用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教那裡可看到油尖旺區的中學banding? ...
樓主: kcsa
go

真心請教那裡可看到油尖旺區的中學banding? [複製鏈接]

opclk 發表於 14-7-31 23:08
回覆 王家爸爸 的帖子

Dse成绩依兩年跌去b2尾。低過全港水平。
信義一直都是在 Band 2 中尾段上上落落,公開考試成績不太穩定。
唔知幾時會好似細佬元朗信義一樣從 Band 2 變成 Band 1 頭。

信義是隔年開5班,今年5班,明年4班。

回覆:王家爸爸 的帖子

如果肯定是油尖旺band2頭、自行我會試循道,何官,甲部會選銘基,循道。乙一循道,乙二劉皇發,乙三填他區band2執雞位

cheukmanlai 發表於 14-8-1 01:22
如果肯定是油尖旺band2頭、自行我會試循道,何官,甲部會選銘基,循道。乙一循道,乙二劉皇發,乙三填他區b ...

我反而覺得如果是band 2 頭男仔,乙一可搏st,francis,而循道非保留學位較少..........

有朋友仔仔是band 2頭,入讀唐乃勸,好似讀得唔錯

kcsa  會再了解:)  發表於 14-8-1 12:56
kcsa  chun媽, 我有聽過唐乃勤不錯, 我   發表於 14-8-1 12:55

chun媽 發表於 14-8-1 07:25
有朋友仔仔是band 2頭,入讀唐乃勸,好似讀得唔錯
Band 2 頭學生讀 Band 2 頭學校,完美搭配,所以可以讀得唔錯。

kcsa  王家爸爸, thanks for your info   發表於 14-8-1 12:56

chun媽 發表於 14-8-1 07:23
我反而覺得如果是band 2 頭男仔,乙一可搏st,francis,而循道非保留學位較少.......... ...
我反而同意 cheukmanlai 搏循道非保留學位,人棄我取。
Band 2 頭男仔搏聖芳濟相當困難。 搏聖芳濟有點似搏九華(當然搏到聖芳濟比搏到九華的機會大很多),但你需要考慮兩個因素:
首先,搏到的機會很低;
第二,即使搏到也未必是件好事,做包尾大班感覺不好。

johnmamama  通知大家  發表於 14-8-1 12:35
johnmamama  上學期我仔考試後會否包尾,通知   發表於 14-8-1 12:29

油尖旺band 2頭, 如轉網去新界區, 有機升level去band 1尾.  有真實例子係轉沙田網, 自行及抽獎都選同一間沙田band 1尾中學, 結果係如願入左.  

kcsa  必必, 唔知博唔博:(  發表於 14-8-1 12:57

我睇了舊年同今年, 油尖旺區band 2 生, 其實大部份小學乙一填一間band 1中學, 包括聖芳濟, 銘基或循道. 每年家長選擇唔同,好似德信學校, 今年入銘基沒有人,上年5人, 聖芳濟今年20人, 上年16人, 協和今年入銘基14人, 上年7人, 結論填乙一band 2 生隨機號碼才是重要, 我仔band 2生, 今年派入聖芳濟, 好多band 2 頭話簡band 1尾, 可能銘基或循道會更難入到.

今年我仔間小學band 3 乙一填劉皇發入了, 我睇劉皇發是band 2生 保險線.

cheukmanlai 發表於 14-8-1 01:22
如果肯定是油尖旺band2頭、自行我會試循道,何官,甲部會選銘基,循道。乙一循道,乙二劉皇發,乙三填他區b ...
cheukmanlai,

多謝你, 好實質既資料, 我可再深入了解下, 希望我仔唔好再跌落去啦,...

johnmamama 發表於 14-8-1 12:11
今年我仔間小學band 3 乙一填劉皇發入了, 我睇劉皇發是band 2生 保險線.
Band 3 乙一入劉皇發?  是否因為學生其實是 Band 2 尾邊緣人,估錯 Banding 呢?

回覆 王家爸爸 的帖子

其實阿仔間小學好保守, 只在大抽獎話給你知band 幾, 不會講名次, 所以這位同學是否邊緣人,就不知.

回覆:王家爸爸 的帖子

我仔有同學是甲一入劉皇發,是肯定band3生,因小學名次很後,約一百,而且也不是成績好的小學,我仔深水埗校網,band2頭,我最想入聖芳濟,甲一博了,可能隨機号較後,沒抽到,抽獎始終有太多未知數,我又經歷叩門之痛,如果現在你問我,可能保險線會set前一點在乙二,博不博是個人選擇。

引用:今年我仔間小學band+3+乙一填劉皇發入了,+

原帖由 johnmamama 於 14-08-01 發表
今年我係EK曾教家長咁做

‹ 上一主題|下一主題