用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV/SC面試後反思
樓主: hin0802
go

KV/SC面試後反思 [複製鏈接]

真的很欣賞你,Thanks for your sharing!
加油~
原帖由 hin0802 於 10-11-9 13:16 發表
我仔仔係0802,平日屋企有train開,中英相管齊下,翻nursery都好多野講,之前希望kv同sc面試可可順順利利。

點知星期五11:00 in KV,又落雨又排隊,居然可以影響禁大,可以令仔仔完全唔出聲,係感話要番屋企。反觀有個媽咪,可以準備 ...

Thanks for sharing.  A very good one.

我覺得無須太自責
你唔開心, 個小朋友會睇到
你有壓力, 佢一樣感覺到
讀到名校係好似多個保障
讀唔到都未必係一件壞事
但求有一間OK就可以
最緊要開開心心, 健健康康

你話下次會做好D..
都係一件好事
不過唔好太大壓力, 太多比較
大家都會好辛苦

隨緣吧...

上星期六in 完SC, 我都有反省過, 希望下次有改善.
同埋, 孩子面試當天表現未如理想, 未必是孩子能力不夠, 有時係佢唔鍾意間學校. 我唔係吃不到的葡萄先咁講, 而係突然realize到我嘅理想唔等如囡囡嘅理想, 我要學懂尊重孩子嘅決定呢.

You are an excellent mom....proud of you!!

原帖由 hin0802 於 10-11-9 13:16 發表
我仔仔係0802,平日屋企有train開,中英相管齊下,翻nursery都好多野講,之前希望kv同sc面試可可順順利利。

點知星期五11:00 in KV,又落雨又排隊,居然可以影響禁大,可以令仔仔完全唔出聲,係感話要番屋企。反觀有個媽咪,可以準備 ...

多謝你的分享﹗

人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

如果想做好d, 除左做足以上準備, 你重可以interview 前一兩日帶小朋友起出面行下, 介紹下學校, 怯場機會又會細好多!!

原帖由 tantanmama 於 10-11-9 16:48 發表
上星期六in 完SC, 我都有反省過, 希望下次有改善.
同埋, 孩子面試當天表現未如理想, 未必是孩子能力不夠, 有時係佢唔鍾意間學校. 我唔係吃不到的葡萄先咁講, 而係突然realize到我嘅理想唔等如囡囡嘅理想, 我要學懂 ...

我好欣賞樓主!!!也認同你所說的.我同老公都喜歡SC多過KV,點知仔仔IN SC表現不好,IN KV時表現好好.第二日佢已經話唔返現時學校,要馬上返KV上堂........你話啊??小朋友真係有自己唸法.不一定是天是地是家長的責任!!大家都放鬆D啦~~前面還有很長的路!

i really like your sharing

睇完你段回應, 我想喊......眼淚盪盪下........

為左個小朋友面試, 我居然情緒失控、焦慮

成日牙擦擦話自己吾會, 但就做晒......唏...

我都同仔仔講, 爸爸吾想迫你....

感覺好難受......

原帖由 小克 於 10-11-9 13:37 發表
我好感動,多謝你!

我個仔KV/SC同日Interview, 當晚個仔好疲倦,好早上床訓。 我望住個仔訓覺個樣,百感交雜,同老婆反而訓唔著,我覺得個仔好似想同我地講:爸爸,媽媽,點解要迫我?!

感覺好難受、好慼然。 大家應該放開,為你的仔女 ...

我有時會問自己是唔是我做錯佐?要阿仔咁辛苦,咁早去interview?! 好矛盾....

原帖由 小克 於 10-11-9 13:37 發表
我好感動,多謝你!

我個仔KV/SC同日Interview, 當晚個仔好疲倦,好早上床訓。 我望住個仔訓覺個樣,百感交雜,同老婆反而訓唔著,我覺得個仔好似想同我地講:爸爸,媽媽,點解要迫我?!

感覺好難受、好慼然。 大家應該放開,為你的仔女 ...

