用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝幼稚園
樓主: 落離Nicole
go

英藝幼稚園 [複製鏈接]

九龍塘用家. 老師對小孩非常關心. Field trip那天, 發現竟然清潔嬸嬸能叫出每位小孩的名字. 外語老師是班主任, 普通話老師是副班主任, 清潔嬸嬸當然負責小孩的大小二便, 以及為小孩整理衣服, 紮頭髮 (女孩). 老師如有說話想跟家長說, 會寫小字條放到小孩手冊內. 學習方面, 到現時為止, 我的小孩已經認識接近三十個中文字, 說出近五十個英語單詞 (看圖, 不是看字). 叩門方面, 沒聽到這學校跟叩門有多少關係, 但是, 你是為了小孩叩門好, 還是學到知識? 如果真學到知識, 面試也不擔心, 怕什麼叩門? 我小孩已有KV offer, SC waiting.

回覆:chengv 的帖子

依家可能改善咗!但3年前阿仔讀YL既N班!覺得好唔掂提早退學!因為行政極度混亂,可以收現金+自動轉帳double學費,之後講咗免返一個月學費竟然當冇收被追交、唔記得請病假幾次完全冇打過黎、班主任亦冇主動打過一次電話比我地講吓小朋友適應/學習情況、唯一打兩次黎係一次因為要我地家長口頭支持學校做乜乜,另一次就係問點解退學、仲有幾本書全個學期冇叫過帶返學新束束冇用過!最離譜係爆發手足口病,成廿個人中招原全冇通告,睇新聞先知,後尾隔一兩星期再爆多劑!決定退學

引用:我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教

原帖由 fifi47 於 14-12-15 發表
我小朋友讀緊沙田英藝,行政混唔混亂未領教到,但老師好關心我小朋友,語境好lee d我就已經見到。
有時,我 ...
我小朋友都返緊沙田PN,冇錯語境係幾好,返落比我想像中好好多,但我唔同意行政差唔影響到小朋友,好似學校PN升K1既註冊安排已經好大問題!

回覆:英藝幼稚園

小囡在天水圍英藝讀N班,有天突然話唔乖用膠紙貼你個咀!話老師有咁做。問佢邊個老師,佢次次都只會話普通話那個班主任。我決定即時退學!各位要多留意小朋友上學情況。

回覆 新人物 的帖子

想請問註册安排出左咩問題?  因為我TOUCHWOOD暫時冇問題發生過...  

rsx 發表於 14-12-17 18:06
依家可能改善咗!但3年前阿仔讀YL既N班!覺得好唔掂提早退學!因為行政極度混亂,可以收現金+自動轉帳doub ...
那感覺九龍塘的好很多. 家長還有老師的手提電話, 可以隨時溝通.

我都係用家, 老實行政係差左少少, 可以再有改善空間, 但我唔同意因行政差就定左佢間學校就唔好..... 您地睇下依家EK 已經冇人去俾comment, 我覺得係....無倫英藝有幾好, D 人已認定唔ok...... 您話貴.... 請大家去睇下佢用乜野書.....Jolly phonics, 牛津.....etc...... 自己出去學phonics 都要$ 啦......

引用:我都係用家,+老實行政係差左少少,+可以再有

原帖由 woodstockming 於 14-12-18 發表
我都係用家, 老實行政係差左少少, 可以再有改善空間, 但我唔同意因行政差就定左佢間學校就唔好..... 您地睇 ...

回覆:落離Nicole 的帖子

多謝大家既意見,應該都係會選擇讀英藝,am的時間好用好多,讀一年pn睇哈點先,sunkids就白交留位費了😭,明年K1再戰過其它幼稚園。

引用:小囡在天水圍英藝讀N班,有天突然話唔乖用

原帖由 elvistse 於 14-12-18 發表
小囡在天水圍英藝讀N班,有天突然話唔乖用膠紙貼你個咀!話老師有咁做。問佢邊個老師,佢次次都只會話普通 ...
你聽到甘情況你唔同學校老師校長反應情況嗎?

