用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Delete
樓主: fattykitty
go

Delete [複製鏈接]

有時人地嬲左自己, 自己都唔知點解。過一排可能會好返呢, 最緊要係自己有沒有嬲佢, 咁你嬲佢d咩? 如果自己有道理既, 不妨堅持。
原帖由 fattykitty 於 10-12-4 16:13 發表
我囡囡(10歲)同班同學成日請病假、早退
(1個月至少1-2次)
次次都叫我個囡幫佢交功課、功課
仲要送埋去佢屋企(佢屋企有工人)
有次佢又早退, 叫我小朋友功課
點知我囡囡返到屋企沖埋涼(我都沖埋)
先記起得佢d功 ...

有時應該係助人為快樂之本,  你咁教你個囡囡係啱, 但你亦可以叫你個女諗諗, 如果你係你同學你應該有什麼責任, 當你囡囡講得出呢d 係你同學嘅責任, 咁你就要捭番呢d責任佢. 唉! 總之有其母必有其女, 呢個問題可以同老師講, 老師都應該將正確的觀念同呢位同學講聲, 如果佢有實際困難則另計, 但點都要同人解釋吓架, 不是什麼都老馮個wor. 最底限度無理由唔該都無聲. 如果協調唔到, 咪請老師另外搵同學幫佢law. 睇吓人哋又會唔會咁好服侍. 一d 感恩都無.

回復 22# fattykitty 的帖子

樓主,  如果妳不對那位小朋友及其媽咪有期望,就不會有失望架啦。

最重要唔係佢點睇妳,無論今次誰對與錯,不重要。因為已經過左去。
而係妳撫心自問,妳盡了責,就已經好好了。

至於將來重幫唔幫, 是否過早憂慮呢?
如果佢個女再sick leave, 佢 現 在 比的面色妳睇,佢都唔會再好意思叫妳幫佢個女取功課。

但如果今次係妳誤會左佢,then 妳再幫手時,就同佢講明,日後你可以幫個女取功課,但佢地要派 佢地 的 工人/ 親友去妳家取功課了。
否 則 請佢地自己諗辦法搞掂呢的事。

我都有小孩,佢report sick 咪 翌日補做,唔使搞到咁架!

回復 24# fattykitty 的帖子

‹ 上一主題|下一主題