樓主懂得反省,係一個好好既身教,亦很無私跟大家分享,謝謝你,你的bb有你這一位媽咪,是幸福的﹗

不要灰心,很多case也是bb in得不好,也有offer,盡力已經足夠了﹗

我c6都迫到個b喊

樓主你講得好好, 好正面欣賞其他成功例子, 好值得讚賞!

只係有一點我唔同意, 就係我覺得你已經做得好好, 第一次in kv時或者你準備唔多, 但第二次in sc時絕對有take其他好榜樣做reference啦, 所以千祈唔好覺得內疚

你講個例子"個嗲地全程同個女warm up。"都唔一定成功, 我in sc 時都有keep全同佢傾計, 又有叫佢同其他人玩下say hello, 佢睬我都傻...我之前幾日已經問定佢個名, 幾歲, 唱歌等, 每日問一次, 點知3日/3次後即interview前一日就突然唔肯再答呢3個問題, 正式interview時同你情況都一樣, 配對到同可以用匙運到pasta去另一個碗, 問題都唔係完全唔答, 但偏偏唔答我問過佢呢三個幼稚園必問既問題, 去in kv都一樣, 我都諗係唔係因為我同佢鍊習過幾次令佢太大壓力呢...3次左wor...無奈!

所以, 作為父母, 唔做又唔得, 做得多又驚過左龍有反效果, 算啦! 盡左力就得, 唯有睇開d啦!

Dear hin0802,

YOU ARE an excellent mother! I really admire your positive character. Don't be upset.

We are learning with our kids along the way.

All parents you are excellent! I learned from you all! My son is interviewing N1 this year only. Thanks for all of your sharing!

Good luck to you all!

原帖由 alicialee1210 於 10-11-9 14:10 發表
我仔仔係08年9月, 話細b又唔係太細, 但佢一定唔伙可以叫大b lor, 佢星期六早上8.30 in SC, 之後 9.30 in KV, 我老公話佢好乖全程無扭計, 老師問佢野都有反應不過答得唔啱, 但我知我仔仔已經盡咗力, 佢唔夠d大仔爭都 ...

今年3000人applied SC,係SC的校工講的。分星期五、六、日三日考。

我BB都有in SC and KV. 我仔講野好o力的!之前in 過2次都好好,所以我都有信心。

SC 我都覺得自己準備不足,沒有帶打發時間的東西去,仔仔表現一般啦,呆呆地答晒D問題。

第日in KV, 帶晒糖,書、玩具,準備充足,今次實ok啦!但結果阿仔金口難開,我都幾失望。

跟住我問阿仔:你中吾中意間學校?阿仔話:媽媽,我中意自己學校。

呢句話令我好心up.

作為家長,為小朋友選最好的無可厚非,但有否聽過他們心聲?日日interview大人都很累,何況一個2歲小孩。日日都響度問你果3個問題,小孩也有情緒的。而且準備足並不可以保證發揮得到。

我有朋友因為in 得太多, 最後小朋友無聲抗議。

我估我要調節下自己的心態先。我到底想要咩?

原帖由 elanelan 於 10-11-9 19:51 發表

今年3000人applied SC,係SC的校工講的。分星期五、六、日三日考。

錯!!我朋友就星期一IN,佢話成8千人,呵呵~~不理幾多千,不理成功OR失敗,因為年年都是機會,唔比我地今年入不到SC OR KV,而下年考入CCKG架???即使入不到CCKG,唔比我地小學考入男女拔架???不出名學校100%等於不叻人咩??盡力平常心算啦!!當然我明白大家心情,上年我都好緊張,不過今年一D都無,或者有D人會話我串,話我因為小朋友入到理想N班學校,所以今年唔在乎,我唸也有D原因.不過我上年即使緊張也從未罵過仔仔半句,更不會為了佢IN時得體而把外套除去,由得佢比雨比風吹~IN SC時我真係見到甘不知所謂的家長,有個就罵個小朋友"你唔死都無用,IN時唔出聲,平時又甘多野講".............嘩~~當時我真係想打個家長一拍(唸下姐,我唔夠膽)!!!不過我覺得佢地D小朋友好慘,將來好難成材!!!因為有甘低EQ的父母.
‹ 上一主題|下一主題