用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 來到這刻....
樓主: Annngan
go

來到這刻.... [複製鏈接]

Take it easy.  Life is indeed out of our control.  GOD will lead your way

回復 winnietingting 的帖子

孩子只得一歲多, 不用太早煩惱吧... 整天看著爸媽的苦臉, 孩子才會有壓力呢.  開開心心去面對吧.
多點陪伴孩子, 和孩子多談話, 多一起上街探索, 多一起閱讀故事, 讓孩子去發現, 去經歷, 由生活中學習, 讓孩子有機會參與不同的活動, 已經是一個很好的準備了. 學術方面, K2下學期開始加強, 已經很理想了.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

首先不要灰心,上年my firend冇私校抽獎吾中,一到6月大執位,叩門成功了,2間waiting 中包括GH!!!

漫漫長路6年小學6年中學(大學真係自已攪掂la),仲有排玩!remember不是even入了名小學就任務完成 and remember我們是要win在終點 not beginning!!!

多謝你們的鼓勵....但始終是「知易行難」呢!
咁你朋友都幾lucky喎....個人認為扣門比抽籤更有難度..
介唔介意分享下你朋友最終扣到邊間呢?

聖嘉(kowloon city)

回復 palmchristy 的帖子

謝謝你的意見,我們夫婦兩都這麼想,最緊要小朋友快樂。
直資私小之路,真不易行。

palmchristy  既是這樣就不用擔心了.   發表於 11-12-26 23:24

回復 Annngan 的帖子

你現在可做: 等K3的result出了,做一份簡單清楚的profolio,remember as simple as possible!! 叫K3 校長or神父(who else)為你最心儀school寫推焉信! 大吉利事6月抽吾中,立刻去幾間叩門!!!

我同個囝考咗5間學校,結果係3間REJECT,1間WAITING,1間收咗。收咗嗰間就係唯一一間冇考任何ACADEMIC的學校.....依家D學校,間間都滿有理想,希望學生點點點(當然冇講要成績好啦),但係一到INTERVIEW,其實就乜都唔使講,首先就測試吓你學術上識幾多嘢先......咁不如第日索性辦個公開考試,成績到某個LEVEL先至俾你INTERVIEW啦。

回復 workhard1 的帖子

嘩!扣到聖家....相信你朋友個囡囡本身已經好叻叻喇!
我囡囡是細女,在學術上亦冇個人之處....相信在扣門方便都冇乜希望咯!
聽講每年放榜時,學校已經預定幾個大箱來裝扣門的portfolio喇,有名D的小學...除時有六、七百份呀...
選中你還要過筆試果關之後才到面試,一樣是過五關斬六扙....唉!真係惡夢......
有時諗...有D就多位到唔知點揀,有些就連一個位都冇....sign..sign...sign.

回復 moubb 的帖子

絕對同意moubb的講法...間間都想收超人,飛出地球嘅就(accepted),飛唔出嘅便(waiting),飛得唔夠高咪(rejected)咯!
註:有特異功能就另計..

其實個人覺得學生考學校與及學校選學生, 是一個matching的過程.
試想, 如果一個學生的特質與校方的方向未能即時配合, 例如學生對運動興趣不大, 如果要入賽馬會體藝中學, 就算家長如何喜歡, 孩子考入後只是惡夢的開始.

以大女的經驗, 當年由普通幼稚園考入某私小後, 小一開學第一次黙書只有30分, 身邊的同學卻大多都90分以上, 因為同學都是來自同區的著名幼稚園, 還說教的課程K3已學過, 所以既不吃力, 又可以有好成績.

當時, 我們既要適應小學, 又要追進度, 更要配合學校的課外活動要求, 真是有苦自己知.

幸好家庭的支援尚算不錯. 在痛定思痛後, 總算能後來趕上, 女兒也非常喜歡學校.  

只是, 讀了幾年, 開始有家長發現即使提供多少支援, 仍是未能適應, 最後決定轉校, 如此孩子便要花時間從新適應新環境了.  

也有不少家長為使孩子追上進度, 因學業問題令親子關係緊張.  我們也不時如此.

反之, 真是有一些全能型同學, 學術精之餘, 還有時間積極參與學校樂團, 朗誦隊, 辯論隊, 球隊等. 在我們眼中十分忙碌, 但孩子表現優秀之餘並不覺得辛苦.  這些同學便和學校配合得很好.  校方提供機會和方向, 學生也樂在其中.

如果現時未得到學術型小學的offer, 可以積極用未來大半年時間加強孩子的自信和能力.  如此, 將來叩門進入有要求的學校後, 孩子會適應得更好.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Annngan 發表於 11-12-27 10:47
回復 workhard1 的帖子

嘩!扣到聖家....相信你朋友個囡囡本身已經好叻叻喇!

有朋友當年是超細女, 卻因為英文突出, 成功叩門.  入學校後, 英文科第一, 更於二年級入讀精英班. 我一直很佩服其孩子的英文能力.  英文科向來不需溫習. 看英文書更是手不釋卷, 一講起英文科就雙眼發光.
個人覺得細女不是問題, 學術不突出也有時間發力追, 若孩子輸了信心就不妙.  如果可以讓孩子對最少一科學術有自信心, 是可以帶起孩子的整體學習能力的.  我當年就幫孩子選了中文, 每次考試大女都是靠中文科拉高成績.

只要學術有亮點, 孩子有自信, 一定不怕叩門.

「也有不少家長為使孩子追上進度, 因學業問題令親子關係緊張.  我們也不時如此.」
這句(因學業問題令親子關係緊張)正是我最擔心的。所以我不少同事都將小朋友放進國際學校,不過現時大過看不懂中文字。

palmchristy 發表於 11-12-27 11:41

其實個人覺得學生考學校與及學校選學生, 是一個matching的過程.

非常同意,學生與學校就是一個match

我都決定過埋年會俾囡囡去上下些小一預備班之類嘅課程,到時無論升讀那間小學也可以快些適應到....唔使佢追得咁辛苦。

palmchristy  除非是小學本身提供的升小一預備班, 否則很難對這些課程有甚麼期望.  父母的幫助反而是至關重要的.  發表於 11-12-27 22:08

就算幾叻
仲要配全面試肯講野
對眼要望人

反而
我覺得證書已不太重要
或者方間已經太多嘜嘜吔吔比賽

間間都二, 三千人考
百幾個位

最唔明係小朋友讀書
WHY要報上父母公司地址
職位和職業要報, 都免強可以

就連做個經理
都要邊下你在邊區
有幾高級

winnietingting 發表於 11-12-27 12:31

「也有不少家長為使孩子追上進度, 因學業問題令親子關係緊張.  我們也不時如此 ...

今時今日中文好重要喎! 唔會有少少斬腳趾避沙蟲呢?
就算讀國際學校, 中文都唔可荒廢架.

回復 JOJA 的帖子

呢個問題我都想知,可能要起埋家底卦!
唔係專業人事...又或者唔夠富貴..機會可能低D咯!
如果唔計又使乜填呢

smallfoothk 發表於 11-12-25 22:32
回復 winnietingting 的帖子

都係果句,香港的制度是這樣,如果上天給你一次機會,你希望小朋友出生哪裏? ...

一定是芬蘭! 我下世投胎都一定要去芬蘭!!!!

經過今次小一競賽後,我發現個仔一無是處。

我唔會再比快樂日子佢,我要迫死佢,hahahhahah
‹ 上一主題|下一主題