用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 畢業後會讀咩小一
樓主: Beazel
go

York 畢業後會讀咩小一 [複製鏈接]

回覆:Beazel 的帖子

聽過有不少學校開始不"prefer" York 的學生係因為幾年前安排學生家長去菲律賓洗禮呢件事爆咗出嚟之後

York係咪好學校我唔知, 我只係知佢係我認識中唯一一間會一日開3節PN班 (每節2個小時, 比一般幼稚園少一個小時) 既學校 (雖然好似只係推行咗一年), 我覺得商業味太重了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我估可能係york比較無咁注重品徳(重學術多d)有關。可能一d比較傳統prefer乖仔乖女坐停停聽話的學校會唔揀York 小朋友。純粹自己估

回覆:hkpapa852 的帖子

去菲律賓洗禮?

回覆:York 畢業後會讀咩小一

其實我覺得可能很多也是誤傳!

charmmyblue 發表於 14-2-11 11:53
去菲律賓洗禮?
呢單野當年上晒新聞喎, 咁都唔知?

重溫下啦:
http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?year1=2010&month1=10&day1=2&month2=10&day2=2&id=20101002g01&keyword1=&keyword2=

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100930/00405_001.html

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題