用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田joyful vs沙田英藝
樓主: yan83100
go

沙田joyful vs沙田英藝 [複製鏈接]

英藝感覺又唔係話好好但又貴,不過覺得joyful只係做開play group有一定客源,所以開辦埋幼稚園既一間教育機構,如果2揀1我仍然會傾向英藝.

回覆 新人物 的帖子

都係!雖然英藝口碑一般,但識得幾位用家對話英藝英普不錯!K1多人唔讀只係貴,如果平d一定繼續讀,因課程好!而且應該d人識英藝多過Joyful!

回覆:沙田joyful vs沙田英藝

我本身係沙田英藝家長,其實係囡囡入學前,係ek見到咁多唔好傳聞,都有諗住唔讀。
不過好彩最後都有讀,因為讀落覺得同傳聞係兩件事,囡囡的miss十分有愛心,我常常打去問囡囡情況,都好有耐性答我。囡囡在家都成日提老師名,扮老師。
但我都有試下K1會不會轉其他,原因單純係睇下會否轉到龍校或學卷平的。
如果同其他私校比,英藝又唔係貴好多,不過學卷就平好多,所以都會有批家長轉走。
但以我所知,由英藝轉去其他非龍校或名幼的家長好小

我都會prefer英藝多d

另外,英藝雖然一班廿幾人,但兩個本地老師,加一個net,加一個姐姐。
所以長期有兩至三個老師和一個姐姐係課室。
至於joyful, 樓主可能了解下,一班有幾個老師長駐,咁可以幫助考慮。

引用:另外,英藝雖然一班廿幾人,但兩個本地老師

原帖由 pure_carol 於 13-12-14 發表
另外,英藝雖然一班廿幾人,但兩個本地老師,加一個net,加一個姐姐。
所以長期有兩至三個老師和一個姐姐係 ...

我都係有joyful AM and 英藝PM offer.

環境我prefer 英藝多一點。joyful都不錯,但要搭上7樓,返放學時間會否好迫?我諗多樣野,商場樓下有食肆,如果萬一要走火警,想問百幾個小朋友點樣從7樓行樓梯落地下?

但AM offer 真係好吸引。

引用:我都係有joyful+AM+and+英藝PM+offer.+ +

原帖由 applelove 於 13-12-16 發表

環境我prefer 英藝多一點。joyful都不錯,但要搭上7樓,返放學 ...
你個point我都無諗!

applelove 發表於 13-12-16 11:09

環境我prefer 英藝多一點。joyful都不錯,但要搭上7樓,返放學 ...
又係wor..., 你都好細心...諗落真係好少見幼稚園去到7棲咁高....

如果兩間都有offer一定要二選一。我會簡英藝。關於做開playgroup哩樣都係我concern。所以joyful一直唔係我first choice。

引用:我都係有joyful+AM+and+英藝PM+offer.+ +

原帖由 applelove 於 13-12-16 發表

勁!我都無諗過!

我行過round 學校出面都係商鋪,見吾到有大的空曠地方。雖然話發生火警機會率好微,但如果真係咁吾好彩要走火警,咁多小朋友得兩、三歲,跟本冇可能自己可以從七樓行樓梯落去地下,staff又冇可能抱咁多個一齊走...? 可能係我諗多左,但呢個point係我唯一concern 的。

真係無考慮到如有火警小朋友安全嘅問題,多謝提醒!我諗我會唔交Joyful留位,繼續等英藝offer!

回覆:applelove 的帖子

好有見地!

applelove 發表於 13-12-16 17:02
我行過round 學校出面都係商鋪,見吾到有大的空曠地方。雖然話發生火警機會率好微,但如果真係咁吾好彩要走 ...

果然好細心...

有無兩間學校booklist睇下

回覆:applelove 的帖子

引用:去過joyful+open+day,雖然有個covered+pla

原帖由 halflower 於 13-12-17 發表
去過joyful open day,雖然有個covered playground,但係果度好局好熱,又放左好多部冷氣機定散熱氣,感覺 ...
你講嗰到係荃灣嗎?火炭唔覺眼有冷氣機排氣喎

回覆:JamBBoy 的帖子

火炭好似無,但夏天應超焗!因室内無冷氣

我個女係細女,10月尾出世,但係都收到英藝同JOYFUL火炭兩間OFFER. 我想問邊間有校車,因我住荃灣....
‹ 上一主題|下一主題