用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對名校的感受
樓主: coolkid
go

對名校的感受 [複製鏈接]

我個女兩間都有考.....我都係一個無名牌嘅C9

SPCS 嘅學費係 $25,000 一年,便宜過好多小學同幼稚園。

原帖由 coolkid 於 11-2-26 13:56 發表
SPCC (學費5萬幾) 的準家長:
low profile, 大部份係C9, 無名牌, 有A貨......
SPCS (學費3萬幾) 的準家長:
High profile, full make-up, 珠光寶氣, 西裝骨骨

以上係interview所見的.... ...

回覆 2# meimeimama1 的文章

SPCC裡面極有錢係有,像以前李嘉誠兩個仔(不過好像未畢業就去外國升學了),窮到住公屋(住公屋經常免租未必係窮)我也認識幾個,一個上年更入了港大!
從SPCC年報列出每年都有約200多人獲批學費減免,有錢無錢都有機會入讀此校,收生都是以成績為先,我無記錯的話,好像入學申請表都不用填父母職業,亦不用面見父母,以示收生不看家境是否富有!

回覆 25# Johnny@Klnbay 的文章

‹ 上一主題|下一主題