用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 暑期工課多都嘔
樓主: wingfamily
go

暑期工課多都嘔 [複製鏈接]

引用:Quote:wingfamily+發表於+13-7-14+22:27+馬

原帖由 bb560 於 13-07-14 發表
S1?
Yes ! S1

引用:Quote:原帖由+wingfamily+於+13-07-14+發表

原帖由 yinyinBB 於 13-07-14 發表
你仔边間?我你都係屯門英中,又係超多功課,中,英,英数,Science各一本,三篇中文三篇英文閱讀理解,仲 ...
我仔同你小朋友講同一間,中文同科學嗰本佢ko咗,而家數學都做咗一半,佢話要快d做完,如果唔係唔夠時間串字同睇書

引用:Quote:原帖由+yinyinBB+於+13-07-14+發表你

原帖由 健朗媽咪 於 13-07-14 發表
我仔同你小朋友講同一間,中文同科學嗰本佢ko咗,而家數學都做咗一半,佢話要快d做完,如果唔係唔夠時間串 ...
嘩!你仔都好快,我仔都啱啱KO咗科學同数學,我都好驚佢讀唔晒啲生字!

回覆:yinyinBB 的帖子

我仔有2英1中閱讀報告,另中文、英文、英数練習各一本。

我仔間校:
1、中文背古詩29篇,作答相闋問題,選其中三篇做讀後感,每篇150字。開學小測。
2、英文作業一本
3、英數作業一本
4、英文串字,开学默
5、閱10本圖書,中英各五本,其中6本做閱讀報告

回覆:暑期工課多都嘔

你地學校真係好多功課,一陣子蜜月期都無?小五升小六預備考呈分試那個暑假的功課都無咁多!

crazy

引用:我仔間校:1、中文背古詩29篇,作答相闋問題

原帖由 PINKAVA 於 13-07-15 發表
我仔間校:
1、中文背古詩29篇,作答相闋問題,選其中三篇做讀後感,每篇150字。開學小測。
2、英文作業一本 ...
真係多到嘔, 古詩怎樣寫呀! 重要寫150

其實個仔好乖無話多功課,只係自已上黎BK ‘申‘下
請問小朋友讀邊問?

古詩每篇都很短的,作業大概問詞解、背景等。我也不知阿仔点寫出150字讀後感。相信是為曰後文言文打底。
今天仍要番小學,明天TSA,後天已番中學預備班。 真係好密集。

讀廖寶珊

回復 PINKAVA 的帖子

重要返小學呀! 佢間小學已放假, 其實我都想佢返, 因為希望學校幫忙操卷

我都心儀陳瑞芝,我想問自行要有甚麼成績?亞仔今年先升小三,我是否太早plan定升中?亞仔係一間沒有联係但數學叻的小學讀,今年全級考25名,唔知有沒有機會呢?

go111kmf 發表於 13-7-15 09:30
我都心儀陳瑞芝,我想問自行要有甚麼成績?亞仔今年先升小三,我是否太早plan定升中?亞仔係一間沒有联係但 ...

你小朋友成績很好, 應該要好好keep住, 亞仔之前都係無聯繫小學讀書所以我才選這間中學, 另外可否告知你仔仔讀邊間小學 ?

回復 wingfamily 的帖子

仔讀青松湖景

勁呀, 呢間係好好的中學.  我囡囡都有面試, 佢入左面試的第二志願.  係呢間讀得好的師兄師姐個個都好自覺地溫習.
加油! 打好個底早點適應升中係好的.

醒目開學勳章

我囡元朗英中. 升 S1. 冇咩功課. 只得數學工作紙 + 中文閱讀報告(寫書名 ONLY)  + 英文4 篇圖書報告.  That"s all 沒有其他了

醒目開學勳章

wingfamily 發表於 13-7-14 17:36
我同個仔都開心入到此校,但至於佢D功課..........
英文~   暑期作業一本,6本英文故事書做閱讀報告  ...

恭喜妳仔仔入到好學校
但功課真係多到 以為過了呈分試, 會有一個舒服的暑假. 點知仲忙過返學

引用:回復+wingfamily+的帖子 勁呀,+呢間係好好

原帖由 YY(II) 於 13-07-15 發表

勁呀, 呢間係好好的中學.  我囡囡都有面試, 佢入左面試的第二志願.  係呢間讀得好 ...
唔係好明? 你小朋友自行入左? 今年入? 因為自行同大抽獎都有簡所以唔知佢點入,希望佢考好個分班試啦!

回復 go111kmf 的帖子

陳瑞芝男仔難入D

自行, 同甲乙都有選. 都係放係第一志願.  我囡派左第二志願南屯官. 我都唔知道係自行定甲部, 乙部收左佢.  只知道係南屯官佢返來講面試面得好好.

明天考好個編班試.  陳瑞芝係有精英班的制度.
‹ 上一主題|下一主題