用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長心態???
樓主: ii_hkp
go

家長心態???   [複製鏈接]

其實我覺得樓主已經對諗法唔同既網友作出了惡意既回應!
另外!假設人地子女有幾間好學校Offer又唔知點揀問o下人又有乜問題?
話人地有虛榮心都似乎係樓主對號入座啫!
仲有!叫人唔好上網問!咁請問樓主你又上黎做乜?樓主又肯定人地冇去學校門口問?

唔好意思!我係新黎!我只係以第三者立場回應!喜唔喜歡隨便大家^_^

Ackl1002    發表於 12-1-7 15:11
cherryird  agreed  發表於 12-1-4 09:01
LL222    發表於 12-1-3 16:25
cmir    發表於 12-1-3 15:58

wanwanleung 發表於 12-1-2 23:24
回復 hangyodon 的帖子

我都想

rsx 發表於 12-1-3 12:17
其實我覺得樓主已經對諗法唔同既網友作出了惡意既回應!
另外!假設人地子女有幾間好學校Offer又唔知點揀問 ...

LL222 發表於 12-1-3 12:25
我都想

哈哈; 我自己都想

恕我未能完全同意樓主睇法!

吳好話去學校「白撞」問吳到野,你就算去playground同其他家長傾,多數都是好保護的講些好表面的好說話,無也參考價值。反而在EK,多多少少收集到一d有用的資料。

EK係個平台,大家交換吓信息,表達吓感受,在等interview、等結果時傾吓打發吓時間,幾好呀!

醒目開學勳章 王國長老

每個家長都希望揀最好既俾小朋友, 就算你睇晒天書, 去埋學校門口, 上埋BK, 問晒人, 都唔代表你對學校有100%正確既認識, 每個人對每一間學校既睇法都係SUBJECTIVE, 有人話, 只有在校家長最清楚所以應該只問家長, 我又唔同意WOR, 揀得XX校既家長一定有理由; 但同時唔揀XX校既家長亦一定有理由, 呢個世界無完美既學校, 多左一樣, 自己少左一樣, 所以父母好難決定, 我都明, 但一人HOLD多位真係好自私, 放得就盡早放啦, 好心

Delete

hangyodon 發表於 12-1-3 14:15
哈哈; 我自己都想

整多句比你多次

"人嘅銀包係用嚟裝銀紙,唔係用嚟裝廉恥"

我相信有好多家長都係真心想同人地分享佢小朋友考到學校o既喜悅。如果次次都只係得無收offer o既家長上o黎報料,大家咪可能仲懷疑到底學校俾晒d位邊個。(唔通有暗盤?)
我見有d家長都好好呀,都有同大家講佢地會放番d位出o黎。
好多時都唔係咁易響學校門口搵個家長去傾,始終地點都係學校門口,就算學校有咩不足都好,唔通響正學校門口同另一位家長講學校的不是嗎?

LuLuKiuKiu  係門口接放學可能外傭姐姐多過家長!  發表於 12-1-3 17:44
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

hangyodon 發表於 12-1-3 16:24
其實唔知點解好既學校(特別係龍校), 通常都係遲啲出results
攪到好多家長俾完一間註冊費; 當有更好offer時 ...

係D掠水嘅學校特通知得別早, 收多D留位費姐,
有一間我in完十日後通知收咗, 一星期內交留位費, 但間學校仲未in完人

我諗唔會有家長咁大膽喺學校門口踩自己間學校,除非佢諗住唔讀
所以喺學校門口我反而只會觀察小朋友返學/放學開唔開心
就算問都只能問到一,兩個家長,佢地通常答得好空泛,好難要人地企係學校門口講得好詳細,比好多例子你 

我都試過喺學校門口問真正用家,得出黎既答案係 :
"好唔好呀, 見仁見智啦!"
"ok啦!”

相比 bk既分析,我覺得bk資料充實好多,廣泛好多
出得post,如果亂點,大把人反駁 

另外我唔覺得問人school A vs school B 有咩問題,我反而覺得係ek既存在價值

LL222 發表於 12-1-3 16:39
整多句比你多次

"人嘅銀包係用嚟裝銀紙,唔係用嚟裝廉恥"

攪到唔想睇, hahahaha

LL222 發表於 12-1-3 16:47
係D掠水嘅學校特通知得別早, 收多D留位費姐,
有一間我in完十日後通知收咗, 一星期內交留位費, 但間學校仲 ...

嗰間都收咗我錢:(

我而家都唔讀, 放返啲位俾人啦
當時都諗過唔留位; 但嗰刻又真係佢係最好個offer....sighs

加上學校門口十居其九都係姐姐接送,好難搵個又好傾,又有時間同你係度慢慢傾既媽媽

bk真係一個好好既 platform 去了解學校

醒目開學勳章 王國長老

marinang 發表於 12-1-3 17:05
加上學校門口十居其九都係姐姐接送,好難搵個又好傾,又有時間同你係度慢慢傾既媽媽

bk真係一個好好既 p ...

I AGREE
就算我親自接送, 我都未必FEEL COMFORTABLE無端端企O係學校門口去同個陌生人講學校D野

每個在討論區發表的朋友都有自己發表的原因和目的,我同意樓主所講有些人會有私心,但都相信大部份朋友是希望於不同渠道,有效接收及分享資訊。只要存在豁達、輕鬆的態度認真與人交流,細心分析網友的意見,對自已及有心交流的朋友真有協同效應的。 2012年剛開始,大家正面啲啦!!  希望大家新年都快快樂樂!

老實說, 我都不太認同樓主的想法
大家都係想為自己既小朋友揀最好最合適的學校, 但幼稚園唔會好似PLAYGROUP咁有得試讀, FORUM只係其中一個平台比我們去傾下講下, 去攞下資訊, 當然去學校問用家都係一個好方法, 但其實每個小朋友都唔同的, 適合A小朋友又唔等於適合B小朋友, 所以我相信家長們都係收集資訊, 再加自己的理性分析去為小朋友作決定.......所以我覺得討論下都係好普通而且合理既事, 至於討論的選擇A OR B幼稚園, 亦不是全部的POST都係揀名校呀, 就算係名校亦很合理吧, 因為我相信他們會更難取捨呀

spmok1999  同意  發表於 12-1-4 10:13

回復 sbux 的帖子

請問你介唔介講下咩野影響你既決定呀??

‹ 上一主題|下一主題