用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 失望的畢業禮
樓主: Tinong
go

失望的畢業禮 [複製鏈接]

回復 shirleylee_0514 的帖子

我都好讚同你嘅講法,太深嘅幼稚園令小朋友太辛苦,最緊要適合。唉,但有時也要面對現實,"人生證書-憑誰來定?多少時間才可以得到?"正如我在令一條Thread對一個家長講(不知為何這個家長認為別人擁有cert就是認叻和對cert極其反感)成功道路多的是,但每一條都是自己選擇,由你小朋友去承擔。純粹個人想法,會唔會有些人惡意和人展開罵戰,使貼被删除,從而使到其他人唔到差的評語?(對不起,我想多了!)

回復 jj_bb 的帖子

多謝你!

回復 albb 的帖子

多謝你!

回復 ScarlettShannon 的帖子

Hardsell 就預咗,但升學數據和小學嘅成績精明嘅消費者探究後便一目了然!

回復 shirleylee_0514 的帖子

既然已選擇就無得後悔!這間學校雖然程度淺,但功課壓力唔大,也有某類型的小朋友適合。我在這裡不評論上啟思小學是哪一類型學生及程度。其實,香港有很多大型或國際性的比賽,你只要查一查,做吓統計,便略知一、二。

簽名被屏蔽

回復 joeywongmy 的帖子

我支持你呀...

其實好明顯樓主同學校係錯配... 但偏偏就要惡意踩學校黎令自己洩忿..令人對學校反感....
不過唔緊要... 呢個平台人人都有發言權.. 家長有分析力既... 如果佢既評論令部份家長改變主意...都係件好事..
試想想如果嗰批家長都有樓主既諗法....咁就越早放棄越好... 如果唔係又多咗錯配事情發生... 害咗個小朋友呀... 係咪?
大把WAITING既家長有我地一樣理念...仲等緊CPSK電話呀.....
希望開學前SCREEN OUT哂呢批家長我都好開心呀.... 我都唔想個仔第時有同學仔拎住幾吋厚啲CERT番學校喺我個仔同老師面前"樣黎樣去".... 我個仔以為係畫紙拎黎畫畫就唔好意思喇~~~

係呢...你買咗校服未呀? 唔知8月先買會唔會太遲呢??

回復 Parisienne 的帖子

你們對學校都好了解好擁載!
猜猜你是誰,大家心裡有數!
正如我所講,你走你嘅路,每人唔同,希望各位小朋友前程光明!
多口問多勻"你會否讓你小朋友攞一張大學畢常證書?見工要證書是否所有僱主都錯,要佢地全部改革?"
Cert和人生歷程同樣重要!從來無人講過只靠證書,唔只呢條Thread,只要有人提到攞到咩Cert(事實),就立刻被話及語帶酸味,莫非這就是人生證書的教程?可悲!...
各位準備入學或投考的媽媽

請考慮是否合適及要面對你和小朋友如何被對待!!!

校長們如果看了這條thread及家長們之言論,未來面試時對小朋友之評估以及家長之理念、態度一定會重新評估!同校希望小朋友考到某些xxx學校的家長想係多謝你地一小撮上網媽媽的關照!

Tinong 發表於 12-7-18 13:13

你們對學校都好了解好擁載!
唔明白點解你要咁激動,請你先冷靜冷靜。我個point唔係反對人哋考cert,我只係唔明你既然已考到心儀小學,理應就算唔多謝間幼稚園,都不至於對佢不滿成咁,真係百思不得其解!三年教育真係無功都有勞,即使你認為學校唔夠aggressive ,但呢一點你亦唔會到畢業禮先恍然大悟卦??何況你又入到心儀小學,咁間幼稚園又其實躭悟咗你乜呢?

字裏行間感到你對幼稚園頗為失望,無論對教學,老師,畢業禮等安排,但你郤忍辱負重了三年,點解唔一早轉校?郤要考到心儀小學後才評撃間幼稚園?但事實你小朋友又考得好小學喎!我相信佢品德方面也唔太差卦?所以你有點矛盾囉!

另外,大學考cert當然重要,但幼稚園階段我就覺得唔太重要。

簽名被屏蔽

回復 joeywongmy 的帖子

其他家長又係你既人或職員同事!

你所講嘅嘢我從沒有在網上講過!我已經知你係邊個!你講任何嘢對這個小我完全沒傷害,反而越嚟越想同你呢個攻擊隊員講多D!

利用虛擬世界Hardsell或排擠一些令你損失嘅人,會唔會有點兒那個!

你對"老師"這個稱號有何感想!如果講嘅唔係事實,為何這樣大反應及聯合其它人一定要將我踩盡,消失。

又想到咩?我等你!←

我都同意你嘅講法!
我一D都唔滶動,只係不值有些人利人虛擬世界去踩人及掩飾身份,逃避遏失。(過去的過失唔再提了1)
小朋友接觸嘅人同地方很重要,你都唔希望你個小朋支接觸到一D只會攻擊人、講大話嘅長輩;以及對你小朋友做成唔公平和傷害嘅人!
我只係希望大家知多D點解以往這間學校在網上情況資料不多!因為一發表就被人攻擊(除非報喜)
小心入讀後連個人情況都被披露,好似我一樣!
再見!

