用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 york校巴問題又嚟啦! 完全唔理安全和法律! ...
樓主: 6809QQ
go

york校巴問題又嚟啦! 完全唔理安全和法律! [複製鏈接]

醒目開學勳章

3個小朋友坐2個位, 咁佢地咪冇帶安全帶囉

回覆:stesuk 的帖子

據我所知,有好多校巴都無安全帶,例如根德園校巴就無。但到依家我都唔明點解運輸署會容許咁樣。就算大人都危險啦!何況小孩!仲有小朋友放完學咁累實係巴士瞓覺,容乜易跌咗落去。有無人可解答我呢個疑問!

回覆:MiniCooperS 的帖子

咪係。未見過禁差的學校。

llkllkllk  間間學校都有"好差"的地方, 只是冇人提!  發表於 13-5-20 17:30

引用:據我所知,有好多校巴都無安全帶,例如根德

原帖由 BravenBright 於 13-05-16 發表
據我所知,有好多校巴都無安全帶,例如根德園校巴就無。但到依家我都唔明點解運輸署會容許咁樣。 ...
唔係呀,有3條安全帶的,我記得之前有人講過有埋相Tim~

llkllkllk  中間位是旅行喼既帶  發表於 13-5-20 17:31

其實電視有訪問過專家關於保姆車安全問題
專家話現有保姆車的小童安全帶都不是根據安全指引安裝的
如果真的出事時未必可以發揮到保護作用
保姆車的負責人就話裝合格安全裝備成本好高,做唔到

引用:其實電視有訪問過專家關於保姆車安全問題專

原帖由 minirat 於 13-05-16 發表
其實電視有訪問過專家關於保姆車安全問題
專家話現有保姆車的小童安全帶都不是根據安全指引安裝的
如果真的 ...
間間學校都甘???

BALL_B116 發表於 13-5-16 11:58
哈哈,york同你有仇?憑什麼判斷是最衰的學校?你又好了解全港每一間學校的大大小小事嗎?

...

我個仔係York學生,我個仔返學都不知幾開心﹗我係唔抵得啲人將所有唔好的野,都話係YORK先有﹗

我係講緊反話﹗你可以睇我的其他留言﹗
啲人覺得YORK唔好,又攞唔出證據,講埋啲廢話﹗

mobimobi 發表於 13-5-16 12:54
間間學校都甘???

其實我覺得不完全是學校的問題
如果一定要俾小朋友坐保姆車
唯有希望司機可以駕得安全
一切安排都以小朋友安全為先

回覆:york校巴問題又嚟啦! 完全唔理安全和法律!

樓主由上年 9/2012 連續開5 個新posts 都係講“ York 校車違規“!
你其實係咪其他校車公司?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

樓主一註冊( 9/2012) 就連開 5 個posts 寫 York !
你真的好好 worry 啊!

Chirley    發表於 13-5-16 18:40

醒目開學勳章

果日開新生家長會, 校長講過有部份校巴只接載York學生, 有部份小人搭既地區可能同其他學校share校巴, 比我感覺係學校同校巴公司只係合作形式, 校巴公司可能同時有幾輛車接載不同學校既學生, 咁如果校巴違規, 就應該係校巴公司問題而唔係單係York既問題啦. (有錯請指正)

有幾點我想澄清的, 希望各位係呢嗰題到唔好走錯方向.

1. 我針對的係校巴同行政手法的問題. York的教學, 我一早都講咗係無問題的, 小朋友都返得開心. 但係佢哋唔知校巴安全設施不足同校巴營運商濫用彈性危害佢哋的安全.

2. 其實, 運輸署比"3個當2個"計的彈性的前題是, 校巴必須先得家長同意. 但呢點學校在之前的同意書中, 完全無提到.  由於去年已有家長投訴, 今年的同意才改了, 但就叫你唔好搭囉. 學校根本無誠意解決呢個問題, 同關注小朋友的安全.

3. '2 children to occupy a single seat' 係肯定犯法的. 點解可以係學校信中出現, 重要家長同意簽署 ?  而且, 這一點, 中英文版是不同翻譯的. 學校點解咁閃縮?  如果, 學校同營運商無關, 係中立的, 佢根本唔應該咁做 ! 點講都唔通 !

4. Cherryrid, 之前話同校巴關係最重要, 犯法信都簽的. 我重以為佢係營運商tim. 所以, 大家明呢係仁兄係點. 心水清的家長唔使上心.

5. chocolatefree, 我一向都奉行不干預學校政策, 係好乖的家長. 直至見到校巴安全好有問題, 而學校在這問題上又好閃縮, 佢啲信又好誤導, 令我覺得更驚而特別注重呢方面. 囝囝的安全係最緊要的. 我相信緊張小朋友的安全係唔會有人反對的, 所以, 先跳出嚟呢道講.

無諗過你係鍾意check 人的人.  大家只係討論呢件事實, 好行得正.  小朋友的安全無人會唔顧 ! 唔知你乜用心, 但請停止誤導大家 ! 校巴安全問題, 學校處理手法, 運輸署條例...所有都係事實, 請你做吓功課先.

冇!只係好奇你由上年9 月已經鬧爆York ,話揾你小朋友較飛……又話煩轉校……到依家又“ 爆“單嘢出黎好奇啫!
申報:我上年都有睇你呢幾個posts, 因我也是 York PN家長!因你講到d 家長好反感好似好大鑊咁……可能我潛啦!日日揍小朋友返/放學未聽過有“咁大鑊“la!

請樓主在出post之前證明,此2人座位坐3位小朋友,係York校車的《獨有安排》,才大大聲話呢個係York的問題。

我個仔都係坐校車,校車非校方經營,校方只係介紹有關服務俾家長。就我個仔坐的路線,我未見過有2人位坐3個小朋友的情況,呢個係個別路線的問題。

‹ 上一主題|下一主題