用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買長笛問題
樓主: janice_ma
go

買長笛問題 [複製鏈接]

回覆 20# sara11 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 15:49 發表
inline or offset 都係 睇你慣唔慣...

如果買Altus... 不如買支 Sankyo or Nagahara仲好...

我覺得買乜brand的 flute都要睇埋個"用家"的 age, grade, 能力........
如果細細個, 初學, 都唔知學得長唔長, 平平地買支yamaha221都好ok了.  
因為我覺得比支"靚"到重一重的flute一個6, 7歲初學去吹, 未吹響笛頭已經話好難好攰, 唔玩lu.
要換笛, or出去比賽, 當然講究d好d啦 !

hi ilovethiscow,

明白!多謝你既意見!我會search 下你 suggest 果D長笛,另外又觀察多呀仔一排再決定。
但係,請問識唔識邊度 or 邊個 website 有得放長笛?我想放左支初學長笛先,thanks!

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-5 18:04 發表
每件樂器都有佢本身O既重量...

一支長笛... 重一兩g 比較都叫重左

問題係 你覺得果個重習唔習慣...

美國笛係比較重身... 但其實唔係真係差好遠....

Sonare 一向品質唔差...

我之前去上海師範 同 第二屆東京長笛 ...

可否pm埋老師既電話比我呢?!
唔該哂~

原帖由 龍舌蘭 於 11-9-5 12:28 發表

我將老師TEL給妳, 妳們自已傾價錢及時間好嗎?

回覆 24# sara11 的文章

請問有冇人用過大6做的Gordia長笛

............

請教5級以上有那個相宜牌子介紹(預算15K - 20K)?對 Azumi 300RBE有什麼評語?

謝謝!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

囡囡小一, 剛學了小提琴一年, 因升小後冇時間日日练習1.5小時, 只能练0.5小時,所以退步了不少, 加上她沒興趣, 現想改學長笛(因她說她想學), 有一長笛老師說跟她的學生6-7歲一般1年就可學到3級, 會否誇張了?
長笛易學易精嗎? 日日要练幾耐?

Dear yutung

對小一生來說,最大困難是臂長、指長、和氣息的問題,這些都要打好基礎,不能急進,這會磨滅了小朋友的興趣

況且,已考了小一,距離升中還有一段頗長時間,還不用急著考什麼證書

除非小朋友天資非常卓越,小一生一年內考三級,即使過關,很多都是僅僅合格,考官見是小朋友所以手鬆一點,證書沒有顯示分數,只表示合格,學生和家長當然可以此炫耀,老師也趁機加學費,但學生內裡的底子卻是很空的

通常小學生來說,一年內完成整本“A tune a day book 1”己算不錯,可以應付到二級的音域

原帖由 wongcc1976 於 11-10-20 10:18 發表
Dear yutung

...

仲有一個問題係, 換左門牙未 ? 雖然甩門牙都吹到, 但總有dd影響.

我大女, P2的開始學flute, 依家P3準備考3級, 所以你個老師係冇呃你.  但我知有d小朋友, 係吹2個月都未吹得響個笛頭.

我總覺得學樂器, 唔好係為左考級/比拚, 當然, 考試係學習的其中一個過程, 但唔好係目的,  咁樣係對"音樂"好唔尊重的.  

每種樂器都有佢獨特的地方同難度, 冇話string難d, woodwind易d, woodwind唔只要按, 仲要用氣.  樂器係冇易臬易精的, 可以係難學難精, 什麼樂器都係唔付出, 冇收穫.

想問一問,學長笛是否需要背譜的?因轉了新老師,她要求亞仔要背樂譜,但以前的老師是不需要的。亞仔記憶力麻麻,所以比較吃力,考級試是否都需要背譜?

回覆 33# jannielam 的文章

回覆 33# jannielam 的文章

Thank you for your reply,佢要求小朋友背譜可能是為了應付來年的校際音樂節。我都要同老師傾傾,看看可否減少背譜,因小朋友練得很辛苦!
另外想問問,亞仔將會學中阮(在音統署學),唔知睇譜會否混淆?謝謝解答。

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-21 11:22 發表
其實.. 一般都唔洗背譜....... 佢要求小朋友背譜係為甚麼呢????

太早去背譜... 好多時小朋友 會將譜上的detail 及 marking 都忘記~

如果中阮用簡譜,非但不會混淆,反會起融會貫通之效。

原帖由 jannielam 於 11-10-21 11:57 發表
另外想問問,亞仔將會學中阮(在音統署學),唔知睇譜會否混淆?謝謝解答。
...

原帖由 jannielam 於 11-10-21 09:48 發表
想問一問,學長笛是否需要背譜的?因轉了新老師,她要求亞仔要背樂譜,但以前的老師是不需要的。亞仔記憶力麻麻,所以比較吃力,考級試是否都需要背譜? ...

即使考試,都不一定要背譜,不過背譜最大的好處,是容易發揮音樂感

我教的學生也視乎他的水準和學習態度來決定是否要求他背譜

記著,是學生有一定基礎下,要求他背譜,會對他樂感有一定的提昇,而不是學生吹得不好之下,你迫他背譜, 就自然一定吹得好,不要本末倒置

回復 36# jannielam 的帖子

Dear jannielam       

以我所知,音統處學中樂,初學時都會用五線譜,這是很多年前的事,不知現在是否這樣,其實我不太認同的

如果用簡譜,不用擔心,不會與現在學西樂的五線譜混淆的。

各位:

我中一的囡囡也想換長笛, 她已考了5級, 請各位有識之士賜教可考慮什麼牌子和型号! 大概是什麽價錢呢? 6千元可以嗎?

今天到沙田 Tom Lee 看過, 只看到 Yamaha YFL 211/2, 311/2, 371/2, 381/2 ...471H/2, 價錢由 $3,600 至 $9,900。 你們先前提的 Armstrong, Emerson, Sonare, Sankyo.... 也不見, 請問在那裏買呢?  

還有一個惱人問題,請問 cool 牙會否影响吹長笛呢?

Thank you very very much!

無知門外漢媽咪上

原帖由 Zen 於 11-10-14 16:21 發表
請教5級以上有那個相宜牌子介紹(預算15K - 20K)?對 Azumi 300RBE有什麼評語?

謝謝!

‹ 上一主題|下一主題