用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 or St. Catherine 真係好頭痛
樓主: Mspongpong
go

民生 or St. Catherine 真係好頭痛 [複製鏈接]

回復 20# 恩林 的帖子

讚成!!  其實民生畢業嘅學生D工作都好多元化, 有演員, DJ, 攪政治, 律師, 煮餸 (上電視嗰種 - Yan Can Cook), 歌星, 醫生, 攪娛樂, 前港大校長...等等!!  佢主張學生唔好死讀書, 比較自由!!  如果家長覺得民生唔係佢想要嘅style, 咁就唔好揀喇!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

回復 21# viandes 的帖子

HAHA....幾驚講完橎話會俾人插...
WAKAKAKAKAKA

d個星期同大仔溫書(今個星期考試), 睇番上次測試d卷, 內容大至理解題多,

而且一個月大約有兩次有關閱讀理解的測驗, 一個中文, 一個英文, 目的係想小朋友多睇圖書, 並要理解內容, 我覺得d個測驗真係好好.....

一讚!!

聽完你咁講, 我都可能會揀民生多過kv...

其實各位家長要知道小朋友只得兩歲多, 真係白紙一張, 你俾咩佢, 將來佢咪就係咁囉.  最緊要大人知道自己想要D咩, 揀咗就唔好後悔, 如果唔係會好影响個小朋友.  SC又好, MS又好, 走嘅路會好唔同, 但我相信呢兩間都係好學校!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

我完全同意joeyma所講, 除非有個大既讀緊一間好既官津, 否則一定選一條龍既民生, 大女啱啱考完p1, 考小一真係難好多好多, 就算當民幼真係一般(完全未經證實), 父母都可以係3個鐘既上堂時間外做到好多野, 到k3除民小外仲可以報其他你認為好既小學試下, 起碼打左底
但係讀sc, kv或非一條龍既幼稚園, 真係無guarantee, 雖然好多top schools每年可能都收十幾二十個sc或kv, 但600人收20個, 機會都係1/30, 當中可能仲有d係有關係人事, 所以如果讀左sc或kv而你三年後未有offer 在手, 一定怨死自己...
雖然我地wait緊sc, 但有一條龍既offer我會亳不猶豫地take

回復 25# nataliepsc 的帖子

我同意Joeyma和nataliepsc的講法!!

大囡現在讀緊SC K3,經過考小一這一役後,(雖然大囡考到間非常非常好的DSS小學),但我都會考慮幫細囡出年報一條龍幼稚園(GH/SPC), 因為我唔想再過一些無offer在手擔心的日子!!

但我的c6的想法就和我不一樣!! 佢會覺得如果細囡出年好好彩有SC offer,他必定俾佢入SC! 因為佢認為SC真係教得好好!! c6對自己d囡好有信心=_="

我唔知民生的做法,但我早前和大囡的K2朋友仔有gathering...當中有個小朋友今年K3轉了去GH,她媽媽告訴我GH也不是完全係一條龍(相信民生也是吧),原校直升的機會約80%! 9月初,校學有小一簡介會,但學校只是介紹GH自己的小一!!  有些家長一心認為可原校直升,沒有幫囡囡報其他私小/直資,最後的結果只是on waiting list, 家長好擔心!!

相反,SC係K2學期尾,K2升K3的暑期班及K3的學期初都有幫小朋友做下d 面試模擬!! 大囡沒有參加出面的面試班,但只參加了學校的暑期班,但卻考到一間咁好的DSS小學,我覺得SC都應有功!!

Sc am vs ms am
I chose sc am

回復 12# B.B.BaBa 的帖子

我隔離屋去年仍未有小學offer在手都已經表示不考慮民生小學,她說學校行政很混亂,後來崇真收了,但不知為何最後選了油麻地天主教小學。

另外,絕對不是金錢問題不選民生,因為他們是公務員有本地教育津貼的。

原帖由 busy_penny 於 10-12-14 08:14 發表
我隔離屋去年仍未有小學offer在手都已經表示不考慮民生小學,她說學校行政很混亂,後來崇真收了,但不知為何最後選了油麻地天主教小學。

另外,絕對不是金錢問題不選民生,因為他們是公務員有本地教育津貼的。:surpr ...

人人想法不同,所需所取都不同,所以選擇都會不同
有 options 在手,當然應該選擇最適合自己的。你鄰居的小朋友真係好叻。
學校行政混亂不等於學校教得唔好,大家的觀點角度唔同。
約八年前,工作上需要,曾經訪問過民生小學的梁校長,一位非常溫文爾雅的女士,對小朋友亦非常有愛心及友善。亦因工作關係,接觸過幾位民小的老師,簡單 d 講,後生一輩o個 d 好有 heart,亦有愛心;老一輩o個 d 就......非常 old school,對家長來說可能會有多少 hard feeling............ 唔知而家o個班老一輩退休未呢.....

當年我揀咗St. Cat,我覺得無揀錯,單講幼稚園,我覺得St. Cat好得多,St. Cat畢業去考返民生小學也不難,到時你未必會揀添!

