用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09-10 (IK1 H )同學仔召集
樓主: chuchu_
go

09-10 (IK1 H )同學仔召集 [複製鏈接]

重有呀, 仔仔今日第1日返興趣班, 竟然都無食到野, 我帶左個蛋和維他奶, 如果有提佢食, 佢應該食得晒架, 2樣野佢都中意架.
有無搞錯呀? 真係無老師提小朋友食野架?
仔仔回來打俾我話: 我唔記食維他奶食蛋蛋天. 跟住回來就食晒D野, 應該都好肚餓架啦, 佢話茶點係幾塊餅餅, 成晚食野無停過口, 好似個餓鬼咁.
我5:00左右打俾MISS TSANG, 佢未復我, 我已經寫左紙仔叫佢留意提下小朋友食野架啦.

唉, 我都話 ms tsang 真係有d 唔上心, 咁都可以攪錯比左EVI 事件, 最重要係. 問佢for k1 ok唔ok, 竟然話唔多岩, 暈(因我都有join )~~~
同埋呢真係要寫手冊提ms tsang 提阿仔食野呀
因為第一日阿囡返興趣班時, 佢都話唔知阿囡有包包食, 無提過佢食,攪到阿囡...好餓餓~~真係暈係樹,!~~
同埋仲有我尋日明明寫左係手冊樹叫ms tsang only 比水水佢做snack time 時飲, 但佢返黎隻杯杯係有d 紅色, 問natalie 佢話飲apple juice, 因阿囡sat 個日發高燒, 連續兩日食左藥, so 我唔想佢飲其他, 想清清地飲juice , 點知.......唉~~~~~

阿靚 & jacob 媽
我想問你地寫左係手冊既野, ms tsang 有無簽返個名係樹架, 因我頭幾次寫佢都有簽個j 字, 等我知佢睇左我比佢既message, 但呢兩次佢無簽, 咁係咪姐係佢無睇呢?

我今早都留左電話比佢, 希望佢今日放學會打比我啦~~

原帖由 basicjanny 於 09-10-13 00:34 發表
重有呀, 仔仔今日第1日返興趣班, 竟然都無食到野, 我帶左個蛋和維他奶, 如果有提佢食, 佢應該食得晒架, 2樣野佢都中意架.
有無搞錯呀? 真係無老師提小朋友食野架?
仔仔回來打俾我話: 我唔記食維他奶食蛋蛋天 ...

寫左紙仔俾miss tsang了, 今日仔仔有食晒d野.
不過下午有個k2的甘老師打俾我, 原來昨天我打俾學校留口訊叫miss tsang打俾我, 佢地竟然俾左k2的甘老師, 仲叫我仔仔的名係: 李旭明, 真係不知好嬲定好笑.
原帖由 靚太太 於 09-10-13 00:56 發表
我諗你要同老師反影下,因為我覺得唔同佢講佢就唔多留意咁!希望你個仔遲d食午餐會無問題啦!

因為我個仔上左兩個星期課外活動午餐方面好似好dd,因為佢已經習慣左會自己取午餐出來食!
同埋我老公問左Miss Tsang佢話食午餐 ...

係呀, 之前都會了隻龜係度, 今次就無了, 我當佢睇左架了, 唔係點會蓋兔子印呀.

仲有呀, 今日興趣班校巴遲左好多呀, 之前同我講11:15, 昨天遲到11:25都ok, 今天遲到11:45, 再去其他地方接埋其他同學仔, 一定遲大到.
原帖由 chuchu_ 於 09-10-13 13:34 發表
唉, 我都話 ms tsang 真係有d 唔上心, 咁都可以攪錯比左EVI 事件, 最重要係. 問佢for k1 ok唔ok, 竟然話唔多岩, 暈(因我都有join )~~~
同埋呢真係要寫手冊提ms tsang 提阿仔食野呀
因為第一日阿囡返興趣班時, 佢都 ...

學校留錯俾另一個老師復我, 所以miss tsang都收唔到口訊未打俾我.
jacob只係返星期一: 中華頁墨寶 星期二: 英語唱遊, 我想等佢適應左至報多d.
午餐盒我無你整得咁豐富, 只係好求其, 第1日一隻蛋+維他奶, 第2日蛋糕仔+奇異果.
原帖由 靚太太 於 09-10-14 00:23 發表
咁就好啦!唔知點解d小朋友第一次上親課外活動就一定無飯食 希望佢遲d改善好d就好喇!!
咁Miss tsang!今日打來有無講乜呀!我都係這兩三星期老師無簽名,唔知點解呢??
係呢你小朋友一至五上咩課外活動呀?睇下有無邊樣係 ...

