用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解你地要報n班?我開始動搖...
樓主: Estimaking
go

請問點解你地要報n班?我開始動搖... [複製鏈接]

回覆:請問點解你地要報n班?我開始動搖...

奶奶湊,全日睇tv! 甘不如返學

引用:其實我覺得讀唔讀N班,都要睇下bb幾大,我

原帖由 mikemike509 於 13-10-28 發表
其實我覺得讀唔讀N班,都要睇下bb幾大,我仔係1月b,下年N班開學都已經兩歲七個月,如果唔返N,到K1先返學 ...
非常同意~

工人揍 / 長輩揍 / 媽媽揍但想早日回到工作崗位賺錢 / 唔想大B日日在家無所事事至三歲七個月 / playgroup 仲貴 / 心儀學校有N班直升所以競爭冇K咁大 / 面試K時已有N班經驗唔會咁怕課室同老師 / ...

tiggeryyw  同意  發表於 13-10-30 23:21

其實睇你抱咩心態姐,我地兩公婆interview前,都無咩特別迫阿囡記野,去到interview就當見識下,完全俾阿囡自由發揮,睇下學校入面係咩環境,開開心心咁玩一個上午就出返黎,走既時候重有貼紙送,阿囡不知幾開心。

N班有能力自己湊,帶佢去公園,有人陪佢玩,確實係可以唔返重可以俾少一年錢。

但因為黎緊細b出世,想自己休息下,阿囡又可以學下群體生活,所以就抱住考到就讀,考唔到就算既心態報N班。但只會係返半日

我日日望個cam, 見到阿b無聊係個廳踱步。工人無乜點理佢。一有得出街就好興奮。就覺得佢日日係屋企好悶。再講屋企無人幫姐姐又可能唔續。第三就係早些覺識自理同習慣同人相處都係好事既。如果k 先開始讀,果時人人都好習慣但唯一係自己果個不停喊咁咪仲難搞?我依家打算比囡插歲半班。到時佢只有21個月咋。其實都有d掙扎覺得佢好辛苦。但子非魚,焉知魚不樂呢?

tiggeryyw  和我在CAM見到一樣,所以我亜女現在一星期會返兩日私人辨既N班,因正式幼稚園唔收,但幼稚園既歌如太陽伯伯,吹波波都識唱,  發表於 13-10-30 23:30
是是但但  但子非魚,焉知魚不樂呢<---love it! 勁~  發表於 13-10-30 15:13
echan0117  但子非魚,焉知魚不樂呢   發表於 13-10-29 08:44

引用:我日日望個cam,+見到阿b無聊係個廳踱步。工

原帖由 Cajes 於 13-10-29 發表
我日日望個cam, 見到阿b無聊係個廳踱步。工人無乜點理佢。一有得出街就好興奮。就覺得佢日日係屋企好悶。再 ...
21個月已經可以插班?唔係要足2歲咩?

引用:Quote:原帖由+Cajes+於+13-10-29+發表我日

原帖由 barbee 於 13-10-29 發表
21個月已經可以插班?唔係要足2歲咩?
佢係歲半班。。似半托兒playgroup 果類。。

n1 主要學合群, 規距, 自理等等, 學術反而次要, 會教但唔 expect 你識晒的.  如果冇兄弟姐妹的話, 返 n1 係一個唔錯的選擇.

返N班是因為兩公婆都要返工,不想bb全日對住工人咁悶。我大仔是10年10月細b,足兩歲就返n班,他讀了9個月進步神速,自理、語言能力等急速提升,雖然真的是成日病,但這是成長必經過程,咪當提早儲備抗體囉。個人覺得絶對值得讀n班!

其實作為父母都好無奈,有d為勢所逼,邊似以前自己細個簡簡單單。

得嗰兩歲幾就要返學,順利嘅話讀大學到22歲,足足廿年!咁細個係應該好free咁食、玩、瞓!偏偏咁快又要學呢樣果樣。父母又要洗$$:;pppp:
一方面想仔女開心成長,一方面又驚輸蝕!矛盾!

引用:其實作為父母都好無奈,有d為勢所逼,邊似

原帖由 micmic37 於 13-10-29 發表
其實作為父母都好無奈,有d為勢所逼,邊似以前自己細個簡簡單單。

得嗰兩歲幾就要返學,順利嘅話讀大學到2 ...
堅持BB最重要係食玩訓!

揀N大原則係近屋企,玩樂多,零功課!

其實間間N都無功課呀, 對於BB黎講可能學習都係一種玩樂呢。

Cajes 發表於 13-10-29 13:04
其實間間N都無功課呀, 對於BB黎講可能學習都係一種玩樂呢。

聽聞英藝N班都有功課哦...

我就係工人姐姐湊...見佢都無咩心機同佢玩...所以我先考慮比讀n班...

龍b太多人了...真係難以想像明年的情況....

其實點解覺得小朋友早學習早返學係辛苦呢?當然如果入正啲n班就做功課嘅學校就話啫,但大部份都係玩下學下自理規矩咁,我覺得大部份小朋友都會鍾意。。。唔好睇小佢地嘅能力呀~我想阿囝讀n班,最主要就係想佢習慣下群體生活,學多啲嘢,佢地學識咗啲新嘢都好開心架,自信心都建立得好啲~

圍勢所迫

引用:我日日望個cam,+見到阿b無聊係個廳踱步。工

引用:其實作為父母都好無奈,有d為勢所逼,邊似

‹ 上一主題|下一主題