用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實報幾多間幼稚園才叫做夠呢?
樓主: rayroy
go

其實報幾多間幼稚園才叫做夠呢? [複製鏈接]

Does anybody remember last year one parent applied for about 30 schools?
I lost track of her posts, wondered how they coped & which one she let her child entered in the end?

個人覺得報名可以報多幾間, 到時有些學校收了, 就不用每一間都見, 靈活性比較強D.

marcuscyrus  對,好過收到reject/waiting時才發現想多報幾間也不能了  發表於 12-7-10 15:38

實在有太多因素影響, 報多幾間係無多厚非, 但就唔好期望/打算in晒咁多間
報左係你睇情況揀去唔去in, 唔報係一定冇得in

我幫孖B報左14間, 最後IN 左9間, 5間收左, 3間WAITING, 1間REJECT! 因為孖B太多變數所以報多D! 最高記錄一日IN 4間, 佢地都OK, 都算係咁, 最後選擇KV!

我同囡囡只報了三間, 我自己就揀心儀學校, 活動教學理念, 同埋屋企附近既地區.
因為頭一年想自己湊返學放學, 唔想揀太遠. 最緊要揀有學卷的幼稚園.
頭三年都係想比小朋友有快樂的學習, 所以唔想太浪費$$揀無學卷的幼稚園.
同埋報得太多幼稚園, 小朋友係有份去面試的, 有時太多會令小朋友覺得厭倦, 會越去面試就越無心機. 同埋好多時睇小朋友臨場發揮!

喺呢個年代﹐如果我話我只係為小朋友報左間﹐而幸運地呢間又收左﹐唔知會唔會有人話我係超級大怪獸?

小曳人  無問題呀!收就得啦!  發表於 12-7-11 06:54

冇話夠唔夠,近屋企嘅,報晒佢,再揀d龍校報,報前要諗下會唔會太遠、有冇校車或保母車到、如冇,會唔會自己湊到返學或放學、又或會唔會搬屋.......

好多時見到啲家長收到offer後先頭痛點返學,所以距離係好重要。
‹ 上一主題|下一主題