我都想報多一樣: 體操 , 不過好似11月都full晒, 下次問下老師仲有無位先.

你都整好多野俾仔仔返學食bor, 我整好少野俾仔仔食, 得個10分鐘唔知食唔食得及呢?

仲有我想問 : 6/11 school picnic 係唔係只係俾主流班D學生呀? 國際唔可以報架? 個日國際班又唔洗返學?
原帖由 靚太太 於 09-10-15 17:43 發表
我都想下個月join英文唱遊班,因為我個仔勁like唱歌呀!
不過唔知cut邊樣好呢!因為問親個仔佢永遠求其答,激鬼死,都唔知佢like小鐵人or話劇多d!!

今日聽工人講會整日式煎交子4隻,兩條蟹柳,炒蛋一隻,希望佢會 ...

jabco 媽:

尋晚同阿囡傾計, 佢講佢個組既同學仔比我知, 有jacob , gerogewah, oliver, 仲有一個女同學既中文名, 我聽唔清楚, 咁我就問jacob is a good boy? she said "yes" haha, ,所以你可以放心呀...hahaha
我上星期先問過佢知唔知jacob 係邊個, 佢一直話唔識, 今日week 佢終於識你個仔既名啦.., 仲有11/6 號係k1 既旅行wow. 應該, 都有我地國際班份架wow~~

仲有一樣野呀, 我尋日miss tsang 終於打返比我(留左二日言) -,- 因我個囡, 前日同埋 前幾日, 返黎個書包濕哂, d 書又濕哂, 唉, 佢個衰豬呢snake time 飲唔哂d 水無倒左去放左落書包, so 濕哂, 我咪同miss tsang 講囉. 佢答我," oh 係呀" just only =,=, 我咪叫. 咁麻煩你幫我留意下,
同埋我又問阿囡點呀, 因上week 唔舒服係屋企皮氣唔好, 問佢佢話ok, wow. 真係ok. just only~~我問佢有無走黎走去, 有無攪同學仔, 佢話無wow, 幾好wow. 我問佢咁now, 你地比d 指令佢同佢講野, 佢問唔問, 佢又話ok,
ms tsang 既對答好短, 唔知係咪我自己問得唔夠深入

我想問, 請問李老c 個全名係乜, 我諗住打去問下李老c , natalie 係點, 聽下唔同老c 既意見, 睇下佢平時上堂既情況~~~

原帖由 basicjanny 於 09-10-15 23:05 發表
我都想報多一樣: 體操 , 不過好似11月都full晒, 下次問下老師仲有無位先.

你都整好多野俾仔仔返學食bor, 我整好少野俾仔仔食, 得個10分鐘唔知食唔食得及呢?

仲有我想問 : 6/11 school picnic 係唔係只係俾主流班D ...

阿靚:

阿囡tue 上完興趣班返黎, 有六粒壽司, only 食左二粒, 同少少咁多粟米粒, 但明明佢好like 食, 唔知係咪唔夠時間食呢, 尋日miss tsang打左黎啦, 但答既答案都好似好簡單..唔知係咪我要求高, 想佢講多d natalie野我知, 但佢only 講 ok架, 幾好呀 -,- 都幾唔開心only 有一句突破話. " 好攪笑, 佢同同學仔講, 唔好攪呀" 話佢好鐘意同同學咁講, 但又無講我知, 係好定唔好 =,=" 我問佢咁買校服, natalie 要乜size, 佢話中size ok, 件校褸本身比較大件, so 唔駛買咁大, 咁wow.但我又唔記得問佢係咪上完興趣班會同佢地洗手, 但你問左, 佢話有, 咁我信佢啦..呵呵, 係wow. 佢地秋季旅行,  你去唔去得呀, 快d 拿拿聲去篤假啦..yo~~~

今日natalie 左 士多啤梨同埋壽司返去食, 唔知今日又食幾多呢...~~~~

原帖由 靚太太 於 09-10-15 17:43 發表
我都想下個月join英文唱遊班,因為我個仔勁like唱歌呀!
不過唔知cut邊樣好呢!因為問親個仔佢永遠求其答,激鬼死,都唔知佢like小鐵人or話劇多d!!

