用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開始有點累了
樓主: Charlie妹
go

開始有點累了 [複製鏈接]

我覺得interview最辛苦係大人, 壓力大到仲慘過自己考, 而家有offer我唔唔打算去餘下果d啦, 等個囡(其實係我)休息下

大家都要加油呀!!

回覆:開始有點累了

我地in咗3間,2間有offer,1間waiting。b仔其實唔係好知是面試,只係同佢講媽媽同你去玩,b仔表現很自然。作為媽媽的一定有壓力,所以收到心儀offer已決定收工,唔想再去了。

引用:我淨係in咗3間,1間waiting,2間am+offer~

原帖由 小貓1124 於 13-11-28 發表
我淨係in咗3間,1間waiting,2間am offer~之後可能in多1間,或者唔in~
大人都累,何況小朋友?

...
我in 兩間,八月B一間am
一間waiting
其實我覺得最多in 四間好收手la
星期六去公園好過

In左4間,1 waiting 1 offer, 2間下月至知!明天再in一間好近屋企既全日n, 和三月in學之園,因為已有offer,雖不是最心儀,但已心足,所以心情好輕鬆

我地同阿B講係去玩,平常心,完全唔比壓力佢, 有時佢仲玩到唔啥得走。so far so good, 3個 offers 1 個 waiting

rc108 發表於 13-11-28 21:24
My feeling is the same as yours. We had 4 interviews continuously every week (well, actually 6 but w ...

where is these two offer???

引用:我個仔見到要著去面試套衫,話“唔要" +

原帖由 cathleenli_0704 於 13-11-28 發表
我個仔見到要著去面試套衫,話“唔要"
我個B勁唔中意著新衫,我冇得迫佢,所以次次in都著到好似剛剛瞓醒

我報左大約10間,每次去都當pg&平常心,幸好好早就有offer所以壓力唔算太大,但in到尾聲幾間時都覺得幾攰(但亦係競爭最大嗰幾間),所以放棄左最後一個面試,因地點唔方便,收都唔讀就唔好浪費大家時間

暫時in咗4間,1 waiting,1 offer,1 reject,1未有result,但有offer果間唔係心儀果間。下個月仲有一間in,仲有1、2間可能一或二月先有得in。每次去in當去playgroup,唯有係咁諗會無咁大壓力!

其實都唔知收生標準係點,我仔咩都做到晒,interview果陣又好主動,但居然結果係未被取錄!

回覆 bolanming 的帖子

Star of the Sea in Chai Wan (AM) and Xi Yao Kindergarten in Siu Sai Wan (AM). My baby is a September baby.

Actually I applied for more than 10 but only got 6 interviews invitations (attended only 4) and the rests are either saying my baby is too young or no news at all. Among those 4 interviews, my daughter got 2 AM offers and 2 waiting lists.

I did not do anything on purpose to force her to learn something. I just let her play her own toys naturally everyday. Even for interviews, I just told her to play only. So, don't worry and relaxed! Take it easy and it will be over soon.

回覆 cheung2000 的帖子

Agree. I also took it as attending to playgroup for every interview.

引用:Quote:原帖由+cathleenli_0704+於+13-11-28

原帖由 Aphrodite 於 13-11-29 發表
我個B勁唔中意著新衫,我冇得迫佢,所以次次in都著到好似剛剛瞓醒

...
我俾bb著平時出街著的衫,唔會特登著新衫,最緊要舒服。in 咗四間,一間遠的am offer, 其他全部waiting. 教過眼耳口鼻唔識,顏色唔識,形狀識配對唔識名稱。我面試的學校,冇問動物和形狀,有一間問顏色,其他都係玩玩具冇問野。今個星期in埋屋企附近一間,之後就要明年才有面試。bb多數下午面試,為了令佢早上小睡,面試日會帶bb去公園放電,所以佢好開心,唔會有壓力。

我都小孩報了多間幼稚園。

in啟思又時失敗,不過我覺得係啟思安排問題。

我又無迫仔仔,只是沖涼時畀D彩波佢玩下,平日畀DVD佢睇下,in時,當去pg,當去公園玩,無壓力。

不是仔叻,有信心,相反,正因為仔仔知識上好好,但情緒在陌生環境一般,無得迫,所以順期自然。

知識上有缺,都可以補,但情緒上要慢慢成長。

我覺得只要父母的態度積極及方向一致,小孩pn有書讀唔緊要,K1一定有位。

及我安排小孩穿平常衫,沒有戰衣。

yes its really tiring!  so its better just take it easy.  抱著去玩的心態! I Juz let my gal to choose whatever she wanna wear for the interviews. no pressure.  Juz regard interviews as playgroup sessions.

我無特登train個女,教眼耳口鼻、顏色、生果、動物,其實一般成長過程啫,佢唔識咪由佢,始終都會識。有朋友好熱心咁話幼兒園會考乜嘢玩具,叫我要去買,甚至話借俾我,我都沒有特別的處理。我自己都係教書,知道in學生其實未必係睇佢係咪乜都識晒,反而睇佢性格同埋臨場表現,甚至眼緣,所以都係抱平常心。

帶阿女去in時,我沒有讓她穿什麼戰衣,都係一般去街衫。也不會煞有介事的令氣氛好緊張,只會告訴她我們去同老師玩。我自己都當帶佢去playgroup($30一堂playgroup,抵到爛),出下街。我同佢都好開心。

我地in左3間,2間offer,1間waiting,其實期間都無扮親子既,係真係同小朋友玩同順道教下佢嘢,不過倦在成日係咁睇住好多資訊,想update 住,又怕選錯校,而家仲要等d最難入既York, St.Cat, Vic同學之園見埋好似先放心收手,都覺得自己變態,唉…但無奈,又放心收手咩?好彩阿囝次次都以為係去玩……

我in 咗5間好好彩有4間am offer 及1間waiting...interview 呢個遊戲真係另大人好大壓力。而家又要準備留意k1學校啦...超級煩!!!

RMH 發表於 13-11-29 08:54
我暫時 in 左三間,可能我同老婆平常心,唔會有咩壓力,阿 b 梗加唔會 (我認為),因為佢都唔知 in 緊:happy ...
我都係咁話

我一開始都好緊張架,有一次女女in 得唔好我勁唔開心,後來諗通左,得一歲幾咁迫落去大人細路都辛苦,都係平常心,女女in 左5間,4間有offer..... 但未係心儀學校,等下年心儀學校面試

iamverysleepy 發表於 13-11-30 23:03
我無特登train個女,教眼耳口鼻、顏色、生果、動物,其實一般成長過程啫,佢唔識咪由佢,始終都會識。有朋 ...
我同個女講當去玩下得啦,平常心啦
係,平過pg好多,我都有offer, 但未係最想讀的,所以之後的我都會照in, 當羅多個經驗又好,睇下學校環境又好,去pg玩都好,比左錢唔好浪費
‹ 上一主題|下一主題