用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一入學時的水平
樓主: choy1024
go

小一入學時的水平 [複製鏈接]

原帖由 lojo11 於 11-11-29 10:46 發表
我諗係媽咪同仔仔的功勞多過學校... 小一只開始左三個月... 

其實作為爸爸都有付出的,就是臨睡前給孩子讀讀故事書,並謝絕給孩子放任地看電視及玩電子遊戲。

原帖由 虎媽媽 於 11-11-29 16:38 發表
其實大部份幾多年級嘅小朋友會睇到老鼠記者呀?

小兒幼稚園時已開始看老鼠記者的中文版,亦因此後來也開始看其英文版,但他始終最愛看的是特務喜羊羊。

個人認為,男孩子對搞笑、「低能」的作品最為受落,所以Captain Underpants一類的書亦十分吸引小兒。另外,Roald Dahl較淺的系列亦是他的至愛,如 The Enormous Crocodile, The Magic Finger等,而最近因每晚跟他讀一課 Charlie and the Chocolate Factory,讀了頭幾篇後有天他打電話給我,告訴我他已讀完了整本書,並興奮地跟我分享其內容,我都感到有點意外。

小小結論,若能找到或察覺孩子的triggering point,對提升他們的學習動機及主動性,有莫大裨益。

回復 22# cornelius 的帖子

謝謝分享!
小兒現時K2,自己睇完第一本英文版,之後要睇中文版,我正研究之後仲有邊套書適合

原帖由 虎媽媽 於 11-11-30 07:27 發表
謝謝分享!
小兒現時K2,自己睇完第一本英文版,之後要睇中文版,我正研究之後仲有邊套書適合

我想妳是指Geronimo Stilton,K2就能讀,叻仔!請捉住他的喜好,讓閱讀成為令郎良朋,終生受用。

圖書館有很多資源,像Oxford Reading Tree及Topsy & Tim,後者雖然字數較少,但絕對適合幼稚園及初小學生。

另外,Magic School Bus也是我兒的至愛之一,他從中學習了不少科學及關於大自然的知識!

回覆 24# cornelius 的文章

may i ask if you son watch dvd or books of the magic school bus?

thanks

回復 23# 虎媽媽 的帖子

K2? 俾10個叻你先!

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

原帖由 miaooo 於 11-11-30 18:54 發表
may i ask if you son watch dvd or books of the magic school bus?

thanks

Both, i.e. he watches DVDs (about one or two times a week but not more than once per night) and reads the books (no limit on no. of books unless it's close to his bed time).

回復 27# cornelius 的帖子

del del del

Preferrably achieved the standards of 13-15 shields of Cambridge starters when entering P1?   (Not saying you need to take the exam....)

唔好意思呀, 想請教各位, 如何可以令小朋友自己讀書, 我仔鐘意睇書, 但佢只睇圖畫, 鐘意我讀佢聽, 但唔睇字, 佢中文字係ok架, 但佢唔睇內容, 有咩方法可以引導佢自己睇字呢??

回復 24# cornelius 的帖子

原帖由 bb623623 於 11-12-8 17:48 發表
唔好意思呀, 想請教各位, 如何可以令小朋友自己讀書, 我仔鐘意睇書, 但佢只睇圖畫, 鐘意我讀佢聽, 但唔睇字, 佢中文字係ok架, 但佢唔睇內容, 有咩方法可以引導佢自己睇字呢?? ...

孩子由親子伴讀至自行閱讀是循序漸進的. 先有足夠的家長朗讀, 到加入家長指讀, 然後一人讀一句, 跟住一人讀一頁, 再到成本讀晒, 跟住就係唔出聲的閱讀.

唔睇內容可能是孩子信心不足. 孩子還是K3, 仲要聽更多故事先, 有朝一日會突然開竅.

除非係資優啦. 咁就家長預左有更多付出啦.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回復 32# palmchristy 的帖子

真係唔該哂你呀!!!! 我今晚番去同佢一人一句試下先!!

thank you thank you!!

Who can kindly share any primary schools esp gov aided school have similar teaching level (besides DBX,DGJX,LX) at P1 level? I wish to know more the standards of primary schools nowadadys.  Thanks for sharing!!!
原帖由 cornelius 於 11-11-28 02:19 發表
小兒現於一中文小學讀小一,他在前天做家課英文作文時用了一些字和句式,有點令我意外。例如他想用attic這個字,我確定他懂得這字的意思後,便問他從那裡學會這字,他說看書學的。

一會兒又聽到太太像糾正他用標點符號,小兒寫 ...

回復 33# bb623623 的帖子

唔駛客氣. 可能將來孩子會是同學仔.

原帖由 長生不老 於 11-12-8 18:46 發表
恭喜! 恭喜! 我始終覺得你嘅孩子咁叻, 係天生嘅, 學校和家長嘅作用不是太大, 其實你對孩子所做的, 其他家長都會, 學校也是一樣, 唔通名校嘅老師三頭六臂咩, 無天份點幫都無用, 再次恭喜你! 這是你的福氣. ...

你過獎了!其實只要孩子有不錯的閱讀習慣,我相信對學習語文或其他科目都有好處。

原帖由 anthony010103 於 11-12-9 11:16 發表
Who can kindly share any primary schools esp gov aided school have similar teaching level (besides DBX,DGJX,LX) at P1 level? I wish to know more the standards of primary schools nowadadys.  Thanks for ...

Pls note that what I have been emphasizing here is the correlation between reading and learning efficiency.

原帖由 palmchristy 於 11-12-9 21:51 發表
唔駛客氣. 可能將來孩子會是同學仔.

如果14號大家一齊再收到good news, 真係喜上加喜!!

都好喎! 大家咁話!

原帖由 bb623623 於 11-12-12 10:16 發表

如果14號大家一齊再收到good news, 真係喜上加喜!!

回復 32# palmchristy 的帖子

I use KEY WORDS "Peter and Jane" series, Oxford Reading Tree and Famous Fables series and it works! She can now read on her own and sometimes read to her 2 yr old brother.
‹ 上一主題|下一主題