用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不肯玩"冰桶挑戰" 被小學同學及其家長嘲笑 ...
樓主: telluthetruth
go

不肯玩"冰桶挑戰" 被小學同學及其家長嘲笑 [複製鏈接]

http://www.theverge.com/2014/8/2 ... ce-bucket-challenge

http://onefunnyjoke.com/2014/08/ ... %E6%8C%91%E6%88%B0/

同阿仔睇呢兩條片。順便解釋ALS喺乜,為乜要林冰水,喺為親身感受吖,定喺柴哇哇玩吖,定好似d明星禁博宣傳吖,定喺peer pressure吖,定喺點?其實喺一個好好既機會去同仔有個討論。唔喺人人都要玩冰桶的,Obama都無玩(其實唔應該用個”玩“字,根本就喺一件嚴肅既事)。在講,呢個喺為做善事,唔喺一個遊戲。做善事向來都喺適隨尊便,豐儉由人啦。同仔仔解釋清楚就好了。

joanthony  agree  發表於 14-8-26 22:51

你仔仔好叻! 冇受群眾影響改變自己認為啱的立場。
仲有…個d家長…可遠離就遠離,不宜交心!
根本大家價值觀都唔同。

回覆:不肯玩"冰桶挑戰" 被小學同學及其家長嘲笑

我覺得事情(淋冰水) 本身沒有對與錯,只是一種做善事的方法。所以淋冰水的人冇做錯,你仔仔不去淋也沒有錯,各人選擇不同,最緊要是懂尊重他人的選擇。

引用:Quote:telluthetruth+發表於+14-8-26+13:10

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-08-26 發表
當然讚佢識獨立思考, 唔通第日成班人隊草, 唔隊就嘲笑"無鬼用", 笑OUT, 咁就試埋一份咩?
這比喻好好👍

宜家有D家長連BB都玩埋,英國仲完到死埋人,真系吾識死,完全改變晒原有意義

nieualma  同意!  發表於 14-8-27 11:13
Twins 媽咪

引用:Quote:telluthetruth+發表於+14-8-26+13:10

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-08-26 發表
當然讚佢識獨立思考, 唔通第日成班人隊草, 唔隊就嘲笑"無鬼用", 笑OUT, 咁就試埋一份咩?
講得啱

對呵, 我最不喜D人用群體壓力, 宗教如是, 做人處事亦是.  

我見FB 上很多成熟的朋友被人tag, 都用另一方法捐左佢去想捐的地方. 做善事是好事, 何時做何方法做是很自由的, 以取笑去強逼真是奇怪, 尤其是不懂反抗的小朋友.

樓主問點安慰佢?畀佢睇下呢個topic既留言咪得,大家一致讚賞佢有獨立思考
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

一開始我已經覺得這活動無謂(對不起,我真如此覺得),非常讚同周潤發拒絕做這個;亦讚同朋友改做捐血飲水。全世界有很多人值得幫助,als也值得幫助。但以這樣「傳銷」手法去推廣,我不讚同。

有D家長是無腦的,為了一段"最佳視覺效果"的片放上FACEBOOK,NG幾次(小朋友淋幾次冰),第二天,小朋友病了(發燒感冒),家長還是洋洋自得等人LIKE,不知悔改。該家長至今仍然覺得自己好"IN"。

好難過心傷,條片及圖不上post,內容是原本係一單善事, 乜野叫母債女還呀 (淋BB)

變態阿媽!又要威又要搵個女較飛!

冰桶係比你咁樣上位嗎, 做得人阿媽都應該係成年人啦
自己唔淋咪唔淋囉, 做乜要迫個細路女

條片我冇睇, 不過睇以下cap圖都睇得出B女表情好唔開心, 好難受

引用:小朋友到同學家中作客,被邀"冰桶挑戰",他

原帖由 telluthetruth 於 14-08-26 發表
小朋友到同學家中作客,被邀"冰桶挑戰",他一向有自己的主見,拒絕被淋冰水,他解釋的原因是不想浪費食水, ...
獨立思考更重要!

當然是獨立思考重要,如果他們集體去跳樓,難度為了合群而跟他們去嗎?

其實用取笑去逼人淋冰,算是欺凌嗎?

davywm    發表於 14-8-29 15:26
birdbird  算!  發表於 14-8-28 18:41
wan_sosin  我都覺得算  發表於 14-8-27 23:09
Jane1983  算!  發表於 14-8-27 22:58

咁玩法,呢個遊戲沒完沒了!好似有d玩大咗!明明善事,變成好心做壞事!

我支持有自己立場!樓主小朋友好嘢,有獨立思想!連d大人都無乜理智!都唔知做乜?

同埋呢D籌款應該係大人嘅事情,根本唔應該連小朋友都要參與!

fc926  我估淋到入秋  發表於 14-8-28 14:51

我反而想問樓主如何教育兒子可以有如此強的定力和獨立思考?我好欣賞你兒子,要應對同輩壓力絶非易事,有時甚至成年人也做不到,何況時小學生?實在應好好讚賞他

原帖由 kenwong888 於 14-08-26 發表
Yes, this is the trend!
Even the president need to accept the challenge!
If your child does not adap ...
現在潮流興貪污,甚至連ICAC前最高領袖都貪,難道不參與就out?
另外對於小學生來說,他們今次提出挑戰,明顯是為了'玩而玩',他們真了解這個活動的意義嗎?如不了解,那為什麼一定要跟著潮流玩一個'遊戲'?

LeeCC 發表於 14-8-27 21:05
其實用取笑去逼人淋冰,算是欺凌嗎?
幼稚園生都玩緊,半班同學已被挑戰,好快殺埋身
我小朋友係A仔,連俾人取笑都不自知,我真唔知点做才不会蝦

‹ 上一主題|下一主題