用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學(觀塘) Vs 王錦輝 (Urgent)
樓主: kinmammy
go

福建中學(觀塘) Vs 王錦輝 (Urgent) [複製鏈接]

kinmammy 發表於 14-3-28 11:58
多謝晒咁多位!
想請問有沒有知WKF中文DSE合格率高唔高,該校其實已用普通話教學,理論上不應太差吧?(但我 ...
考DSE連說話卷都喺廣東話,用PTH教,唔對路呢~~有d學校F1~3有普教中班,但F4都會轉番廣東話,有d中學直情無PTH班,就因為考DSE喺廣東話呢。而且小學課程簡單,就話普教中當學多個會話,中學課程深且濶,又要理解有要分析,普教中就認真事倍功半。

Yanamami 發表於 14-4-7 08:55
考DSE連說話卷都喺廣東話,用PTH教,唔對路呢~~有d學校F1~3有普教中班,但F4都會轉番廣東話,有d中學直情無 ...

Agree x 2

多謝各位恴見!
如ST.STEPHEN'S COLLEGE (赤柱)又如何?
校風及入U率方面?

回覆:Yanamami 的帖子

大學中有部份教授來自國內,只會說普通話;職場上很多重要人物也只說普通話;我認為講得不標準也可接受,但一定要聽得懂……中學推普,一定有助兒女長遠發展。
我不會說潮洲話,但我聽得到,有次同李氏一閒話,因我明白他說的潮洲話,以後訪問李氏都有我份,略懂地方語言也受用,何況是普通話呢!我們始終是中國人。
母語廣東話,可由同輩及家庭方面去生活訓練。

昨與福中家長一談,原來每年福中也要學生考i試,英文科必考,數學科自選,但學生是高中生,新丁則不知政策一樣與否了。無論如何五月份福中開始上銜接課程,希望我兒和大家也能讀得開心順利就好呢!

感覺上用普通話思考會對寫作有幫助。

Yanamami 發表於 14-4-7 08:55
考DSE連說話卷都喺廣東話,用PTH教,唔對路呢~~有d學校F1~3有普教中班,但F4都會轉番廣東話,有d中學直情無 ...
根據考評局報考須知, 考DSE係可以選擇考廣東話或普通話, 唔存在因DSE限制而高中必須用廣東話教.

"中國語文 – 考生擬報考中國語文科(廣東話),卷三(聆聽能力)及卷四(說話能力)考試均會以廣東話進行。如考生選擇報考中國語文科(普通話),則卷三(聆聽能力)及卷四(說話能力)考試均會以普通話進行。"

Yanamami  無禁多有PTH能力老師教DSE啩。  發表於 14-5-2 17:04

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-4-7+08:55+考DSE

原帖由 tantanmama 於 14-05-02 發表
根據考評局報考須知, 考DSE係可以選擇考廣東話或普通話, 唔存在因DSE限制而高中必須用廣東話教.

"中國語 ...

回覆:福建中學(觀塘) Vs 王錦輝 (Urgent)

上網去看看福中的外評報告,你好快就會做到決定。多些上學網找料罷。

無論校風和成績, 暫時都係福建中學優勝D

回覆:福建中學(觀塘) Vs 王錦輝 (Urgent)

福建公開試成績比王錦輝好得多。

‹ 上一主題|下一主題