三年前我選擇這間幼稚園時也充滿希望,主觀地應為任何人講這間學校不是就唔啱,當然我唔會用成幾百字罵對方。但三年裡發生嘅事當然很多,畢業禮只是最後一件用來舒發感受的!轉校有諗過,尤其是每當小朋友話唔肯返學嘅時侯。但我要小朋友面對才是正確的解决方法。試舉其中一、二件-我曾經有幾次早咗去學校,在課室外聽到老師大聲鬧小朋友,頑皮嘅小朋友又會獨自被帶到另一課室,罰企亦時有。我當時和老師溝通,但對小朋友的方法大致一樣。

你講得對,我小朋友的學術和品德都OK!人生證書和學術證書兩者都要!

如果你還有疑問,歡迎問!但希望大家互担相尊動!正如我講很多媽媽及教育界人仕也在看!我已離校,但很多正在就讀嘅小朋友仍要面試。

wishwong  我建議唔好再討論落去,真係冇意思。  發表於 12-7-19 09:39
Parisienne  嘩! 以前唔講是怕自已形象受損。而家考到好小學,上了岸就一口氣駡些其實很以氣用事的言論,莫視仍在就讀的小朋友,公平嗎?竟然不退學是為了磨練孩子?唔係卦?   發表於 12-7-19 08:24

醒目開學勳章

版主按 :

本討論區歡迎各位自由發表意見,但懇請大家能保持冷靜討論的氣氛。

由於文責自負,請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。

不理智的攻擊言論,發言者將被禁言,讓其冷靜。

多謝大家合作!

Tinong 發表於 12-7-18 18:39

我都同意你嘅講法!
哦!原來係個別恩怨,所以你越講越有火。但你也犯不著玉石懼焚,燒著成間幼稚園吧?恐防你小朋友也開始覺得在此園畢業係種恥辱!也諗爆頭都唔明點解父母竟然會比佢留低三年,而自己又神奇地考到好的小學?
希望你出年滿意間心儀小學啦,如果發現唔妥,切記千萬唔好又等三年or六年,然後考到好中學又後悔當初選擇。坦白講,如果要以理服人,恕我得罪,你的確有自相茅盾的地方。

另外,我又唔同意你所講的:「學校網上資料不多是因為一發表唔好消息就被人攻擊•••••」。而家資訊發達,你也太低估網民的力量了吧?如果咁易封人嘴,大家都唔駛晌度講咁耐啦。

畢業禮的確可以攪得更好,好多家長都希望幼稚園學生有份表演,我都係聽K3家長講,但學校郤無安排。呢點我上年已經聽到有家長感到失望。如果係我都希望比個特別回憶小朋友。

又係果句,每間學校都有好同埋不足之處。重點係,你家陣個小朋友都醒醒目目入到好小學。這是值得恭喜的。

Tinong 發表於 12-7-18 22:29

多謝回覆。我比較喜歡平心以理的討論。我從來沒有覺得係一間perfect的幼稚園,亦唔相信呢個世界有,所以我比較理性去睇件事。
我自己so far未有好不滿的事發生,但我都認為唔能夠盲目相信任何事。
小學亦一樣,爭崩頭的好學校也有負面消息。即使芬蘭教育全球出名夠Top,都一樣有問題。
大家多些反思是件好事。

引用:我响畢業禮見校長當眾大罵老師,+咪仲掃興

原帖由 tedghost 於 12-07-17 發表
我响畢業禮見校長當眾大罵老師, 咪仲掃興

wishwong  已經唔係理性討論,如果係真,我唔相信家長會由佢囉。  發表於 12-7-19 09:34

你講的完全正確。而且每個人對每件事既觀感都有所不同!我很高興你小朋友so far都ok! 其實今次攞唔到獎對我小朋友都無影響,因為佢已經得到最想要嘅嘢!我只不過抒發感受及讓媽媽們知道這事而已!

Tinong 發表於 12-7-19 08:31

你講的完全正確。而且每個人對每件事既觀感都有所不同!我很高興你小朋友so far都 ...
我小朋友的確好鍾意返學。老師亦很有愛心經常把課堂情況與我分享。
所以我同孩子都覺得好ok,亦照顧到心理上的發展。

賞罰亦分明,曾經有次我小朋友被罰企,佢無同我講,但老師有報案。過了一段時候我問孩子,佢完全知道是因為自己用手打人唔啱,即使係另一個同學頑皮在先,但老師教無論如何都唔可以出手,所以罰。問佢下次仲打唔打人,佢話唔打。處理唔到應該點做?佢話請老師幫忙。
所以德育方面我唔膽心。看看你小朋友磨練了三年,今天你也覺自豪吧?

我明白你只不過想抒發感受,但如果只自顧自地任意抒發,對很多還在校的小朋友是種傷害,當然有很多媽媽唔放過你。我們大人要理性去了解利害因素,你有point講得服人,自然會有參考價值。

‹ 上一主題|下一主題