用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題
樓主: mamaishere
go

真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題 [複製鏈接]

引用:給你們參考一下,當年小兒班同學已經就讀香

原帖由 talent2000 於 13-08-04 發表
給你們參考一下,當年小兒班同學已經就讀香港皇仁,LaSalle, St Joe, 華仁,SPCC等一流中学。佢哋共通點係s ...
好似話CWB campus升小record真係好強!但係咁多都係名津校,係咪好多爸爸係old boys所以有分加?抑或真係叩門嘅戰績呢?如果係叩門入就真係好勁喎!!!!

引用:回復+mamaishere+的帖子 維小聽說連雜費要

原帖由 littlesophie 於 13-08-04 發表
回復 mamaishere 的帖子

維小聽說連雜費要12000左右,而且每年出國交流活動有很多,真的挺貴喔 ...
真係好金!

回復 talent2000 的帖子

非常同意

這個要看看家長願不願意付出時間,維記有網上習作每日一遍和每星期閱讀報告,如果你認真和小朋友做,程度真的挺深的喔,肯定足夠應付考直資

只是路過,如果target 傳統小學,家長又要involved to make sure 程度跟到,咁點解唔選擇掉換角色? kg takes care of 學術,父母就思考和啟發,小孩就無須上完天堂落地獄。

小朋友升k3, 中英普課程,維幼pn及k1學術不會太深,較著重肌肉及聽講方面,k2開始較重學術及較多功課, 尤其是閱讀及寫字. 星期一至三功課少,大部分功課由星期四開始分發好像讓家長與小朋友在星期六及日一同跟進. 本人認為維幼普通話課程好且偏深(家長要跟才識讀所有書大部分的字), 英文好(家長也要跟做閱讀報告活動), 中文正常(小朋友在學校學了可自行應付功課除剪報紙認寫字家長要跟), 數學較易.  我不知其他幼稚園如何, 你可問問其他幼稚園家長看看自己的要求, 有的朋友是喜歡每日都有一定功課量的, 但維幼k1不是太多的.

還有本人覺得學術、啟發、思考非可以分割的東西, 是一些連貫的概念及過程, 無論甚麼幼稚園, 本人認為家長也會看看小朋友功課做得如何, 是否問非所答...所以家長是有一定程度的參與, 家長參與多些, 你小朋友印象更深、啟發更多,家長參與少些,小朋友的印象便淺些,

簽名被屏蔽

引用:只是路過,如果target+傳統小學,家長又要i

原帖由 MrBeast 於 13-08-04 發表
只是路過,如果target 傳統小學,家長又要involved to make sure 程度跟到,咁點解唔選擇掉換角色? kg take ...
可能因為學校俾到嘅學習氣氛,探究活動,知識傳達係家中好難做到。例如主題係「水」,維記會將呢個題目鑽到好深入。由飲水,落雨,河流,水中動物,水的三態,水在自然界作用,水在人體𥚃,水嘅歌、字、書,再一齊research水相關題目做project and presentation,父母自己真係代替唔到學校咁全面!但奈何喺香港呢啲咁有用嘅知識並不稱為「學術」,只有狂串字計數默書攞高分先係叻,所以我哋係真心想小朋友趁年紀小將眼界擴闊,了解世界,唔係兩歲開始刨書為考試。

jeff76916    發表於 13-8-7 07:11

簽名被屏蔽

回復 josephine99 的帖子

非常同意

回復 MrBeast 的帖子

吾想小朋友慣左用背去學習,細個功課少,背系easy shortcut,背開就吾願用腦尋根究底。

mamaishere 發表於 13-8-4 14:46
可能因為學校俾到嘅學習氣氛,探究活動,知識傳達係家中好難做到。例如主題係「水」,維記會將呢個題目鑽到 ...
當然課程設計kg有專人付責,會全面很多,但至於培養小孩的學習興趣方面,不是那麼難,搭巴士mtr都好多teaching moment, eg, 點解馬路上有黃綫和方格,點解d人要衝習上車。
Anyway, 我都只是提出個問題等大家思考下,不是說那一個會好d,每個家庭都不同。

Jane1983 發表於 13-8-4 16:00

吾想小朋友慣左用背去學習,細個功課少,背系easy shortcut,背開就吾願用腦尋根究底 ...
這我也同意和理解,但點解又會target傳統小學呢? 雖然有家長說3-6歲學到的會仲係到,但亦有可能只是個別例子。

系target好學校,中英并重,local 或Is吾系問題。
讀傳統學校系繁重d,不過都見過快樂學習,成績超好的examples,有機會的!

引用:Quote:Jane1983+發表於+13-8-4+16:00+回復+

原帖由 MrBeast 於 13-08-04 發表
這我也同意和理解,但點解又會target傳統小學呢? 雖然有家長說3-6歲學到的會仲係到,但亦有可能只是個別例 ...
以我本人為例,其實我唔係想"target"傳統小學,盡可能希望入到直資私小,就可以比較「活」去學習(例如CKY, TSL, 優才, 港同,etc.),所以先開topic問下其他家長維幼生會唔會程度淺考唔到。如果萬一考唔到都要面對現實讀津校。我唔會考慮VSA or 其他IS,第一係因為有2個小朋友太大負擔,第二亦無怕佢哋太自由放任好容易學壞。做咗人哋阿媽先發現淨係讀書都可以有好多嘢要考慮!

簽名被屏蔽

中文教的課本,每星期要做閱讀報告的書,一d都吾淺。小朋友如果用心讀,家長又肯陪,認得的字一定多。再加埋自家加操寫字,一定好ok。

但如果家長吾得閒理,小朋友吾交功課、吾看書,學校又吾操寫字,咁學左的野係好容易水過鴨背。

回覆:真心請教ex-維多利亞家長有關升小問題

好開心見到咁多正面的 comments!

自己都係維記的家長,好明顯係每個家長都好緊張小朋友,大部份都會考直資私小,好少只等大抽獎的!

回覆:mamaishere 的帖子

K3要寫詞語,作句,童心集(週記)。小一適應課會學部首,填充閱讀理解。每星期一本圖書,有部份要做習作(要寫好多嘢下)。網上有免費exercise。普通話課程係校本,要做功課。以上係返屋企做,堂上亦有好多活動會需要佢地自己寫嘢。課程一d都唔
Hea。以上只係中文課程而已。英文多一倍。

‹ 上一主題|下一主題