今日聽工人講會整日式煎交子4隻,兩條蟹柳,炒蛋一隻,希望佢會 ...

係wow, tue 個日, 我地架校車, 成12.50左右分先黎到wow, 我工人同我講返, 我心諗咁一定....遲到返學~~~

原帖由 basicjanny 於 09-10-13 20:06 發表
係呀, 之前都會了隻龜係度, 今次就無了, 我當佢睇左架了, 唔係點會蓋兔子印呀.

仲有呀, 今日興趣班校巴遲左好多呀, 之前同我講11:15, 昨天遲到11:25都ok, 今天遲到11:45, 再去其他地方接埋其他同學仔, 一定遲大到.
...

natalie ma,
你囡囡真係叻, 記得jacob個名天, 仲話佢good boy天, 咁我就好放心架啦.   不過我問佢識唔識natalie, 佢話識, 不過係佢另一個朋友仔jar.

miss tsang講親電話都係咁架啦, 可能佢唔係太識應付d家長, 應該對小朋友都好好架. 我個仔都話中意miss tsang, 成日都提住佢架. 佢話: 佢跑跑, miss tsang鬧佢呀. 咁佢又無因此而唔中意miss tsang囉.

李老師個名同我仔仔個名差一個字, 我pm俾你呀. 之前返親子班時, 李老師已經走來同仔仔講, 見到你真係有親切感, 我地個名差不多呀.

miss tsang回左紙仔俾我啦, 原來係我未睇清楚, 5/11係主流班旅行, 國際班就放假, 而且國際班係就係6/11呀, 我地一家3口都會參加架.
原帖由 chuchu_ 於 09-10-16 12:35 發表
jabco 媽:

尋晚同阿囡傾計, 佢講佢個組既同學仔比我知, 有jacob , gerogewah, oliver, 仲有一個女同學既中文名, 我聽唔清楚, 咁我就問jacob is a good boy? she said "yes" haha, ,所以你可以放心呀...hahaha
我上 ...

jacob ma,

11 月我都可能報呢個班呀 ?  本本星期四唔 g 番呢個定小鐵人 , 你啱既可以 join 埋一齊玩 wor

仲有呀 .... 我都會報中華小墨寶同英語唱遊, 甘即係星期一, 二 hebe 都會同 jacob 一齊上 .... 你 11 月仲會報嗎 ???

原帖由 basicjanny 於 09-10-15 23:05 發表

仲有我想問 : 6/11 school picnic 係唔係只係俾主流班D ...

Jacob 媽, 

咁都係既,可能misstsang 真係唔太識應付家長,但其實我成日問阿囡like 唔like ms tsang 佢都話好like 架, 同埋又成日返home 扮ms tsang 上堂教既野, 同扮李老c, 睇佢都好like佢兩個miss, so,我諗可能係我要求高,可能又對比 hebe 個班既ms choi 會打比佢地家長又拿同家長溝通,講好耐電話,so都好羨慕..哈~~ 如果miss tsang 唔主動,咁唯有我地家長自己主動d 搵佢,希望佢唔好覺得好煩,^^

阿靚&jacob 媽 

你地阿b尋日返黎有無講龜rabbit 故事呀, natalie 尋日返黎..傻左, 叫我同grandma 同工人陪佢玩,我扮rabbit, 佢扮龜龜, grandma 扮大樹, 工人扮山羊, 話李老c 講比佢地聽, 佢玩到傻哂,狂笑, 狂叫, 勁開心, 返學咁耐, 第一次返home 係咁開心到咁....同埋係講最多學校野既一日..哈...

原帖由 basicjanny 於 09-10-16 23:18 發表
natalie ma,
你囡囡真係叻, 記得jacob個名天, 仲話佢good boy天, 咁我就好放心架啦.   不過我問佢識唔識natalie, 佢話識, 不過係佢另一個朋友仔jar.

miss tsang講親電話都係咁架啦, 可能佢唔係太識應付d ...

natalie ma,

唔好意 c 呀 .... 都係我成日講 miss choy 咩咩咩
啦 ....

不過你講得啱, 佢唔主動你主動 lor , 我都一星期
有 2 日寫字條比 miss 架, 了解多 d 好 d lor !

