用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基灣(saiwaiho)好辛苦係謠言/確實?
樓主: Racheltcy
go

基灣(saiwaiho)好辛苦係謠言/確實? [複製鏈接]

Re: 基灣(saiwaiho)好辛苦係謠言/確實?

小寶 寫道:
[quote]
GreyParrot 寫道:
呢間學校d校規好變態架 :

- 女仔唔準留長髮,唔可以夾clips,一律短髮。
- 早上返到學校唔準玩,每個同學要拿住一本課外書睇。
- 學生要學兩種樂器,仲要自費參加學校辦的音樂課外活動。
- 今日教,明日默,日日如事。

這是新基灣是嗎?[/quote]

我唔知點分新舊。 係學校未轉全日制之前我識那個小朋友就係度讀,後來轉全日制之後就搬左去新校舍。

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

醒目開學勳章

Fishma,

新基灣比西灣河基灣較為深 -- I think so, but 西灣河基灣 is also 深 in Net 15. I'm in Net 15 and my daughter is
後補生考入!

FISHMA 寫道:
XANTHE,你好, 我小朋友06年9月入小一, 對2間基灣都有興趣, 咁其實係唔係新基灣比西灣河基灣較為深呢!另, 可否話我知你小朋友是誇區定原區派到這小學.  THANK YOU FOR YOUR COMMENT.

醒目開學勳章

小寶,

This is 新基灣 as all the girls in that school cannot have long hair, all girls must hair cut one-length and 露耳珠的!

小寶 寫道:
[quote]
GreyParrot 寫道:
呢間學校d校規好變態架 :

- 女仔唔準留長髮,唔可以夾clips,一律短髮。
- 早上返到學校唔準玩,每個同學要拿住一本課外書睇。
- 學生要學兩種樂器,仲要自費參加學校辦的音樂課外活動。
- 今日教,明日默,日日如事。

這是新基灣是嗎?[/quote]

謝謝XANTHE, 順更多問一下,后補入是否第3回入信申請, 有否考試. 可否COMMENT一下這小學的功課量及其他方面. 我本人心儀這2間基灣, 但外間太多人評論這2學校太多功課, 壓力大無論大人或小朋友都如是. 因此對來年選學校都好有壓力, 怕幫小朋友選錯學校. 謝謝你的意見.

醒目開學勳章

YES!! YOU CAN JOIN ONE COURSE ONLY NOT ONLY IN MUSIC.

小寶 寫道:
我都聽過新基灣女仔是不準長頭髮,但樂器是可以不學的,住我樓上的一對仔女都沒有學.

醒目開學勳章

Fishma,

我係寫信後補,我記得舊基灣係冇form派的,要自已寫信。新基灣就有派form,不過就要你係第一至三的志願你曾經選過佢。舊基灣就家長和小朋友一齊見校長only,校長問小朋友和家長問題。新基灣就要考筆試,中、英、數都要考,家長都要考。

新基灣的教學模式同舊基灣完全唔同。我朋友話佢個仔有氣管敏感,天氣一涼就要帶頸巾但學校就唔準要溫度低於12度才可以帶。佢亦見到有位小女孩(p.1)因剛返學頭髮長了少許,主任立即要打電話比家長要佢晚上立即把頭髮剪短否則記缺點。佢亦說有什麼問題和投訴都唔可以同老師講,否則小朋友會在這年blacklist. (這些都是我朋友講述)

舊基灣就會比較冇咁嚴,對p.1比較寬鬆。我成日都會係學校帮手,見到d小朋友同老師好friend,有講有笑。我有問題都會同班主任傾。2星期就小測一次,我個女都ok。

FISHMA 寫道:
謝謝XANTHE, 順更多問一下,后補入是否第3回入信申請, 有否考試. 可否COMMENT一下這小學的功課量及其他方面. 我本人心儀這2間基灣, 但外間太多人評論這2學校太多功課, 壓力大無論大人或小朋友都如是. 因此對來年選學校都好有壓力, 怕幫小朋友選錯學校. 謝謝你的意見.

XANTHE, 多謝你詳細說明可給我作參考. 不過可否再多問一問題, 原本你小朋友派那間學校, 可否給我一下意見有關丘佐榮及愛蠂灣官小的意見.  感謝你的賜教.

醒目開學勳章

Fishma,

小女之前派到聖巴西流。丘左榮係Net 15都幾好,可以與中國婦女會聯繫。愛蝶灣官小,本人就不大鍾意學生比較頑皮,我住愛蝶灣官小附近,成日見到d男孩子打交和說粗口。(這是個人意見和觀察,這校亦多新移民讀)。不過佢可以與筲官聯繫。

你可以到這些學校門口看放學和與家長傾談。

醒目開學勳章

小寶:

請問是否於放榜後便寫信去舊基灣,郵寄或是親身交去,多久才通知面試? 放榜後便親身交去
可否講下面試內容.sorry forgot the questions as my daugther interviewed four schools

XANTHE, 非常感謝你的意見, 我會親身走一次愛蝶灣官小, 可能我要再重新選擇小學的次序了.  可否都COMMENT一下筲簊灣官小呢!  THANKS!

醒目開學勳章

Fishma,

我會親身走一次愛蝶灣官小 ==>最好看多幾次。

筲簊灣官小 ==> 成績一般,家長的comments通常係可以與筲官聯繫。

我廿幾年前在基灣上午班畢業, 果時已經唔比留長頭髮啦! 但而家聽講都係唔比留長頭髮......... 實在太嚴了......
Hei-Hei

醒目開學勳章

點解唔睇下崇真?
‹ 上一主題|下一主題