用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有鬥心好格,對事唔對人
樓主: ABC-DAD
go

有鬥心好格,對事唔對人 [複製鏈接]

出得貼,都會回嘅,原本出一thead,家長捧場咪答兩句,洗版灌水?

醒目開學勳章 王國長老

其實呢個帖, 同升中/鬥心有關係嗎?

心平氣和分析: 帖1越黎越離題, 帖2對人唔對事 (一開始已經用"真的不明為甚麼會有人"仲唔係對人?)
如果呢個帖都繼續唔係講鬥心, 我又要封喇

我係版主, 亦係用家, 見有家長真心分享, 無私付出, 有家長得益, 我都開心, 我都希望入黎係睇分享, 唔係睇互罵 (利申: 無論係講邊間學校, 我處理方法一樣)

希望大家諒解, 版主都係做野姐

【尖子日記-走過GBS的旅程】

大家可以向子女推介呢本書,我睇完,覺得這個課程的畢業生/學生,無論在學業、工作或人生路上,有志向,有勇氣,有毅力,絕非高分低能。

全港只收15人,尖子中的尖子。不是要求孩子得幾多分才算成功,而是學習他們的精神(我不會說鬥心)。

利申:我同出版社、中大、書中任何人都無關,絕非賣書

MacMa    發表於 14-7-25 09:36
ABC-DAD  好好嘅分享呀  發表於 14-7-24 23:53
ABC-DAD  好好嘅分享呀  發表於 14-7-24 23:52

在此平臺,大家可以暢所欲言是件好事,如果言語上覺得被冒犯,也沒什麼大不了。如果一間學校只能道長不能說短,只能報喜不報憂,那也就不談也罷。心如明鏡台,何處了惹塵埃。

ABC-DAD  萄提無樹,明鏡非台?明白   發表於 14-7-24 23:56

由頭到尾我都無提過學校兩字,鬥心兩字要河蟹左佢,我咪唔講野囉,我錯咩?我又無稿費,我無善意分享過?我針對咩人?針對咩學校?主持公道要交待清楚,唔上嚟呢板,我會好自在,教育板要心平氣和,嫌我水平唔夠,平買花生等睇戲囉,預埋封我戶口

回覆 Charlotte_mom 的帖子

抱歉,我未攪清楚板主大人係咪警告緊我?,似乎#1我無講過類似嘅東西,#2直情唔係出自我手?

離題十板八板嘅,我見唔少,出左第一貼已經無我法表餘地,又有人出現話我違規,公道分析俾我睇下啦

回覆:ABC-DAD 的帖子

版主當然有權選择咩係言語過火,但今次某學校公開試成绩家長們發表言論可畏互有攻守,又不至於册在主提,至於封個人户口更加唔會拉,BK某位家長言論更可恥,相對今次事件小事拉,但從無看見版主l出言阻止。

我話結束,有人入嚟話濫用圖視,重覆內容,再有修養都覺得冒犯,板主,你點睇,睇你

cathyming1 發表於 14-7-24 19:04
版主當然有權選择咩係言語過火,但今次某學校公開試成绩家長們發表言論可畏互有攻守,又不至於册在主提,至 ...
我完全明白大家有能力分清黑白,我無意針對啲咩,既然有咁既機會,咪想大家睇下冒犯人同被冒犯嘅過案囉一,先少人,我明鬥心字眼敏感,先作聲明,
二, 我自己一句都無提過咩學校,無比較過
三,未開始我嘅提目,就收到家長回應,大家無批評,只有出於善意提醒,我留心到會有對號入座嘅可能,打算結束,我點係離題
四,最多話我無料亂作啫,好似我結束後俾人洗板至真喎

ABC-DAD  成個貼都無提過任何學校   發表於 3 小時前

大俠,你用上“鬥心” 呢個字,引人遐思係第三集,我咪對號入座囉!今日你被隻神鵰激親?我地仲要靠你支持個中學交流架,你要頂住呀

like_travel 發表於 14-7-24 19:51
ABC-DAD  成個貼都無提過任何學校   發表於 3 小時前

大俠,你用上“鬥心” 呢個字,引人遐思係第三集,我 ...
x 2

ABC-DAD  出左發未?  發表於 14-7-25 00:28
ABC-DAD  你得閒報下ROP嘅料好嘛,仔出左   發表於 14-7-25 00:28

聽落, 好似我入左…“ICU"咁… …

個人覺得升中係一塊好板,支持板主你做野,俾幾十個like你

goodboy1 發表於 14-7-24 20:40
ABC-DAD 係咪 goodenough ?
你問得好,我都想借個位來澄清一下。
第一,我更係唔係ABC-DAD。ABC-DAD係我好尊重的EK前輩,我知道佢係一個SPCC的家長,但我從來冇發現佢會用學校成績來瘋剌或踐踏其他學校。因為我沒咁好彩有小朋友可以進入SPCC,所以就算在EK有無數次的相遇,但仍然緣慳一字。

第二,第二篇有關於鬥心的文章是我發的,如因為我嘅發文引致對ABC-DAD的誤會,我願意道歉。

第三,第四,第五點我寫在這裡好了。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2864824&extra=

ABC-DAD  係心領神會goodenough就係gooden   發表於 14-7-25 08:22
ABC-DAD  Shake hand.有乜好道歉,好多野   發表於 14-7-25 08:20
ABC-DAD  Shake hand.有乜好道歉,   發表於 14-7-25 08:19

睇唔明, 好無聊

like_travel    發表於 14-7-25 13:53

回覆 wunma 的帖子

菩提本無樹
明鏡亦非台
本來無一物
何處惹塵埃

平常心  是正道

http://www.youtube.com/watch?v=ICJFOM-19CQ

‹ 上一主題|下一主題