用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南interview問題
樓主: woojochu
go

迦南interview問題 [複製鏈接]

我個B,今個星期6去考啦,佢先得14.5個月大,點識吖。我都係諗住同佢去玩架咋。

我都係上星期六見方方, 又係好多問題, 不過我個仔食咗藥冇咩反應, 都係唔得多嫁啦.

原帖由 andeskinki 於 11-11-3 15:44 發表
我個女上個月22號去in方方,方方問得仲多野,又問形狀(puzzle),再問生果,又睇書,仲要疊杯,仲問佢叫咩名,btw,我個囡係2010年2月bb........@_@:!真係難左d lor....!!!!!!!!!!!!! ...

回復 2# Annebe 的帖子

我諗意思係比個小朋友自己比反應個老師會比較好, 我個仔in方方同英藝我都冇幫佢.

真係難左d, 好多我個女都唔識吖, 實fail,

原帖由 woojochu 於 11-11-3 18:09 發表
我諗意思係比個小朋友自己比反應個老師會比較好, 我個仔in方方同英藝我都冇幫佢.

我都一樣,之前5次面試我都坐在一旁,由得仔仔自己答,面試時仔仔只有13個月大,結果已經收到2個學位了。

大家放鬆讓小朋友自己發揮,明天上午我都會去cannan面試,反正請咗假,就當同仔仔去玩吓遊戲啦~

各位加油,希望人人入到心目中的理想學校!

九龍塘 - 問小朋友
1. 你叫咩名呀?
2. 哩個係邊個? (一個家長陪入)
3. 老師取出車子叫小朋友玩俾佢睇
4. 老師取出拚圖, 拚圖係一隻牛, 分左3塊, 中間嗰塊痴實左, 叫小朋友拚兩側嗰兩塊.
5. 老師送禮物, 要小朋友謝謝再見

問題深左d囉,3,4做到外,其他都一定fail!!!

原帖由 woojochu 於 11-11-3 10:55 發表
咁有冇收你個小朋友?

WAITING, 因為佢冇講到嘢, 不過我有家姐讀緊, 打電話返去問就收返.

原帖由 iyct 於 11-11-3 12:25 發表
請問整個過程用邊種語言溝通? 廣東話 / 英語 / 普通話?

廣東話

其實問題對大 b 來講唔算深, 但對細 b 就可能會深啲.  我大女 06 出世, 當年都係問呢啲問題, 不過以前冇咁多人考, 當時係等 bb 足 18 個月先安排面試的, 近年因為多人考, 所以有啲係得 13 個月大, 相比人地 18-20 個月的, 一定差少少, 我仔上年 in 時都唔足14 個月.

啱啱in完
入到去問爸爸點叫個仔, 跟住就叫個仔然然, 跟住老師指住爸爸問個仔佢係邊個
1) 砌積木
2) 砌好之後老師話係生日蛋糕(不過唔似), 跟住老師同爸爸一齊唱生日歌, 唱完叫個仔扮吹candle (因為係冇candle所以我個仔冇反應)
3) share蛋糕比爸爸食
4) 拎個公仔出黎問眼耳口nose
5) 拎啲生果出黎問係咩黎 (banana, apple, organe)
跟住問爸爸
1) 邊個湊
2) 有冇嘢唔食
3) 有咩嘢佢最鐘意食
4) 有冇返playgroup
5) 平時同佢有咩親子活動
6) 多唔多同佢去公園玩
最後比個公仔我個仔跟住bye bye

系呀,朗思系禁叫我個囝講嘢. 佢某細边識呀

叫佢扮吹candle先攪笑啦...

原帖由 woojochu 於 11-11-4 11:04 發表
啱啱in完
入到去問爸爸點叫個仔, 跟住就叫個仔然然, 跟住老師指住爸爸問個仔佢係邊個
1) 砌積木
2) 砌好之後老師話係生日蛋糕(不過唔似), 跟住老師同爸爸一齊唱生日歌, 唱完叫個仔扮吹candle (因為係冇candle所以我 ...

hi woojochu
你囝囝幾大呀? in 邊間迦南呀?

回復 1# hehehaha18 的帖子

3月BB, in黃埔

我都剛IN完, 但冇吹CANDLE 呢一PART, 不過要佢搵架車比爸爸, BOOK 比老師, 公仔比媽媽.

i completed this morning.

1. play car & give to papa/mama
2. identify fruits and pretend to eat
3. show eye/nose/mouth/ear
4. playing blocks and build up & put back to the basket
5. give toys and say thank you & byebye

in完,對我女女(8月b)黎講,D問題有D難道。估計失敗。
‹ 上一主題|下一主題