引用:回覆+新人物+的帖子 想請問註册安排出左咩

原帖由 fifi47 於 14-12-18 發表
回覆 新人物 的帖子

想請問註册安排出左咩問題?  因為我TOUCHWOOD暫時冇問題發生過...  
當日學校同家長講會優先留位比舊生,但註冊當日原來採取先到先得形式,有新生排在較前位置所以註冊到AM class,亦有返緊N PM class既註冊到AM class,家長們即時向校長表示不滿,但校長加以否認,聲稱所有新生只會有PM offer,但事實有舊生家長朋友註冊了AM class。
當日為數不少既AM class家長迫於無奈下先註冊PM class,校長説考慮增加一班K1,但以我所知14-15年度課室使用已飽和,我想像唔到15-16年度怎樣增加!佢續稱會有為數不少既學生最終會放棄學位,所以家長們唔需要太擔心,應該可以轉回AM class,佢比我既感覺係想辦法填補所有學位,而不是想辦法令家長們繼續讓子女升讀,當日好多家長都話,覺得返落幾好冇計劃轉校,所以都冇報其他學校,但現在大失預算。

回覆 新人物 的帖子

Ic~  咁我都明白你地感受~我由頭到尾都只要pm,所以touchwood冇問題發生,可能我份人冇乜要求,所以暫時尚算滿意

回覆:新人物 的帖子

所以真系就算打算K繼續讀,都要報定其他幼稚園,因為沒註冊可能都有變數

回覆:落離Nicole 的帖子

有同校長講,校長話睇過cctv無咁嘅事,又話小朋友說話不能盡信,又話老師好有經驗,學校絕對信任老師。其實就算有,佢哋點會認?!我哋從來無講過用膠紙貼咀,一個兩歲半嘅小朋友點會知呢個係懲罰嘅方法?我哋又無證據口同鼻拗,退學保護咗小朋友先

woodstockming 發表於 14-12-18 17:14
我都係用家, 老實行政係差左少少, 可以再有改善空間, 但我唔同意因行政差就定左佢間學校就唔好..... 您地睇 ...

Super agree.   行政係混亂.  但囡囡讀得開心, 8月龍B, 返學幾個月, 能夠用英文簡單同的講, eg, i have xxxxxx, open the door.  國語歌都唱到, 用國語講到蘋果, 面包, ......    我相信佢返得開心, 兼學到野.     

回覆:fifi47 的帖子

九龍塘用家,仔仔讀緊n主流,覺得語境好好,課程好,老師都唔錯,絕對係打好個底唔錯既選擇,身邊朋友聽返來comment都係好,d家長唯一唔揀英藝係一個字'貴',或者有更好更名既學校。
當然沙田分校係新開,難免有少少混亂

我囝而加都係九龍塘英藝PN英普, 我大囡以前都係
就係因為大囡讀得開心讀好先俾阿囝一齊讀
我日日送小朋友番學, 日日見到老師校長, 個個都認得我囝, 我囝又會同佢地 say hello, 好開心
阿囝在校坐得唔定或有時 pick nose呢d問題, 老師都會同我傾, 有時寫手冊, 有時電話
So far 都非常滿意

同意學費係貴, D書同功課都愈來愈多
但另一個角度, 就係因為學校已有 phonics, 普通話好多野教哂, 我地唔會再安排其他 class 俾佢, 日日放學/放假都係玩玩玩 :D  

我都唔明,間學校唔錯,點解咁多負面傳聞

回覆:英藝幼稚園

我係沙田PN用家,事實上,開學時真係有D亂,D老師不停轉,在十月尾已安定下來,但小朋友返學開心,語境好好,我用英文問小朋友What is this? 佢會答我This is xxxx,我問How many apples?佢會答two apples.我覺得起碼佢知我問乜,我在家講英文,佢會答我英文,我講廣東話,佢會答廣東話,普通話有D詞語都識,我相信係在唱普通話歌學到,隨時可以轉channel 係我最大安慰,老師對學生都有要求,佢知我小朋友認中文字弱D,都叫我多D同佢認下字,老師都好energetic同細心,小朋友曰曰開心返學放學都開心,每日返嚟同我講tea time 食咗咩,老師同佢玩sir 滑梯,邊個小朋友乖老師俾貼紙,我都好開心佢短短三四個月學到噤多嘢。

‹ 上一主題|下一主題