用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村vs德貞,兩間都有上午班offer,唔知點揀,請指教? ...
樓主: iamyan
go

又一村vs德貞,兩間都有上午班offer,唔知點揀,請指教? [複製鏈接]

我係用家, 之前幫他報了好幾間幼稚園, 但係只得2間有OFFER, 最後決定入讀德貞K1, 因為比較接近屋企.
開頭都好驚下, 因為德貞都係有D大陸媽媽, 一班至少3-4!! 聽聞學術程度又好似好淺!!
不過返左2個幾月, 發覺德貞係一所好平民的學校, 校風淳樸, 學校對小朋友的品格,禮貌,紀律要求十分嚴格.
雖然係有大陸家長, 但係佢地都係比較斯文.
學習程度上, 當然比不上沒學卷的, 不是每天也有NET 及國語老師授課. 但係功課就係每一天也有1-2, 要用筆的!! 另外, 2個幾月內, 我地要完成, 10份網上讀書報告(//國語), 4份中文讀書報告, 8份課外讀書報告, 等等….
另外,學校強調家校合作, 你每個星期可以返學校同你小朋友一起做早操, 家長亦可以返幼稚園做義工, 幫手返學放學及維持操場紀律, 返學校講故事給小朋友聽……
所以我現在覺得德貞幼稚園都幾好, 希望依D資料幫到你

回覆:ltcx1x1x1x1 的帖子

請問德貞k1一星期有多少時間係上net英文/普通話?

引用:請問德貞k1一星期有多少時間係上net英文/普

原帖由 littlelittlebe 於 13-11-09 發表
請問德貞k1一星期有多少時間係上net英文/普通話?
我問過学校一星期各一堂,每堂20分鐘。聽完之後,我放棄交留位費,選擇了又一村了。

回覆:又一村vs德貞,兩間都有上午班offer,唔知點揀,請指教?

今日in 學之園都好多大陸人……

你最後結果,選了那一間?

回復 hhheidi1998 的帖子

唉! 我因為學術原故,最後我放棄左我心儀嘅又一村,而選擇了德貞!

引用:又一村就算有大陸人,都会係高層次d嘅!int

原帖由 hhheidi1998 於 13-11-07 發表
又一村就算有大陸人,都会係高層次d嘅!interview 嗰日見到有!但唔多囉!
同意,我去見果日都見到啲國語人,唔係大陸貴族定係台灣,都好有禮貌。

回覆:又一村vs德貞,兩間都有上午班offer,唔知點揀,請指教?

我朋友係德貞用家,佢個小朋友大抽獎抽到協和小學,佢話跟唔上,好辛苦,叫我咪報德貞,太happy,要㨂都㨂協幼喎

princesssnowy 發表於 13-11-10 09:09
我朋友係德貞用家,佢個小朋友大抽獎抽到協和小學,佢話跟唔上,好辛苦,叫我咪報德貞,太happy,要㨂都㨂 ...
讀協幼又点知一定跟得上?
‹ 上一主題|下一主題