用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 明天見家長了
樓主: 松鼠隊長
go

明天見家長了 [複製鏈接]

回復 winnie28 的帖子

己回你私信.

rubyrubylau & wsttony,
你地小朋友係咪同一班呀? 點解老師會講既野係一樣? 我小女都係K2, 老師又無咁講, 只係warn我地要著緊一下佢既認字, 今個學期唔計入升小部份, 下學期就一定要跟貼d. 小學部會據下學期評估去篩人. 所以唔太明點解你地個班主任咁快就叫你地做升小準備?

回復 conniew117 的帖子

可能你阿女整體都OK, 我都識之前民生家長, 佢說的同你說的差不多, 都叫我不用太擔心, 佢話唔係老師話收定唔收, 佢只係RECOMMAND你小朋友, 最終都SEND to primary school make decision. 但唔知是不是只是安慰我.

純粹估,我估無理由只睇下學期,下學期評估完到見家長話比你知上唔上到中間有幾多日?重話要經埋小學,邊有甘多時間,我估老師係Continuous Assessment,我覺得K1成績都會睇,同埋「是否能直升小學」這個話題太敏感了,老師的說話未必100%係事實,但學校應該對老師在評論這個問題上係有指引的,老師講唔同說話係針對唔同學生羣,應該唔會唔同老師講唔同說話,不過如果有人真係知直升民小的內部機制可以講下,我都想知。

Hi rubyrubylau,

你試下留意小朋友到底係怕醜還是有輕微社交障礙/ 輕微自閉, 同埋佢大肌肉發展可能唔理想, 有懷疑可以找專業人仕做下評估, 如果間學校唔適合佢, 唔讀應該係件好事, 最緊要可以健康快樂地成長
‹ 上一主題|下一主題