用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭小好D定朱小好D?
樓主: 小豬a808
go

蕭小好D定朱小好D? [複製鏈接]

ckh311 發表於 14-8-26 17:15
如果蕭小排第二有無機呢?因為我揾唔到d po講啱啱14/15呢年如蕭小排第二嘅情況,好難揀,下個月就係喇,都 ...
我上年甲乙2都係蕭小, 但.......................死左

我個人感覺朱小比蕭小好, 學校氣氛同老師既親民都優勝D

過來人, 女兒9月入讀小一, 舊年大抽獎我放蕭小2, 因感覺上佢位置較偏, 比較冷, 朱小放5, 太熱了, 半放棄.…

引用:過來人,+女兒9月入讀小一,+舊年大抽獎我放

原帖由 pookil 於 14-08-28 發表
過來人, 女兒9月入讀小一, 舊年大抽獎我放蕭小2, 因感覺上佢位置較偏, 比較冷, 朱小放5, 太熱了, 半放棄.… ...
可以透露囡囡最終派邊間嘛?

感恩, 中左頭獎 , 一胡

引用:感恩,+中左頭獎+,+一胡

恭喜哂

引用:感恩,+中左頭獎+,+一胡

想請問下,係咪到大抽獎時第一就係自己心水個間,第二就放一間穩陣d,但第三之後個d點呀,我真心想請教,希望你分享下d經驗,而家好似擺乜都死咁

純粹個人意見, 放1當然係心水, 2,3 都係要較隱陣, (較為冷少少,又唔係差), 我舊年3放左沙循,因舊年已聽得太多, 入唔到一就跌去四寶..所以保險線要放高d.
其實91不是大熱,又唔差既小學真係唔小既. 可以鍊下.

引用:純粹個人意見,+放1當然係心水,+2,3+都係要

純粹個人意見, 放1當然係心水, 2,3 都係要較隱陣, (較為冷少少,又唔係差), 我舊年3放左沙循,因舊年已聽得太 ...
謝謝你

ckh311 發表於 14-8-28 10:52
想請問下,係咪到大抽獎時第一就係自己心水個間,第二就放一間穩陣d,但第三之後個d點呀,我真心想請教,希 ...
第三或第四就填人地口中四寶裡面你最能接受個間,遲早都要填,早d填確保唔會入到四間裡面你最唔接受個間,因為就算係次熱或更次熱,第三志願其實都冇乜機會
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:蕭小好D定朱小好D?

回覆:小豬a808 的帖子

阿囡朱小畢業,如考前20必入一線band 1中,升中應比蕭小好。
兩間有歴史保良局校,無宗教分,可試下自行。

引用:我個仔係今年升小一的,以過來人身份,我今

原帖由 tina_yauyt 於 14-08-27 發表
我個仔係今年升小一的,以過來人身份,我今年將一間top嘅放第一,沙崇放第二,有好多朋友話我點解咁排,浪 ...
完全同意,排第二只得沙崇,沙循,田家炳及四寶,別無它選

所以我自行便揀次熱門小學便算,至少唔使陪跑,因為到時在統一派位大把人把次熱門放第二志願,到時仲難入!

照大家咁講,如果抽獎時第一大多數會選擇揀兩呂一胡培基,咁可能到時沙循,沙崇,田家炳都變哂第二大熱蕭小,朱小,梁小變咗無人再填第一第二。

係喎,點解咁少人提起沙胡嘅,我去過佢地學校門口睇過,環境都ok,d同學仔返學放學都幾乖噃。如果將呢間擺第二三得唔得呢

也不是的,今年很多家長都放朱正賢做首位,一胡排第二都無可能入啦!沙胡很多兄姊的,派第二都有機既。

angrybusilver 發表於 14-8-29 10:47
也不是的,今年很多家長都放朱正賢做首位,一胡排第二都無可能入啦!沙胡很多兄姊的,派第二都有機既。 ...
Are you sure?

各位您們好,請問那四所學校是四寶?

引用:各位您們好,請問那四所學校是四寶?

原帖由 NTNY 於 14-09-11 發表
各位您們好,請問那四所學校是四寶?
大家所講四寶嘅係聖華,信義,龍崗,慈航

沙胡2010創校,世襲生多嗎
‹ 上一主題|下一主題