用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問會考直資/私校的mami
樓主: vow
go

想問會考直資/私校的mami [複製鏈接]

唔係話家長想入就一定考到, 始終直資/私校有一定收生標準, 相比官津學校學生程度一定較接近.

我真係聽過好多官津老師講過好多學生跟唔上都要照教, 人多時間少, 程度又參差, 唔理得咁多.

原帖由 Era 於 09-8-6 16:05 發表
家長只係相信啫,唔代表一定係事實,只要人地話"好",個名夠響,好多家長就會揀既啦!
亦更加有好多家長認為,入左先算,冇試過點知唔得呢?最多唔得先轉番出來.所以學生程度唔真係接近.

...

醒目開學勳章

是的,我也覺得很好,其中中文必須用普通話教,但很多主流學校好像只有在普通話堂才用普通話

像我囡囡K1時,她媽媽在學校做義工講故事,用普通話,大部份K2 & K3小朋友都聽不懂,而那些小朋友的媽媽有部份母語是普通話
雖然我的普通話很差,只懂聽不懂說,但工作時寫文章是卻幫助很大,所以一定要找間英文小學,中文用普通話.
不要什麼兩文三語.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-6 16:58 發表
我女係另一間新思維直資, 好多書(esp低年班)都係校本, 好多reader, 而數學, grammar果d比較standard d至用坊間課本
我自己幾鐘意, 因為老師最清楚學校情況, 而且學校用普通話教中文, 坊間課本其實並唔適合, 所以老師 ...

醒目開學勳章 王國長老

呢樣我贊成, 尢其女女讀左間學校3年之後, 有所啟發
好多人都話, 內地文章比本港優美, 呢樣係真的, 睇得多內地文章, 覺得香港d書好"白話化", even係教科書, 更加唔適合用普通話黎教(根本唔match!!)
再睇師資, 呢樣唔駛多講, 以普通話為母語既至算qualified(當然地道北京人就最好), 老師o係學校就用普通話, 學生無得揀一定用普通話溝通, 學起黎至事半功倍
base on以上原則, 如果間學校用本地教材黎教, 如果用本地老師, 如果一星期只有少少時間講下普通話, 你話教到d咩出黎?
幾年前, 同事帶左仔仔本中文書返黎, 見到佢仔(當時p4)用廣東話黎寫低普通話讀音(例如o係快樂個"樂"字隔離寫個"啦"字), 真係嚇到
原帖由 ziyi 於 09-8-6 10:25 PM 發表
是的,我也覺得很好,其中中文必須用普通話教,但很多主流學校好像只有在普通話堂才用普通話

我既意思就係直資/私校就會由學校揀過,所以程度會好接近.
但係津校就係人人都揀果間,唔理家長自己可以付出既,同埋小朋友既能力,只要夠分,又或者[好好彩]咁派到,於是官津既程度就有好大出入,最後咪造成多輸既局面囉.學校教得辛苦,家長同小朋友都同樣辛苦.
原帖由 G-Ma 於 09-8-6 21:56 發表
唔係話家長想入就一定考到, 始終直資/私校有一定收生標準, 相比官津學校學生程度一定較接近.

我真係聽過好多官津老師講過好多學生跟唔上都要照教, 人多時間少, 程度又參差, 唔理得咁多.

...
http://era-central.blogspot.com/

同意, 真係一個多輸既局面.

原帖由 Era 於 09-8-7 10:34 發表
我既意思就係直資/私校就會由學校揀過,所以程度會好接近.
但係津校就係人人都揀果間,唔理家長自己可以付出既,同埋小朋友既能力,只要夠分,又或者[好好彩]咁派到,於是官津既程度就有好大出入,最後咪造成多輸既局面囉. ...

醒目開學勳章

同意又如何?沒有制度是完美的,如果不這樣,可以用什麼代替?

像以前升中,男女各自排隊,又話對女生不公平
但男生發育遲,對這樣的又公平?

而且每個做父母的,那一個不想給子女適合而又好的嗎?
又那一個父母肯叫自己的子女入一些升學差,又承認自己的小朋友程度不足?

很坦白說,不去試就一定不可以,所以才會有熱門學校

原帖由 G-Ma 於 09-8-7 11:34 發表
同意, 真係一個多輸既局面.

九龍區有蔡繼有
新界區有培僑

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-6 14:57 發表
近年香港多左一類學校, 一般叫新思維直資, 都係主張愉快學校, 著重思考為主
港島區有港大同學會, 漢華
九龍區有聖瑪加利, 將軍澳優才, 播道, 真道, 福建(即臻美)
新界有浸大黃錦輝, 嶺南大學同學會
(唔知有無數漏數 ...

