用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應否由一間有名氣但教得不好的幼稚園轉走? ...
樓主: magiccandy
go

應否由一間有名氣但教得不好的幼稚園轉走? [複製鏈接]

agreed w kk07.   chinese is more difficult to learn than english.  its quite common for kids to take extra lessons.

我有唔只一個朋友的小朋友係超有名的KG讀, 佢地認同學校 環境 + 老師都好好 .... 但都要 extra 返補習班!!! 呢d可能係香港教育制度 o架 問題 ....

同意.

原帖由 KK07 於 10-9-10 11:35 發表
If change to other KG, are you sure the teachers there are all 'whole-heartedly caring the kids'?  If your son is not lucky enough again, will u change again?  I'm sure every KG, no matter it's famous ...

就算師資好,環境好,課程好.但都有小朋友要返extra補習班.呢個未必係學校問題,而係家長問題,因為好多人好想[贏在起跑線],所以搏命畀啲extra的知識畀小朋友.所以咪要返extra的補習班.正所謂學海無涯,要學,多多都有得你去學.

我都識一位小朋友,返下午班的PN,早上她不習慣nap,放學後又好多嘢要學,佢的nap time係7-8pm,影響所及,每晚深夜先上床,但早上又好早起,結果搞到佢每日返學都帶住兩個黑眼圈,冇乜精神.我只好默默地向佢致以深切同情....

原帖由 ahnew 於 10-9-10 15:02 發表
我有唔只一個朋友的小朋友係超有名的KG讀, 佢地認同學校 環境 + 老師都好好 .... 但都要 extra 返補習班!!! 呢d可能係香港教育制度 o架 問題 ....

我個case同你差唔多, 我大仔n1-k2都係喺九龍塘啟思讀, 但發覺課程真係追唔上小學, 所以一直都以補習&學多d有證書嘅活動, 以備考小一所用,
點知咁橋我細仔k1考入左民生, 有見及此我就嘗試同我大仔插民生k3, 可惜第一次唔成功, 因為民生考我大仔個d野係喺啟思未學過, 所以唔成功, 結果我要show晒我大仔d證書同一些教育界人士的推薦書至成功插到k3, 不過學校沒有因我大仔成為民生學生而俾佢升小一, 結果要觀察一年至考上民小....
這一年來真係辛苦了我大仔同我喇, 好似由零開始咁, 不過好彩我有俾我大仔補開習, 如果唔係一定上唔到民小......
dd就係我嘅經驗, 有心唔怕遲呀~~~!

可否分享一下民生插k3考d乜?

原帖由 恩林 於 10-9-12 18:09 發表
我個case同你差唔多, 我大仔n1-k2都係喺九龍塘啟思讀, 但發覺課程真係追唔上小學, 所以一直都以補習&學多d有證書嘅活動, 以備考小一所用,
點知咁橋我細仔k1考入左民生, 有見及此我就嘗試同我大仔插民生k3, 可惜第一 ...

考默中英生字, & 有小小計數 & 又用英文問我大仔小小基本問題.....
長情我唔知, 因為我唔入得去, 得我大仔一對一咁in....

原帖由 pandabonita 於 10-9-13 08:14 發表
可否分享一下民生插k3考d乜?

原帖由 恩林 於 10-9-12 18:09 發表
點知咁橋我細仔k1考入左民生, 有見及此我就嘗試同我大仔插民生k3, 可惜第一 ...

吓, 幼稚園已補習, 幾時先補到大學畢業, 有沒有需要先????

宜加補習好多元化, 唔係學校教乜就補番d乜, 而係學d學校學唔到嘅野 / 學d未學嘅野...
如果唔係補左習, 我大仔都追唔切民生d進度!!
反而我覺得中學生至唔需要補習, 小學打好基礎, 中學發揮所長, 中學分科都係咁解....
基礎打得好, 大個有幾多創意/機會都唔會得個諗但做唔到....
& 我覺得大學唔洗補習, 大學生幫人補就差唔多~~!

ps. 小朋友越細學習越吸收, 今日學嘅野明天唔識, 咁只會越黎越唔識, 因為明天有明天嘅野要學, 唔好話小朋友吖, 大人都會因堆積如山的問題而冇心機學習la....
所以我覺得基礎係好重要......
‹ 上一主題|下一主題