個日星期 5 我經你地 classroom, 見到 miss
tsang 都好 nice .... 佢仲幫小朋友一入課室拎
個通告袋出黎 tim , 唔好唔開心啦 !!

係呢, 你囡 11 月報興趣班有無改呀 ?? 我會取消
個個 english playgroup 啦 ..... 希望我囡有番興趣

原帖由 chuchu_ 於 09-10-17 13:45 發表
Jacob 媽, 

咁都係既,可能misstsang 真係唔太識應付家長,但其實我成日問阿囡like 唔like ms tsang 佢都話好like 架, 同埋又成日返home 扮ms tsang 上堂教既野, 同扮李老c, 睇佢都好like佢兩個miss, so,我諗可能係我要求高,可能又 ...

haha,你唔好講唔好意思呀,咁miss choi係好老c  表揚下應該架,hee.咁我都覺得miss tsang 係好老c同係一個靚女既老c tim..., 但佢可能唔太識表達,.哈~ so.我會積極d 寫下紙仔比佢先..yeah..

至於個興趣班,我only報左tue 英語唱遊班同埋fri ballet一直到11月尾,so 我諗住加話劇架, 唔知好唔好玩架呢, 因我個囡尋日返黎扮李老c 教既故事,so想比佢玩下呢個..,但唔知有無位呢,要聯絡邊個老c 呢,係wow.上次比左錢錢買鞋無貨, 學校都未聯絡我tim,睇黎我又要做下主動先得~~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-17 14:24 發表
natalie ma,

唔好意 c 呀 .... 都係我成日講 miss choy 咩咩咩
啦 ....

不過你講得啱, 佢唔主動你主動 lor , 我都一星期
有 2 日寫字條比 miss 架, 了解多 d 好 d lor !

個日星期 5 我經你地 classroom, 見到 ...

natalie ma,

我問左校務室 , 11 月既興趣班會再出通告比我地
.... 同埋小道消息係唔會 full , 深祟係一定收哂所
有人 !

k 1 黎講最 full 係 monday 既中華小xx , 一班入邊
好多人架 wor !  不過小朋友都會好 enjoy !

星期 3 既精英小劇院 ~ 我囡番左 2 次, 都無講到
有咩玩 ... 不過我見到佢有個拎住個 remote control 扮 microphone 問我叫咩名, 邊一班甘 .... 上星期
有個人仔既勞作叫 "丹丹"  , 勁攪笑 !

呢班我係問左 miss choy 先報, miss 講小朋友好
鐘意呢班 , 特別係啱哂我個多咀妹 wor
原帖由 chuchu_ 於 09-10-17 14:36 發表
haha,你唔好講唔好意思呀,咁miss choi係好老c  表揚下應該架,hee.咁我都覺得miss tsang 係好老c同係一個靚女既老c tim..., 但佢可能唔太識表達,.哈~ so.我會積極d 寫下紙仔比佢先..yeah..

至於個興趣班,我only報左tue ...

hebe ma,
我係見本本ma話體操都幾好玩, 咁都打算俾jacob玩多一樣.

如果hebe係11月都返埋中華小墨寶,英語唱遊, 就可以同jaocb一起玩了, 真係太好啦, 我報左2個月架.

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-17 02:15 發表
jacob ma,

11 月我都可能報呢個班呀 ?  本本星期四唔 g 番呢個定小鐵人 , 你啱既可以 join 埋一齊玩 wor

仲有呀 .... 我都會報中華小墨寶同英語唱遊, 甘即係星期一, 二 hebe 都會同 jacob 一齊上 ....  ...

natalie ma,
haha...其實我都幾羨慕人地老師同家長傾好耐小朋友d野, 不過miss tsang可能真係覺得唔係太多重要野講囉, 而我地d家長就小小野都好想知架. 最緊要小朋友返學開心中意老師就好啦.

natalie真係叻女, 識得返來扮學校d野同你地玩, jacob好少架, 只係話好開心囉.
原帖由 chuchu_ 於 09-10-17 13:45 發表
Jacob 媽, 

咁都係既,可能misstsang 真係唔太識應付家長,但其實我成日問阿囡like 唔like ms tsang 佢都話好like 架, 同埋又成日返home 扮ms tsang 上堂教既野, 同扮李老c, 睇佢都好like佢兩個miss, so,我諗可能係我要求高,可能又 ...
‹ 上一主題|下一主題