用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園....有必要嗎?
樓主: nklee
go

幼兒園....有必要嗎? [複製鏈接]

Re: 幼兒園....有必要嗎?

我個仔o係係咁o既:
8:00-9:00        入園
9:00-9:15        早操、排洗
9:15-9:45        早餐
9:45-10:00        談話
10:00-10:25        大肌肉活動
10:25-10:50        主題學習
10:50-11:15        英文
11:15-11:45        分組活動
11:45-12:15        排洗、午膳
12:15-12:30        故事
12:30-3:00        排洗、午睡
3:00-3:30        起床、排洗、茶點
3:30-4:00        圖工/分組活動
4:00-4:25        音樂活動
4:25-5:45        排洗、個別輔導、陸續離園

Julial,
我個仔係2歲8個月大時, 8月時開始返n1的, 我諗男仔平均係慢d, 所以我亦有急於2歲時就送佢去學校, 而家佢係全班最大o既大仔, 大d真係好d.

岩岩同一位舊朋友傾電話, 佢知我囡囡會響三月返n1後, 佢都係用"可憐"黎形容, 到真係要讀書時就有排讀啦, 唉......

我真係唔明白D大人佢地係用過時果一套去諗, 我比囡囡去讀書係因為想佢學習團體生活, 佢平時由婆婆揍, 所以自我中心好強.

加上佢講話都算慢, 所以希望佢仲早學習, 亦因此而可以與我及老公溝通, 同埋學習如何與別人溝通.

學習品德, 我都發現時下後生品德問題都麻麻地, 而公民教育就.......囡囡亦一樣, 心情好時會主動同你打招呼及BYE BYE, 但心情唔好時就拎埋塊面仔.

及最仲要係日日有同學仔同佢玩, 就算返半日學都好丫.

以上種種事項都係我住主要囡囡想學習或得到的, 並不是別人所諗, 早讀書係想佢第日學識或成績優越過人.  我亦唔認同就係早讀果一年半年會有MUD嘢讀到出黎, 我都想每月留起阿女果兩千蚊黎買玩具或新衫比佢, 但諗起以上事宜, 我覺得呢筆錢係直得比出黎的.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

我想問如果我仔仔未戒尿片,可唔可以入學呢?

我都想佢返學學吓D群體生活, 好過日日跟住嫲嫲去街市買餸!! 

小艾比 寫道:

以上種種事項都係我住主要囡囡想學習或得到的, 並不是別人所諗, 早讀書係想佢第日學識或成績優越過人.  我亦唔認同就係早讀果一年半年會有MUD嘢讀到出黎, 我都想每月留起阿女果兩千蚊黎買玩具或新衫比佢, 但諗起以上事宜, 我覺得呢筆錢係直得比出黎的.

我同一個朋友講話bb一到二歲就返學(全日), 佢都話使唔使甘早呀, 好陰公喎.  但係我就覺得返學真係好好, 好多媽咪都講佐, 我好同意, 唔再補充了.  

但係我記得十一月某日的蘋果曾經有一段研究報告(由英國某一個組織做的), 其中有一個研究是比較二歲入學和三歲入學的bb在往後的學習上有什麼分別, 這研究做了七年, 發現二歲入學的bb在學習上有明顯的優勢, 而這優勢持續至七歲, 仍然明顯.  記得大概係甘.  唔知有無媽咪有剪下這段報告呢, 我想比我朋友睇

Sally927,
我個仔o個間係可以,不過我都係覺得返學前同佢戒好o的,就算不完全戒晒,都起碼train 到有去厠所o既concept.

btatb38 寫道:

幼兒園一般都冇咁嚴格, 唔會要求戒左片要返, 因為好多都係剛剛2歲, 通常都未戒片, 學校會幫佢戒, 好快, 唔駛幾日就搞掂, 所以都唔駛太心急戒好至返幼兒園.

Samuel媽

2歲8個月返n1?? sorry, I don't know I maybe have wrong concept, in my mind, I think BB go to n1 at 2歲 and 2歲8個月  go to k1??

Besides, my BB is thin style. He has some lung problem after born and need to operation in coming months. Do you think BB go to n1 always be sick?? I'm worry lar he will lose weight   Does Your BB be sick during n1??

Julial

Btatb38 & Samuel媽

Thanks for your opinion !

我個女現在2歲半, 上年八月時我就比佢讀幼兒園, 起初返學佢會好唔慣, 頭2,3個月佢在學校經常都會喊, 而且仲喊到把聲沙, 有1次仲喊到病.
但佢在學校學到好知識, 同合群對佢係有好處多過壞的, 放心

各位mama好.
請問幾時開始報讀幼兒園呢?
本人囡囡於2003年12月出生,是否要開始呢....thanks

julial,

係咁o既, 我個仔12月出世, 所以我當時考慮o既因素仲要多一點: 到底俾佢做細仔, 定係做大仔.
決定做大仔, 其實都有好多心理包袱, 好在老公同我想法一致, 老人家都冇插手, 冇逼我地早d送佢入學.

正如你都有o既擔心, 男仔可能起步慢d, 我都一樣擔心, 所以選擇俾佢做大仔, 咁咪到2歲8個月至入讀n1囉.  好彩個仔其實都唔係發展得太慢, 佢把口勁過好多女仔.

如果係女仔, 好多人都會選擇做細女, 咁當然要因人而異啦.

幼兒園: 2歲至6歲
幼稚園: 2歲8個月至6歲

返學之後會多左病痛, 不過就算遲一年入學, 情況都一樣, 小朋友免疫能力會好起來, 慢慢會病少d.  我個仔未返學前幾乎冇咩病, 感冒加起來才2-3次, 入學後差唔多1個月病1次, 都算ok.

返學後食野會多d, 佢地放左學會好似餓鬼咁, 食完又要食, 加上學校同小朋友一齊食, 係會食多d, 係會重得好快o架, 我個仔就重左2kg.

請問NURSARY是否同kinder一樣, 每年9月開學呢?

有些nursary會8月開學
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78272/banner00.gif[/img]

簽名被屏蔽

Samuel媽 寫道:

返學後食野會多d, 佢地放左學會好似餓鬼咁, 食完又要食, 加上學校同小朋友一齊食, 係會食多d, 係會重得好快o架, 我個仔就重左2kg.

我囡返

我囡囡於2004年1月1日出生,是否要開始報名呢?因為我想囡囡足2歲就入學,但我其實上年11月已經問過一間(大埔安基司)佢話2 歲班已滿額,所以應該冇得插班^~^我都唔知點好。

小烏龜,

幼兒園每間的收生情況都不同,有DBB一出世就要報名,一般來講歲半才報名也不遲,最緊要睇佢有冇額

醒目開學勳章

我個囡囡而家22個月,因為佢一向身體都比較多病痛,我唔知道比唔比佢讀幼兒園N1,我已經報左名讀迦南,但有好多朋友比左好多不同意見我,有D話佢身體唔係幾好返左會再病多D,有D就話佢遲早都要返K1啦,到時返N1佢習慣左, 到大D抵抗力都會好D就會少D病痛啦.我好煩唔知返唔返好,請大家俾D意見我,或者有無人個囡囡好似我囡囡有這問題呢?

mamamui

其實我都有考慮過其他,但係有d就冇n1,我現在考慮"聖保祿"希望Samuel媽可以比d意見 : 因為我真係覺得好煩惱如果2歲8個月我又唔想 :cry:

小烏龜

大埔都好多幼兒園ga,see社會福利署
[幼兒中心服務-東新界區幼兒中心一覽表]

邊間好我就幫唔到你啦,而家出生率低
‹ 上一主題|下一主題