用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫默書要幾耐時間?
樓主: samsamchan
go

溫默書要幾耐時間? [複製鏈接]

smallfoothk 發表於 12-2-11 19:50
回復 小木偶媽咪 的帖子

如英默是課文+unseen,點默得好?請指教

學phonic 同睇多D英文書 就唔駛咁辛苦背生字

回復 palapala 的帖子

同睇多D英文書 佢咁懶,註定失敗

smallfoothk 發表於 12-2-13 17:36

同睇多D英文書 佢咁懶,註定失敗

我果都好懶, 惟有揀D佢有興趣果D書, 睇得幾多得幾多, 不過最好要佢睇果時讀出聲, 唔好俾佢"揸流灘"囉. 我果最鍾意去厠所至攞黎讀, 都唔讀得幾多, 唔好理佢, 好過佢連睇都唔睇.

smallfoothk  佢之前去厠所都有,現.....  發表於 12-2-13 17:49

連上廁所好要佢睇果時讀出聲嗎??

回復 小木偶媽咪 的帖子

學過拼音真係好好多,如果平時小朋友上心記英文字默書輕鬆好多.

引用:Quote:smallfoothk+發表於+12-2-11+19:50+

原帖由 palapala 於 12-02-13 發表
學phonic 同睇多D英文書 就唔駛咁辛苦背生字
如果有學phonics, dictation 真係易好多!不用死記也輕易拼到。

smallfoothk 發表於 12-2-13 17:54

連上廁所好要佢睇果時讀出聲嗎??

係呀, 佢最鍾意拎住本英文書大聲朗讀, 佢去邊都係咁, 驚死無人知佢叻(佢以為).

smallfoothk  我的很懶,越讀越細声  發表於 12-2-14 11:49

我諗唔關懶事, 我果仔係超懶果隻, 有時間只會掛住遊戲機同睇電視, 睇書溫習, 好~~~難.
不過可能佢本身都鍾意英文同佢識phonic, 所以對讀黎講一D問題都無, 再者佢以為識讀英文好叻, 學校老師平時都要求佢地最好讀出聲, 咁佢咪扮晒野囉.
如果你小朋友唔識phonic 既話 你要佢讀佢就真係會抗拒, 明唔明唔緊要, 但係連讀都唔識讀既話, 佢地就一定會好抗拒.

‹ 上一主題|下一主題