用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: hapi0511
go

... [複製鏈接]

我都in得麻麻地,問得都好深,囡囡唔識答飛機起邊度飛?只係抬頭向上望,那就變左後備生

引用:我地in得好差,所以預左冇行,唯有寄望下一

原帖由 sallyksleung 於 12-11-18 發表
我地in得好差,所以預左冇行,唯有寄望下一個機會!:)no offer yet !
加油呀

引用:我都in得麻麻地,問得都好深,囡囡唔識答飛

原帖由 hoho1002003 於 12-11-18 發表
我都in得麻麻地,問得都好深,囡囡唔識答飛機起邊度飛?只係抬頭向上望,那就變左後備生 ...
咁真係唔會好多小朋友識答喎 我暫時in左五間 大部份都係問形狀 顏色 食物 生果 但下星期救恩就唔知

引用:我都in得麻麻地,問得都好深,囡囡唔識答飛

我都in得麻麻地,問得都好深,囡囡唔識答飛機起邊度飛?只係抬頭向上望,那就變左後備生 ...
你指寶血考呢樣?

回復 isa_ty 的帖子

係ar,考左甘多間,最深這間,睇圖認交通工具

回復 kikiki127 的帖子

我都in左5間,呂郭收左上午。還有3間等派榜

hoho1002003 發表於 12-11-18 22:49

依,我地果日好簡單喎,問枱上面D玩具係咩呢,跟老師指示放番咩玩具落個籃度同搣貼紙咋!送餅同貼紙我個女無講多謝,老師講ByeBye後佢就即刻起身走左去要老師叫住佢講ByeBYe連凳都無推!我預吾得架但又收左喎,真係好難知學校收生概定義,或者老師會憑小朋友有無讀過N班來問深淺問題啩

引用:回復+isa_ty+的帖子 係ar,考左甘多間,最

我仔問五官,問顏色,問生果,同埋apple點食

引用:Quote:原帖由+kikiki127+於+12-11-18+發表

原帖由 winnietingting 於 12-11-18 發表
都係果句,並不是小朋友自己想來in,是大人要他來的。一諗到咁,大人怎有資格怪小朋友?in得好只能當是bonus. ...
你呢句說話好有道理,我都覺得我地迫自己既小朋友要講啲咩要點要點,佢地冇話好想讀某間幼稚園,係我地自己想之嘛,心諗我小時間我爸爸媽媽都迫過我,我無論叻唔叻都冇嬲我鬧我,我地又點可以去迫自己既小朋友,係呢刻,我只想呢個遊戲快啲完,我真係好攰

引用:回復+kikiki127+的帖子 我都in左5間,呂郭

有呂郭在手已唔洗怕喇

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-11-18+

原帖由 HadesBB 於 12-11-18 發表
你呢句說話好有道理,我都覺得我地迫自己既小朋友要講啲咩要點要點,佢地冇話好想讀某間幼稚園,係我地自己 ...
認同 遊戲快點結束

引用:回復+kikiki127+的帖子 我都in左5間,呂郭

我兩間offer都只係南區

回覆:寶血唔收,好down....唉......

我覺得除咗我地鍾意,小朋友都會有感受,可能佢自己feel到唔鍾意呢,所以至會影響表現呢

其實學校收唔收真係好講緣份..我同我個女IN第一間就係寶血.. 阿女原本識答既都未肯答.. 答到8成.. 到老師問我幾條問題.. 我都答得唔係咁好.. 出到黎同C6講7我同阿女都未進入狀態, 收既機會唔大.. 但最終收左AM.. (諗番起.. 可以係地墊WARM UP緊既時候, 老師已開始計份.. 我個女果日自己除鞋..係地墊自己玩, 佢想集齊D BLUE既積木.. 係地墊上行黎行去.. 但佢見到小朋友玩緊既佢唔會掂.. 收集左好多BLUE番黎.. )我同C6講.. 佢話呢樣就可能係老師先心中有數.. 即使答唔晒.. 整體印象先入左..

反而之後IN呂郭.. 真係進入狀態, 我可以話表現PERFECT.. 但最後都係WAITING.. 有點失望.. 但有寶血在手.. 心情比較輕鬆..

自呢兩間開始.. 我地都平常心.. 答晒未必收.. 答唔晒又收左.. 都係緣份..

引用:其實學校收唔收真係好講緣份..我同我個女IN

原帖由 Vijoyce 於 12-11-19 發表
同意!阿仔in 4間,1 waiting, 1 reject, 1 am offer, 1 pm offer, 頭兩間爸爸話好ok, 亦是我地頭1,2心水。

反而寶血阿仔等到不耐煩要走有pm. 另一間阿仔連名都吾肯答,連熟到爛嘅交通工具都只答巴士,咁都有am . 我有宗教信仰,唯有話係天主幫阿仔揀。

千萬不要嬲囡囡, 其實佢地咁細個, 就算做得好與不好, 都應受讚賞, 因為佢係我地既心肝寶貝! 連自己都覺得囡囡不好, 哪裡還有老師覺得囡囡好呢??  一定要好好鼓勵佢.  我囡細囡, 我都好努力中, 場場我都覺得佢好好... 雖然有時有D Naughty, 但係, 我個女就係咁.....呢D都係佢可愛既一面.!

其實, 我都未有offer 呀!

回復 hapi0511 的帖子

我收到結果都好唔開心
阿仔答晒所有問題,
還向老師講早晨, 再見, 多謝, 拍回坐椅等等

但有許多都說十問九唔答, 但收左,
一日面試咁多人, 真係唔知佢地記唔記得,

回復 hapi0511 的帖子

真系吾應該怪你女女,佢咁細,咪也叫面試都吾知啦。失望或則吾開心都可以理解,如果你怪佢,就太過分了。。

我上年都經歷了.. 真係覺得收唔收好講天時, 地利, 人和.. 同小朋友叻唔叻係兩碼子事, 仲要睇臨場發揮, 所以, 唔好比自己同小朋友壓力咁大..

如果寶血真係你最心儀的, 寫求位信吧~ 用誠意, 好大大大大大機會可以等 waiting 入到.. 正如有其他媽媽講, 呢間係 one of 早有結果的, 大家都一定會比留位費再"等", 當年我同幾個相熟家長全部有 offer 的都交了留位費, 但最終全部無一個讀。你可以話我地好自私, 但當年第一間收到 offer 就係佢, 無人會唔比留位費會"博", 但我地一有其他更心儀的收了, 都會第一時間通知學校唔要個位, 不過, 學校一般都會統一有幾有位多了再 call waiting, 可能都要等到明年... 但你要做的, 係寫信, 一定有用, 不過, 唔知會唔會有太多人都寫, 變成都有競爭, 但唔寫就表示你誠意欠奉, 呢間係有宗教既幼稚園, 有愛心, 你有誠意一定會好過無誠意個D.. 加油! 唔好再胡思亂想, 唔好再以為係阿女既問題, 真係唔關事的...

如果寫信, 要否親自去交表示誠意?
還是可以寄過去?
‹ 上一主題|下一主題