醒目開學勳章

我家的小淘氣(囡囡)在我國內工作時國內出世,在國內留了2年,普通話是她的母語,有些微好處.

反而廣州話是跟我回港後在幼稚園學.1個月已可以了

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-7 09:54 發表
呢樣我贊成, 尢其女女讀左間學校3年之後, 有所啟發
好多人都話, 內地文章比本港優美, 呢樣係真的, 睇得多內地文章, 覺得香港d書好"白話化", even係教科書, 更加唔適合用普通話黎教(根本唔match!!)
再睇師資, 呢樣唔 ...

點解d人唔考直資/私校, 要搬去九龙塘抽津校呢?  
又九龍塘d津校點保持學生之水準?
請分享.

醒目開學勳章

我想可能有以下原因吧:
1. 傳統名校(名牌)
2. good networking (像你想做investment banker that you must graduate from 名牌大學加背景)
3. 與申請直資或私校無抵觸 (拿多個保障)
4. 相信這些學校更好,更適合自己的仔女
5. 負擔不起12年學費

如有得罪,請見諒

原帖由 vow 於 09-8-7 16:51 發表
請分享.

肯比學費的家長背景都不會差,學生質素有保証,至少不會雜!

醒目開學勳章 王國長老

第一條問題: 因為有人心儀既學校咁岩係41網名校, 想入咪要搬入去增加機會lor! 亦有好多人既心態: 交左稅點解唔要九年免費教育 (係真的, 唔係負唔負擔得起既問題, 係抵唔抵既問題, 大把有錢人都係咁唸)
第2條問題: 入得呢d學校, 就要有準備時刻操fit, 跟唔上既話, 老師自己會warn學生/家長, 家長唔想有進一步壓力, 就要好自為之了
原帖由 vow 於 09-8-7 04:51 PM 發表
請分享.

住得九龍塘區大部份都係有能力既家長, 自不然會係出面搵定補習操fit小朋友, 加上入得老牌名校, 大家都做好作戰準備, 所以程度都有保證.

同意抽籤有問題, 有能力既家長咪去考直資同私校lor, 雖然要比錢, 但情願自己慳d都想比小朋友有個好d既學習環境.

原帖由 ziyi 於 09-8-7 14:34 發表
同意又如何?沒有制度是完美的,如果不這樣,可以用什麼代替?

像以前升中,男女各自排隊,又話對女生不公平
但男生發育遲,對這樣的又公平?

而且每個做父母的,那一個不想給子女適合而又好的嗎?
又那一個父母肯叫自己的子 ...

Agree x 10

原帖由 G-Ma 於 09-8-7 21:25 發表
同意抽籤有問題, 有能力既家長咪去考直資同私校lor, 雖然要比錢, 但情願自己慳d都想比小朋友有個好d既學習環境.

Thank you all mum

同意,不過好的直資私校,有名氣的都競爭大,小朋友要過五關斬六將才可以完成.
不過想當年7月開始,一直都12月,我都是一個傻婆咁,幾乎每星期六也要聽talk及面試.
為人父母真的不易.

我相信好多家長都有你同樣經歷, 包括我自己, 不過幫子女搵到適合既學校真係影響深遠, 所以辛苦D都係要既, 仲慘過自己搵工.

原帖由 loy211 於 09-8-9 12:24 發表
同意,不過好的直資私校,有名氣的都競爭大,小朋友要過五關斬六將才可以完成.
不過想當年7月開始,一直都12月,我都是一個傻婆咁,幾乎每星期六也要聽talk及面試.
為人父母真的不易. ...

醒目開學勳章

Totally agree,而且小朋友很敏感,最怕自己不安的情緒會影響了她
像前年K1面試時,3間選擇的學校都在同一天面試,令小朋友因自己的急趕,哭了出來

原帖由 G-Ma 於 09-8-9 23:56 發表
我相信好多家長都有你同樣經歷, 包括我自己, 不過幫子女搵到適合既學校真係影響深遠, 所以辛苦D都係要既, 仲慘過自己搵工.

原帖由 vow 於 09-8-4 17:37 發表
你們考直資/私校的原因是:

1)區內沒有好津校?
2)沒有把握抽到心儀津校?
3)跟本不喜歡子女入津校?(不同的私人理由)

謝謝各位!

No. 3 ,definitely
‹ 上一主題|下一主題