跳船去咗英中, 培正小學生係多過中學學額, 所以, 一定有少部份入唔到。如果我無理解錯, 培正家長大部份都好like培正, 所以唔駛問阿貴, 除咗最top果10個8個, 一定全部人自行填晒培正。咁剩番既小朋友响大抽奬見。大抽奬又規定如直屬位band 1生抽完又仍有學額, 一定要收埋band 2生, 咁, 可以好肯定好多培小band 2生係入到培中的。

但有啲唔明白既係見好幾年, 培中唔只收180+個培小生, 咁即係當直屬派完時, 仲有同學仔大圍大抽奬時入? 定係叩門入? 因為band 2生大圍大抽奬時, 就算填第1都唔可能有機會入到培中了, 但band 1仔一般自行及直屬位時已入, 所以唔明白點解佢可以收咁多培小生。不過, 好肯定係考級110-120入硬係正確既, 因為培中收成百九人, 但唔代表考150以後會入唔到。

培正真係一間好nice既學校, 可惜我派兩員猛將出征都不能攻下

little_yolky 發表於 14-12-15 11:46
經我刨咗咁多年培正網, 我既理解係年年最top有十個八個會跳船去咗英中, 培正小學生係多過中學學額, 所以,  ...
仲有1X個"留班位", 同埋1X個大抽獎位, 咁點都有10個8個係係呢2個途徑入

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-12-15+10:08+培

原帖由 little_yolky 於 14-12-15 發表
經我刨咗咁多年培正網, 我既理解係年年最top有十個八個會跳船去咗英中, 培正小學生係多過中學學額, 所以,  ...
你可派你2名猛將將來可嫁培正生,甘你嘅子子孫孫入培幼機會又高左

little_yolky 發表於 14-12-15 11:46
不過上年培正小一有成300人, 培正中學係津校, 教育局會唔會無端端俾佢開多幾十個中一學位呢? 唔果唔得, 咁6年後升中就大件事了.....

點解上年培小收多60人?

甘假設培小300人,只收200培中。

假設呢個情況同宣道比。應選那間?

snow228 發表於 14-12-15 12:04
你可派你2名猛將將來可嫁培正生,甘你嘅子子孫孫入培幼機會又高左

...
無用的, 我以前同學仔係培正old boy, 大仔考入, 細仔都唔入, 所以old boy都無用。

hkpapa852 發表於 14-12-15 12:06
不過上年培正小一有成300人, 培正中學係津校, 教育局會唔會無端端俾佢開多幾十個中一學位呢? 唔果唔得, 咁6 ...
教育局响小學童年份建議cut班, 多學童年份都應該加番D吧, 如果唔係, 收足200人都係得66%, 好可憐啊!

little_yolky 發表於 14-12-15 12:24
教育局响小學童年份建議cut班, 多學童年份都應該加番D吧, 如果唔係, 收足200人都係得66%, 好可憐啊! ...
你唔係見唔到我地位現任教育局局長處理幼稚園同雙非學生幾咁有遠見,如果6年後仲係佢話事,你話仲得唔得掂?就算佢3年後期滿走人,新個位又有幾大能耐呢?

little_yolky    發表於 14-12-15 12:47

hkpapa852 發表於 14-12-15 12:41
你唔係見唔到我地位現任教育局局長處理幼稚園同雙非學生幾咁有遠見,如果6年後仲係佢話事,你話仲得唔得掂 ...
好彩我「聰明地」搵到間無人同我爭既聯繫中學啫。

不過, 無論如何, 就算得66%, 都仲有66%可以入到band 1A中學, 成績都係好亮麗的, 都仲未計埋其他學生既升中率。所以, 就算係咁, 俾我都會揀培正

snow228 發表於 14-12-15 12:11
甘假設培小300人,只收200培中。

假設呢個情況同宣道比。應選那間?
6年後, 學生人數大增, 但一線中學學位否大增?
到時可能Band 1生都未心能穏入一線學校.

係培正, 只要係Band 1生, 唔進取既基本上一定升到上培中, 但係APS, 一定要出去考學校或者定派位. 睇你想點啦!

引用:邊間好D呢? +

原帖由 bovibb 於 14-12-14 發表
邊間好D呢?
雖然我係宣小的用家,對宣小都好滿意。但有得比我揀,我都會揀培小,因都唔想小六再玩升中面試。

引用:Quote:原帖由+bovibb+於+14-12-14+發表邊間

原帖由 茄子 於 14-12-15 發表
雖然我係宣小的用家,對宣小都好滿意。但有得比我揀,我都會揀培小,因都唔想小六再玩升中面試。

...
咁如果換左民生,你又會點揀?宣道定民生?(樓主,不好意思叉開話題)

‹ 上一主題|下一主題