用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st paul (聖保祿) vs Sacred Heart (聖心)
樓主: Kim08
go

st paul (聖保祿) vs Sacred Heart (聖心) [複製鏈接]

我選聖保祿

原帖由 cherrieshum 於 11-2-18 15:42 發表
我選聖保祿

Can you pls share with us your choice?  Thank you.

哈哈, 聽你咁講, 希望阿女有機.......因為佢超級難教, very naughty.....

原帖由 angrybirds 於 11-2-18 17:21 發表

按照這個LOGIC,學校應該收最難教既學生

回復 6# 龍鳯媽媽 的帖子

St Paul 名好多,佢哋d 畢業生all round,比較活好多,出呢社會做事好緊要。尤其是你要做高層職位。所以佢哋都出咗好多名人。

係, 佢地係好出名, 但我身邊都有唔少讀呢2間既人呢, 我發現聖心既學生純品, 乖好多, 家長都比較nice, st paul 呢 d 家長比較大鼻, 巴之閉。(如有得罪 , 請包涵)

原帖由 cccbaby 於 11-2-18 19:01 發表
St Paul 名好多,佢哋d 畢業生all round,比較活好多,出呢社會做事好緊要。尤其是你要做高層職位。所以佢哋都出咗好多名人。

我自己就覺得最緊要睇返個小朋友的性格,作為家長一定要選擇一間 "適合" 的學校 !
我相信自己先至最了解自己個小朋友,清楚邊間學校適合佢,而唔係成日問人邊間好 ?!
何況兩間學校差不多,可能 st paul 真係會好 SH 少少, 除了比較名氣外,教育方針,品德培養都係考慮的重要因數 !
P.S: 我覺得ST PAUL 比較 aggressive, 若果小朋友谷得,就 choose st paul.

如果係我, 我會簡st paul, 其實兩間都係好好的學校, 都係出好學生, 但st paul近我屋企, 所以我會簡st paul.  如果聖心近我屋企, 我就會簡聖心.

SPK

回覆 4# 龍鳯媽媽 的文章

我就goal oriented。純品呀...好難响cv或interview 到講架喎。間間都有大鼻或巴之閉家長好難證實你呢個point.

原帖由 小黑牛 於 11-2-18 15:23 發表
唔知而家的排名如何,不過當年我做女的年代,頭5間中學排名分別是英華、bps,mss,聖心及st stephen girls,st paul convent當然都是出名的好學校,但現在的名氣好像比上述的學校還要大,是否轉了dss後自己有收生權,所以更加難入?而 ...

可能因為成績表現. SP 過去數年會考六科14分以上學生係佔87%, F.7入U率係100%,這個成績, 應該比很多女校都好. 佢地亦被EDB評為最高增值學校.

原帖由 KK07 於 11-2-21 12:33 發表

可能因為成績表現. SP 過去數年會考六科14分以上學生係佔87%, F.7入U率係100%,這個成績, 應該比很多女校都好. 佢地亦被EDB評為最高增值學校.

請問是否全入top 3 U?

咁當然啦, 所以我咪講我見解, 無意思架, 無話d 麻, 只係我見到啫!
原帖由 cccbaby 於 11-2-21 11:42 發表
我就goal oriented。純品呀...好難响cv或interview 到講架喎。間間都有大鼻或巴之閉家長好難證實你呢個point.

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-21 12:45 發表

請問是否全入top 3 U?

純2010年資料:

HKU 25%
CU 22%
HKUST 16%
PolyU 14%
CityU 10%
Others 6%

Overseas universities: 16%

另F6尖子入U有15人.

你可看學校網頁內的school prospectus. 都有公開資料的.

Sorry sorry! 抄錯figures, corrected as below:

原帖由 KK07 於 11-2-21 13:06 發表

純2010年資料:

HKU 25%
CU 19%
HKUST 14%
PolyU 12%
CityU 8%
Others 6%

Overseas universities: 16%

另F6尖子入U有15人.

你可看學校網頁內的school prospectus. 都有公開資料的. ...

雖然每間學校都有唔同類形嘅家長同,但確實,每間學校多多少少都會因為老師/家長/學生的性格同態度"做"左個學校culture同style出黎…
原帖由 龍鳯媽媽 於 11-2-21 12:53 發表
咁當然啦, 所以我咪講我見解, 無意思架, 無話d 麻, 只係我見到啫!

我唸有d學校好似st Paul 咁可能因為太受歡迎,態度可能係冇其它學校咁熱情。所以俾人一種高傲的感覺啦。
原帖由 sheffield 於 11-2-21 13:23 發表
雖然每間學校都有唔同類形嘅家長同,但確實,每間學校多多少少都會因為老師/家長/學生的性格同態度"做"左個學校culture同style出黎…  

點解無得比呢? 好似大家都係Band one級數
唔通band one當中仲有十個等級? 唔明?
咁band one當中SPK係第幾級?

原帖由 cccbaby 於 11-2-18 11:37 發表
一定係st paul啦。都冇得比,大家都唔同級數。

回覆 14# 蕃薯仔媽媽 的文章

you are absolutely correct! support you!

I'm also a catholic and my kid is not in SHCK and found there is no adv for being a catholic.

In fact, i only notice there is only 7-8 catholic in a class of 30!

聽說因為spcs的名氣較高,所以吸引很多聰明的學生報讀,而spcs收得的學生一定是成績很好的,如果那班最top的學生全都選擇spcs, 那她們代表spcs在外考取的成績無疑會較好,相反如果那班最top的學生全都選擇入讀sh的話,那sh的公開成績定必在spcs之上!所以若單看公開考試成績,是否也要看看那班學生師承何處?是否由始至終都是st paul出品?還是在其他小學轉到st paul的中學?可惜沒有這方面的數據!只聽聞st paul con的小學每年都有進出的 。
‹ 上一主題|下一主題