用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 覺得很灰...想呻下...
樓主: 丞丞BB
go

覺得很灰...想呻下... [複製鏈接]

問d好蠢既野,st係咩,pst又係...
原帖由 pipi331 於 10-10-2 12:59 發表

講嘢慢唔一定要請st, 請幼兒導師 pst都得.

請問ST言語治療師和PST專業幼兒導師的費用大概多少錢?

原帖由 apple~y 於 10-10-2 14:00 發表
係呀講0野慢,請專業幼兒導師pst做個別訓練都好好
一路做訓練一路引導仔仔講0野,表達,安坐
跟導師導指示做0野,我覺得對我仔仔就好好啦
如果經濟有限可做pst先
st可以遲些先跟 ...

原帖由 丞丞BB 於 10-10-2 10:46 發表
可否跟電治聯絡?

唔好意思! 因我用手機打字所以不好.
我可否跟你用電話交流下?

專業幼兒導師pst做個別訓練...
請問你有冇做開邊間?效果如何,費用如何.thx
原帖由 apple~y 於 10-10-2 14:00 發表
係呀講0野慢,請專業幼兒導師pst做個別訓練都好好
一路做訓練一路引導仔仔講0野,表達,安坐
跟導師導指示做0野,我覺得對我仔仔就好好啦
如果經濟有限可做pst先
st可以遲些先跟 ...

剛剛去左元朗基督教服務處(親職教育中心)...
自費做語言治療就$600/45mins...
不過唔知要排幾耐...
協康就$650/45mins...
好似協康就出名小小...
請問有冇邊位媽咪有冇做過邊間機構好d既...
可否指條明燈...thx

好的,冇問題^^

原帖由 bbpigbb 於 10-10-2 16:10 發表

你要保守你的心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出 .

好的,冇問題^^

原帖由 bbpigbb 於 10-10-2 16:10 發表

我小朋友係樂天做小組PST
小組--- $300 @1 HR
PST---$480 @50MIN

你可以問下, PST 我係MS CHENG 教得幾好, 不過如果係SAT 就可能要等啦, 因佢好多學生

原帖由 丞丞BB 於 10-10-2 16:15 發表
專業幼兒導師pst做個別訓練...
請問你有冇做開邊間?效果如何,費用如何.thx

因為我聽你講小朋友理解,聽指領,安坐不太理想所以我個人認為你小朋友做pst較適合
現階段做st擔心浪費金錢
pst係專業幼兒導師主要改善小朋友理解,聽指領,安坐...小肌肉訓練都會有,所以我覺得較適合你仔仔現在階段
如果安坐都唔可以坐定定,連簡單理解都唔明點上st??
st係言語治療師主要教小朋友說話,正確發音,口肌訓練
pst收費一般比st平小小,當然可能師資經驗多些收費又貴些
夾唔夾真係好睇個導師同小朋友夾唔夾到
好似睇醫生0甘,我覺得好未必人人都覺得好
我仔仔係上門做個別的,
不過我唔講導師資料啦,怕比人以為我賣廣告
以上一切只係我個人意見
希望以上資料幫到你啦

唔該pm比我啦,
一萬個唔該...
原帖由 apple~y 於 10-10-3 14:07 發表

因為我聽你講小朋友理解,聽指領,安坐不太理想所以我個人認為你小朋友做pst較適合
pst係專業幼兒導師主要改善小朋友理解,聽指領,安坐...小肌肉訓練都會有,所以我覺得較適合你仔仔現在階段
...

原帖由 apple~y 於 10-10-3 14:07 發表

...

Hi apple~y

唔該pm or email比我啦!
my email : [email protected]
many many thanks!

麻煩我都想要info ar, pls pm me thx!!!!!

我大仔現在在協康會做緊PST, 導師經驗豐富, 而且又可以借教材每日俾仔仔練習, 做咗一個多月已經見到有進步, 如果經濟許可真係要搵專業人士幫手, 好過自己茫無頭緒. 媽媽係偉大的, 但不是萬能, 千祈唔好俾咁大壓力自已, 盡力而為啦, 我相信妳既小朋友一定會感受到, 只係佢地唔識去同我地表達. 所以我地一定要幫佢地, 要進入佢地既內心世界, 如果連我地都唔去幫佢地, 佢既世界就只係得佢一個人.......... 真係好慘..........
其實同個仔去CAC做評估之前己經有心理準備阿仔可能會有D問題, 但當E生同我地宣佈佢有自閉症既一刻仍然感到很難接受, 直到現在我仍然在想到底是哪方面出現咗問題令到佢咁樣? 但我知道自己必須要堅強, 如果自己都崩潰咗仲有邊個去幫佢呢? 所以我只係流過幾滴眼淚, 但心裡一直都想找機會可以大哭一場........ 呢度既所有媽媽們, 加油呀.........無論他們是怎樣, 都係我地最愛既孩子.

