用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到福建中學取錄信, 不知如何選擇
樓主: PAN0612
go

收到福建中學取錄信, 不知如何選擇 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+長生不老+於+13-02-03+發表這

原帖由 colourpen 於 13-02-04 發表
Agree, 抽完奬先!
同意,派到band 1 學校機會好高,抽左獎先。

回復 ANChan59 的帖子

講的是大抽獎

抽獎十自行,大部份區也有80-90%以上 b1 生入 b1 school 啦

入不了band 頭也有90% 入 b1 school 比起福中是 b1c 虧不了本。

大抽獎就一定有風險,但勝算高又有能力去叩門 硬拼!

band 1a-b 我就會去抽先 除非珠玉在前 SPCC DGS...就另論

同意否!?

-----------------------

切記這是說 band 1a or b only

簽名被屏蔽

阿仔的同班女同學是band1頭,也被福中錄取,她放棄大抽獎

引用:阿仔的同班女同學是band1頭,也被福中錄取

原帖由 林金 於 13-02-05 發表
阿仔的同班女同學是band1頭,也被福中錄取,她放棄大抽獎
我女也是band1頭,亦都揀了福中

I love my dear husband and dear daughter.

ELJCHL 發表於 13-2-6 09:52
我女也是band1頭,亦都揀了福中

首先要恭喜, 不過BAND1頭好多選擇, 都好難抉擇呀?

mandyk105  恭喜晒  發表於 13-2-6 17:31
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

福中分幾次通知收生,你咁早收到通知, 應該係系學校嘅目標, 就算叩門都應該入。

引用:福中分幾次通知收生,你咁早收到通知,+應該

原帖由 reginayu 於 13-02-06 發表
福中分幾次通知收生,你咁早收到通知, 應該係系學校嘅目標, 就算叩門都應該入。 ...
我1月11日已收通知(第一輪),福中係我首選,所以我收到信後就無再in第二間!全家人都好開心。因為interview都好大壓力!

I love my dear husband and dear daughter.

ELJCHL,

我0地都剛註冊0左福中,阿囡係BAND 1尾,真係好大決擇,要放棄沙田區BAND 1中學,但又真係好怕大抽獎,我都好奇BAND 1頭點解會想讀福中,其實我對學校了解唔深,可以分享下嗎?

引用:ELJCHL,我0地都剛註冊0左福中,阿囡係BAND+1

原帖由 EvaLam^^ 於 13-02-07 發表
ELJCHL,

我0地都剛註冊0左福中,阿囡係BAND 1尾,真係好大決擇,要放棄沙田區BAND 1中學,但又真係好怕大抽獎, ...
一句講晒全因唔想佢太辛苦,其實我一直都想佢讀直資學校,因為資源好,而且師生比例亦都好好,我亦唔想佢去太遠讀,因中學好多活動,太遠好辛苦始終要讀6年唔係短,福中有齊我要求,加上我覺得尼間中學一路增值緊,相信遲早變band1中,如果我女入到間band1頭我梗開心,但佢就唔開心,佢本身內向,驚佢變成無自信仲衰,所以可能係你地角度覺得band1頭讀band1尾有d side,但我同阿女傾過佢都好鍾意福中,咁係佢自己揀,將來會讀得開心d😊

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:福中係非一般的中學,的確可以幫助到真正須

原帖由 talent2000 於 13-02-08 發表
福中係非一般的中學,的確可以幫助到真正須要的學生,相信呢間學校除了EDB的教育指示之外,也背負一些社會 ...
知道福中有幾間姊妹大學係外國,唔知有無人d仔女或朋友讀緊,好唔好呢?

簽名被屏蔽

引用:Quote:ELJCHL+發表於+13-2-8+20:14+知道福

原帖由 talent2000 於 13-02-09 發表
相信回大陸讀名大學推薦信有一定的影響力吧。
多謝你意見!

我想知有福中或其它直資,要唔要比留位費,如要,大約多少?

好似都係$800

回復 PAN0612 的帖子

Sorry!教育局時常提醒我們家長...學校無分banding,只有學生才會分banding。我個人覺得福建係一間好學校,如果你吾介意染紅,你個仔亦是叻仔,無論band 1頭、中、尾 都好,重要的是你個仔讀福中的成績一定要是top15%以上,就有保証入大學,尼個先係你想的最終結果?至於自行或者統一就很大心理壓力,還要等到七月,所以睇你個心頂吾頂得住。
‹ 上一主題|下一主題