我都知SC係好學校, 唔係就唔會報考 而其實我對民生了解不多, 但依然會選佢因為:
1) 一條龍就算收唔晒, 1st round只有80-90%機會都會俾外來生去爭o個10-20%位大好多好多, 而且有一小部份人可能考到更好既學校唔take offer, 好多waiting 既小朋友最後都入到, 所以成功率一定高好多好多
2) 政府公報過去幾年香港出生率每年平均增加10%, 2005年出生有57,000人, 06年66,000; 07年71,000; 08年係79,000人, 早幾年出世覺得較容易考到直資/私小 (其實都唔易), 3年後唔同講法 (57,000 vs 79,000, 差不多4成增長但名校學位唔見增加兼且好多已變左小班教學); 我大女只有一間國際私小offer, 黎緊要靠大抽獎&叩門, o個種擔心法實在非筆墨所能形容, 家長可上"小一選校"forum睇睇...
3) 同意, 行政混亂並不代表教學差, GH"出事"後報考既人一樣多, 相信家長唔會因此而放棄呢間龍校OFFER
所以, 並非針對SC 但一定會選一條龍既學校, 最多K3再博d更好既學校je

Fighting for good KG seats already drive me nearly crazy. I cann't imagine fight for good P1 seats. My friend (her daughter studying in SC) said she spent 6 overnights to prepare different profolio for her chld.

Well, you can say I am timid. I will choose one-dragon, if being accepted. But one-dragon school is so hit and so keen competition, not easy to get in.

For those parents getting a MS kg offer, your kids are so smart.

原帖由 karen55407 於 10-12-14 11:36 發表
當年我揀咗St. Cat,我覺得無揀錯,單講幼稚園,我覺得St. Cat好得多,St. Cat畢業去考返民生小學也不難,到時你未必會揀添!

I don't think so, my girl is SC k3 this yr, not easy to get a top private seat. So down......

Not as 'down' as me, no offer on hand. My boy is also in SC K3 this year ....

去年本人都有相同offer,最後選了SC,原因
1.據了解,如K3選了民小,便不可再參加大抽獎
2.同事的兒子入了民小,9月開學,10已被學校婉轉地勸喻退學,稱他兒子跟不上,同事很生氣,因他認為一個小朋友於一個月時間可能還未完全適應,學校根本完全不會提供協助,只要求學生及學生家長要達到其要求,完全無教育熱誠,同事也便不留戀的替兒子轉了校

我有好多朋友之子女從民幼上民小,都有同樣問題,去到三年班便開始追唔上。

好想知民小和民中有咩好同唔好?7A 5A聽落都吾錯,有冇現在讀緊MS嘅家長可以分享吓?

原帖由 busy_penny 於 10-12-14 08:14 發表

另外,絕對不是金錢問題不選民生,因為他們是公務員有本地教育津貼的。:surpr ...
你個隔籬屋都幾特別,因為崇真至係出咗名行政混亂,佢幼稚園和小學係同一個校長,每個讀過崇真嘅都知道,所以我覺得佢嘅意見好唔中肯,至於民小,我個朋友嘅兩個仔仔分別讀緊P1和P4,佢就覺得好好,但真的由P3開始就比較谷,要有心理預備倍太子讀書. 

回: viandes
我同你諗法一樣, 我都想知有邊間學校100%絕對好, 有邊間又絕對唔好....
有邊間學校係教小朋友唔好讀書, 唔好做好人, 唔好有責任???
只有上述dd學校至說得上唔好的學校, 所以其他的都是好學校....對嗎??

busy_penny :
我初初in民生都有覺得混亂, 其實有時到左d大型校內活動都有dd情況出現, 但如果我因咁而唔讀, 我就一定後悔了.....
我不得不讚佢嘅教學方式, 我深信同培正等dd老牌學校差不多, 但問題係個歸屬感, 雖話70-80%上民小, 但年年都有好似你隔離屋的媽媽係到, 唔選上民小, 所以我又覺得唔晒太擔心喎~~!
另一讚係 民生的PR做得好好...其實我係BK講過了, 不過講多次喇~
我細仔K2, 平均一個月參觀2-4次社福團體/公司, eg. 圖書館, pizza hut, 老人中心, 消防局, 百貨公司(扮買野)...等等
我真係未見過有小朋友/家長係唔滿意dd活動喎~

到民小了, 高年級d係可以參加與其他學校/機構的活動, eg. 中電環保活動(電視應該有播), 音樂會, 大型運動會(係學校內絞)...等等

中學, 我最近係民生年刊見到特首到訪, 其他我冇深究......
我諗唔係間間學校都絞到, 地方已經係一個問題...
我都想知, 有邊間學校係完美的呢??
我大仔已前讀過的啟思, 我覺得佢行政very good架, 但公平d講, 佢班數少好好好多喎~ 我唔會只係睇行政, 學校嘅back up, 教學理念都好重要...

老師方面, 係啟思個時我大仔個老師笑容十足, 而我細個老師就有少少黑口面, 但我buy黑口面個果, 一睇就知佢經驗夠, 一講就講出我細仔嘅問題, 反而我大仔個果仲發生左d冤枉事件tim.....dd野唔係好笑容就好嘅~!!
我隔離屋去年仍未有小學offer在手都已經表示不考慮民生小學,她說學校行政很混亂,後來崇真收了,但不知為何最後選了油麻地天主教小學。mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" />

‹ 上一主題|下一主題