用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校舍舊 = 二線學校或唔好的學校嗎?
樓主: at91206
go

校舍舊 = 二線學校或唔好的學校嗎? [複製鏈接]

回覆:ghosta618 的帖子

加油呀,媽媽們。 唔好理人地講咩,最緊要自己同囡囡開心。 讀唔上或讀得唔開心,比你入神級學校又如何?  學習態度正確,加上家人鼓勵小朋友讀咩學校成績都不會差。 唔好在意其他人的一意見,根本你囡讀邊間學校對佢地都不痛不癢。 但C6還是和他好好傾吓,比多d實在數據資料佢了解吓學校。

ghosta618  他把小孩的能力想得太美好!我仍未清楚小孩的懶散性格能否適應小學較自立的生活,最怕到後來,小孩追不上普通學校的程度,他也來怪我!  發表於 13-6-6 08:44
ghosta618  我一早俾晒數據,佢仍然相信名牌於小孩子的PROFILE好看一點。唉!  發表於 13-6-6 08:41

回覆:校舍舊 = 二線學校或唔好的學校嗎?

王國長老

葵青區間仁立,九龍城區福馬,九龍城聖家,私校方面:九龍塘宣道,聖嘉勒,堅道聖心,直資林文燦.......都係細校舍,呢d咪一樣多人爭到不得了,最緊要揀果間學校係咪適合自己小朋友
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

ghosta618 發表於 13-6-6 02:34
由上年選學校,佢一直要求考神級學校。好了,由報名、申請、面試,都是我一手包辦。我明知女兒沒有神級的能 ...

你真係好可憐呀, 老公一點都不體諒, 我支持你呀, 加油加油!!!!

ghosta618  多謝!  發表於 13-6-6 09:47
希望每天開心渡過 ;-)

janicebubbleb 發表於 13-6-6 08:13
加油呀,媽媽們。 唔好理人地講咩,最緊要自己同囡囡開心。 讀唔上或讀得唔開心,比你入神級學校又如何?   ...

你說得很好!!!
希望每天開心渡過 ;-)

引用:+本帖最後由+ghosta618+於+13-6-6+07:18+編

原帖由 ghosta618 於 13-06-06 發表

由上年選學校,佢一直要求考神級學校。好了,由報名、申請 ...
欣賞你!!可於適時、適地時講"不"。

ghosta618  我只是希望找一條合適的路俾大人同細路!孩子是很緊張功課,我怕他壓力太大,自己又會將壓力俾他,到時,大家都不好過。  發表於 13-6-6 10:06

ghosta618 發表於 13-6-6 02:34
由上年選學校,佢一直要求考神級學校。好了,由報名、申請、面試,都是我一手包辦。我明知女兒沒有神級的能 ...
請問找了哪間私小作backup? 情況可能不是你想像中那麼差。

加油!加油!

這幾天,見到不少媽媽忍着淚水,在雨中和孩子為叩門四處奔波,有些眼中只有失望,真令人心酸。

希望大家明天會更好。

ghosta618  多謝支持!  發表於 13-6-6 10:10
ghosta618  如果兩個小孩都讀私小,學貴負擔始終不輕,未計校車費、午飯、補習、興趣班……  發表於 13-6-6 10:10

我反而覺得千禧校舍大得來冰冷

樓主, 算啦, 最緊要個小朋友讀得開心, 學校教得好咪得, 我地以前個年代, d學校個樣都唔多標青, 咁我地咪又係咁讀書, 又唔係搬去間學校住,

男人, 都只是睇外表的膚淺動物

現在討論的是讀書,並非在談論地產。像電腦,頂級硬件,軟件唔得電腦會成日 down 機和運作不正常的。樓主花那麼多精神時間在小朋友,投票權和發言權應該最大。若先生有什麼內幕分析我們做媽媽的不知道,請他好好解析便是。

‹ 上一主題|下一主題