真的好多謝各位媽咪...有d媽咪仲教o左我好多自己係屋k點幫個仔o既方法...
cac已經通知我今個月27號做評估...
我已經有心理準備去接受...個結果...
既希望27號快d來臨,又不免...
唉...心情好複雜

簽名被屏蔽

原帖由 bbpigbb 於 10-10-4 20:15 發表

Hi apple~y

唔該pm or email比我啦!
my email : [email protected]
many many thanks!

Hi apple~y

i haven't rec'd your information, can you send to me.

many thanks!

原帖由 丞丞BB 於 10-10-13 23:16 發表
真的好多謝各位媽咪...有d媽咪仲教o左我好多自己係屋k點幫個仔o既方法...
cac已經通知我今個月27號做評估...
我已經有心理準備去接受...個結果...
既希望27號快d來臨,又不免...
唉...心情好複雜 ...

我想問你等了幾耐才通知做評估 , 我仔2Y5M上星期剛剛到CAC見姑娘 , 佢話要等6個月才有評估 , 我每日心情都好擔憂 , 每看有關自閉症資料 , 都不禁流淚 , 係米入CAC評估多數會證實係自閉/自傾 , 我還未懂面對如真的自閉/自傾 , 不時覺得阿仔似係又似唔係..... , 心情同你一樣好複雜

- 阿仔好早已懂說話 , 但經常COPY別人的說話 , 有時又好正常回答 , 認中英文字好叻 , 好喜歡字體及數字 , 懂讀故事中的句子
- 喜歡玩開關門, 特別在MTR時及在LIFT時一定要看開關門 , 自己經常用不同玩具製造開關門
- 好怕看醫生 , 見到醫生喊叫要走 , 情緒失控 , 所以醫生見佢咁 , 懷疑佢有自閉 , 話轉介去CAC

我o地都等o左半年喇~
睇你仔情況都唔係好差,
互勉之.
原帖由 bjtower2 於 10-10-20 13:54 發表

我想問你等了幾耐才通知做評估 , 我仔2Y5M上星期剛剛到CAC見姑娘 , 佢話要等6個月才有評估 , 我每日心情都好擔憂 , 每看有關自閉症資料 , 都不禁流淚 , 係米入CAC評估多數會證實係自閉/自傾 , 我還未懂面對如真的 ...

回覆 37# bjtower2 的文章

你o既情況真的唔差喎! 我個仔仔在10月頭見cac姑娘. 因阿B好遲先識講嘢(約2.6歲). 脾氣好臭, 成日自己一個玩, 唔肯同細佬玩(細佬走近, 仲打細佬 ), 返學都係咁(是學校叫我去評估添). 啲東西係一定要放在指定地方, 其他的唔得, 如上廁所一定要綠色嗰張椅, 一樣的但紅色的一定唔得, 綠色的椅一定要疊在紅色之上 . 最後姑娘都話不大問題(小朋友總有些自己的喜好). 沒有話叫我見醫生等. 只是叫我上佢哋的cause喎 所以暫時自己教多啲佢囉!

醒目開學勳章

你仔仔你協康會做緊pst 係咪1星期一次?
除咗做pst 你仔仔有冇返緊n班?

我仔仔排緊S位 我其實頭痛緊 除咗俾我仔仔做pst 同參加playgroup之外 重要唔要自己去搵普通N位讀住先

你可唔可以俾啲意見我?

原帖由 caca0921 於 10-10-13 17:28 發表
我大仔現在在協康會做緊PST, 導師經驗豐富, 而且又可以借教材每日俾仔仔練習, 做咗一個多月已經見到有進步, 如果經濟許可真係要搵專業人士幫手, 好過自己茫無頭緒. 媽媽係偉大的, 但不是萬能, 千祈唔好俾咁大壓力自 ...
‹ 上一主題|下一主題