用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一生多數用邊款書包?
樓主: ntefamily
go

中一生多數用邊款書包? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ytpeople 於 09-7-16 18:54 發表
有冇人知outdoor書包襟唔襟用啊?(用唔用到兩年)
仲有邊度買平d啊?

阿女那個用了大半年,
有一個位線口散了,不是主要負重位置,
其他無問題。
應該用到兩年呀!

我囡囡揀左Roxy,係九龍城買,減價2xx。

thank you!
原帖由 ZZdaphne 於 09-7-17 18:34 發表

阿女那個用了大半年,
有一個位線口散了,不是主要負重位置,
其他無問題。
應該用到兩年呀!

原帖由 IH 於 09-7-16 17:42 發表
亞仔話想繼續用番6年級個天藍色SPI書包,唔知有冇問題或比人笑呢?

我想這倒不會,如他有自己的理由,例如:很有記念價值或很喜歡這個書包。
就像我兒知道今年的書簿費比以往貴了很多,而且只有爸爸工作,當我跟他提及新學年要花很多錢(大概$5,000元)時,他便說不用買新書包了,反正洗淨還蠻新的(其實已用了3年)。當時我真的心甜,因兒子懂得體貼父母,這是花錢也買不來的。

原帖由 johnmon 於 09-7-18 00:23 發表

我想這倒不會,如他有自己的理由,例如:很有記念價值或很喜歡這個書包。
就像我兒知道今年的書簿費比以往貴了很多,而且只有爸爸工作,當我跟他提及新學年要花很多錢(大概$5,000元)時,他便說不用買新書包了,反正洗淨還蠻新的(其 ...

真係好乖仔!

好高興你仔仔真生性, 要恭喜你。

原帖由 johnmon 於 09-7-18 00:23 發表

就像我兒知道今年的書簿費比以往貴了很多,而且只有爸爸工作,當我跟他提及新學年要花很多錢(大概$5,000元)時,他便說不用買新書包了,反正洗淨還蠻新的(其 ...

原帖由 EDEL 於 09-7-18 00:55 發表
好高興你仔仔真生性, 要恭喜你。

csk家長jj, EDEL,

多謝!多謝!

其實我想信每一個小孩都是天使,只不過出生後受到很多不同的影響,以至變成不同性格和行為,但只需及早發現和耐心地糾正不好的,再加上無限愛心及同理心,假以時日必定修成正果。
老實地說,那個孩子不是三天香,兩天臭,願兄弟姊妹共勉之!

今日係吉之島運動部睇到個NIKKO都幾好, 有3格拉鍊, $249仲有9折.

我買咗Nike背囊,$439有9折,因為條帶有Air,會舒服D,但今日聽到個讀中二的朋友仔話佢地興用斜咩袋....

我見背囊同斜咩都有學生用。

不過如果仔女唔抗拒,最好用背囊!對發育中的少年o黎講會好d!
原帖由 gillian88 於 09-7-18 23:04 發表
我買咗Nike背囊,$439有9折,因為條帶有Air,會舒服D,但今日聽到個讀中二的朋友仔話佢地興用斜咩袋....

I bought a black Mendoza backpack for my son, it looks realy good, with back support, extra thick under layer, 3 compartment and laptop storage.
Water bottle storage on each side. original price around $28X., 20% discount, I paid $214. in Citistore.

斜咩袋對小朋友的背脊有不良的影響,
如果作為日常上學用不是太適合, 因為重量會傾斜在一個肩上, 好容易令脊骨變”s”!!

原帖由 gillian88 於 09-7-18 23:04 發表

今日帶呀女去左特價場,買左個adidas背囊比佢,間格OK,側邊有網袋放水樽,$225咋!
有一個Nike背囊,個款有少少似outdoor側邊冇網袋),黑色logo紅色,都幾靚$215咋!
原帖由 rr 於 09-7-16 23:34 發表
都唔明outdoor 中學生時興用果個款有咩咁吸引, 完全無間格, 唔通支水同d 書一齊放?  我本來都諗住是旦阿女想買, 便買1個啦!, 但去到counter, 最後都縮沙.

顏色係多選擇, 但我真係覺得唔值咁貴.  (反而小學時我買Se ...

醒目開學勳章

請問特賣場係邊,做到幾時?

原帖由 ytpeople 於 09-7-21 17:16 發表
今日帶呀女去左特價場,買左個adidas背囊比佢,間格OK,側邊有網袋放水樽,$225咋!
有一個Nike背囊,個款有少少似outdoor側邊冇網袋),黑色logo紅色,都幾靚$215咋! ...

家長明又有咩用, 青少年受朋輩影響, 個個同學都係用斜咩袋, 唔用就好似好out 咁 !

原帖由 xmanman 於 09-7-20 11:18 AM 發表
斜咩袋對小朋友的背脊有不良的影響,
如果作為日常上學用不是太適合, 因為重量會傾斜在一個肩上, 好容易令脊骨變”s”!!

Tomorrow is better

我買左一個背朗是Nikko成為$169, 外有網袋, 有拉鏈袋, 主袋內有分兩格. 是同事介紹的, 佢果仔上年F.1時開始用, 覺得好實用,價格平宜!

我去果個特價場係長開期o既!佢地應該賣d貨o既款式冇出面咁新,所以先以特價出售。果度有3間鋪頭:Nike,adidas同好似叫皇家…(Royal Sporting咁上下名)地址:觀塘駱駝漆大廈(好似係第一座)地下,
原帖由 水晶樹媽媽 於 09-7-22 10:48 發表
請問特賣場係邊,做到幾時?

原帖由 bkman 於 09-7-17 00:05 發表
其實中一, 初中頭幾年, 係米都應該用比較護脊既背囊? 因為始終仲發育緊。

不過我反而會用100-200玟BUDGET比女女自己選囖。 然後比D意見就算了。 而唔會比佢選完先睇價錢囖, 因為咁樣可以比佢學下點運用兩百玟去買中意 ...

我都係咁諗. 等佢學吓買嘢要睇Budget.

個Outdoor 背禳,呀仔由五年級用到依家重好靚,洗過三四次,重係好新淨,呀仔話唔駛買啦!
‹ 上一主題|下一主題