用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 擇校後遺症
go

擇校後遺症 [複製鏈接]

我同事亦是屯門區, 自行二入左馬可賓。
聽佢講呢間學校上緊, 面試睇操行, 對答等多於成績。是間好好既學校。
而且今年屯門區有足夠位, 比例B1生100:B1位120, 可以進取。
不過, 佢自己都是揀左岩佢小朋友既學校.

引用:Quote:宏頌媽咪^0^GARY+發表於+14-7-9+15:2

原帖由 goodboy1 於 14-07-09 發表
班所謂大學生 唔係要怨亞媽唔幫佢地選B1中學, 而係應該要多謝 香港政府「充大頭鬼」, 將本來只屬於大專學府 ...
没問題既,可能以後會似大陆分一本大學和二本大學,剛有大陆亲戚考完559分,一本大學最低收生綫560分,就算佢入一本大學的系都唔是佢最先选,是要撿凈庶先得,佢退一步去二綫大學選擇權又高好多。

王家爸爸  幾年之後,我們的 Band One 中學好可能改叫一本中學。  發表於 14-7-9 17:55

引用:我同你一樣,我個仔派左自行收生第二志願的

原帖由 sm0411 於 14-07-09 發表
我同你一樣,我個仔派左自行收生第二志願的伍華,我是九龍城區的,伍華係跨區,我只在自行收生時有填,其他 ...
其實兩間係咪真係相差禁遠呢?

johnmamama 發表於 14-7-9 15:06
回覆 chun媽 的帖子

這位同學是band 2 , 信義在油尖旺來說是band 2首選 , 一定好過劉旺發, 因為有人派十幾 ...
其實學校是沒有banding的,信義收 Band Two 和 Band Three 學生,他們沒有宣布 Band Two 和 Band Three 學生的百分比,所以你可以把它叫做 Band Two 學校,也可以叫它做 Band Three 學校。

信義應該有收ban 3生 但多少就無人知,因為有部份band 2 生向上移 , 我仔學校都話band 2 有時話band 1, 但我有小小懷疑 ,我一樣第一簡了band 1 ,俾我仔入了。
唐乃勤中中, 可以買英文書上堂或中文書上課,其實同英中一樣。應該唐乃勤會好d

唐乃勤都收了band 3生, 我好肯定 , 我朋友個在深水埗一間英小考尾 老師話一定band 3 ,自行無選, 俾佢大抽獎入了。

我同你一樣,我個仔派左自行收生第二志願的伍華,我是九龍城區的,伍華係跨區,我只在自行收生時有填,其他 ...
唔使擔心噃!做得晒嘅就B1A喇!

王國會長

宏頌媽咪^0^GARY 發表於 14-7-9 15:29
謝謝,大家支持,其實做人媽媽真難,又怕佢跟唔上,又怕佢張來怨我唔幫佢擇間好D學校,因為眼見公司D大學生同事,都怨佢亞媽,點解唔幫佢擇間b1中學...

有冇怨點解佢唔係李+x 個仔?  

johnmamama 發表於 14-7-9 19:45
唐乃勤都收了band 3生, 我好肯定 , 我朋友個在深水埗一間英小考尾 老師話一定band 3 ,自行無選, 俾佢大 ...
深水埗一間英小,如果是SFA,考尾幾名也不一定太差。

引用:Quote:TuenMunResident+發表於+14-7-9+16:3

hi, 小兒也入咗信義 有jm來分享下嗎?

現在有沒有那間學校有消息?其實我覺得找到一間配對,合適自己囝囝的中學就行了,佢會讀得有自信心和進步。預祝你囝囝成功 ^^

引用:+本帖最後由+chun媽+於+14-7-9+14:35+編輯+

原帖由 chun媽 於 14-07-09 發表

我朋友的情況比你差,她兒子是band 2頭,是油尖旺區,但第二志願, ...
最後同事個仔成功叩門陳兆民

屯天真係不差, 是一間不錯的band2校!
‹ 上一主題|下一主題