用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 2nd term第一個評估失手,點算?!
樓主: 20020116
go

P5 2nd term第一個評估失手,點算?! [複製鏈接]

Yanamami 發表於 13-4-12 13:17
撇除其他人追上,小朋友自己心理質素也很重要。一向排頭,是有壓力的(尤其他知你有期望)。他讀書能力不用 ...

同意呀!人家追得如何就未知,但e+就係佢自己跌grade嘛,咁未戰已經輸啦!請問大家如何調控心理質素?請指教指教!

janetlam74  只同自己比,不要理人~我叫阿仔叻過上次,佢無同人比的壓力^^  發表於 13-4-13 14:21
Yanamami  You nervous, he nervous.  You relax, he relaxes.  發表於 13-4-12 14:18

引用:有壓力!

原帖由 yyyvonne 於 13-04-12 發表
有壓力!
絕對係,心理質素好緊要!唔好淨係鬧同哦,多鼓勵,多肯定,雖然係硬道理,但係事實,真係要記住!

回復 20020116 的帖子

我囡頭兩次呈分試,我都同佢講,去唔去倒一間好的中學,係你自己決定,最後結果去到一間唔好o既, 你就唔好怨天尤人,繼續比心機讀書。考試係為你自己,唔係為父母,你如果用左最大的努力, 成績都係唔理想,起碼你唔會後悔自己無努力過,父母都唔會駡你,因為知你努力過。想去一間好的中學, 就要付出努力, 時間,唔好係度坐以待斃,甚麼都不做! 而五年級上學期的成績表一樣要考得好,因為要比直資睇,你想考心儀的直資, 就要比心機,唔好得個"講"字。

最後入左佢最心儀的直資。

我都小朋友講要成績好先有選擇,有時仲會叫佢保持band 1,唔好咁大意。
但我地成日同佢地講咩野成績好,咩野band 1佢地真係未必明晒,舉一個例子,120人1-30band 1,
31-90 band 2
91-120 band 3
如果考試失手,考第31到時就要同考90個學生一齊抽同一間學校,到時真係好唔底,可能平均分係80與71之差異。
咁講佢會明,我個聽完話吓咁架。

我覺得有時都幾難跟小朋友講心理質素。真係緊張又死、唔緊張又死,倒不如豁出去,唔好諗咁多,將專注力集中係溫習方面先。我成日覺得小朋友有一個通病就係識就代表一切,但識唔代表熟,一去到考試現場,條題目轉一轉彎即刻現形。試下改善溫書的態度,從深入和熟練這兩方面著手先,熟就能生巧。對應考的科目越熟,到考試時就能自然放鬆。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:P5 2nd term第一個評估失手,點算?!

我個仔都係小五,上學期大考數學科都撻左Q,佢學校小五小六成績表出分數添。佢自己都知衰,所以下學期個測驗又小心番,好番。自己諗:呈分試前衰,好過呈分試時衰;同埋小朋友都有壓力,邊個晤想高分,要每科+次次9字真係晤易。

wwyee 發表於 13-4-12 17:28
我都小朋友講要成績好先有選擇,有時仲會叫佢保持band 1,唔好咁大意。
但我地成日同佢地講咩野成績好,咩 ...
呢D說話個時我只會係P.4時一早同佢講定. P.5 開始一隻字都唔會提.

我從來都唔要佢名次, 我只要知道佢有冇盡力, 我由細到大教佢盡左力就算, 問心對得住自己就得.

我係一個是但阿媽黎, 但知道自己個仔自己會係心到勁緊張個種, 次次都係我叫佢由得佢,是但求其, 下次再努力咪得LOR  (我唔可以同佢講  "加油"  2隻字, 佢會考得好差)

回覆:20020116 的帖子

平常心,比壓力反而有反效果,只求盡力,還要靠少少運,出題唔就點溫都未必掂,我似杰杰媽媽是是旦旦,卻有意外驚喜,不過無能力考學校,但派位好滿意,努力!!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題