用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好消息! 學校主動話唔收7月學費!!
樓主: jjtseung
go

好消息! 學校主動話唔收7月學費!! [複製鏈接]

回覆 17# jjtseung 的文章

差不多每天都在家跟弟弟玩...打架.....唉!!!
不過, 都無辦法返學又真係驚有事...雖然有家長叫我照返學因為學校繼續開....

真係好好喎!

原帖由 jjtseung 於 09-6-27 18:20 發表
呢間值得一讚的學校:
北角雲景道的合記!

女女係短短幾個月時間學到好多野, 得到全面的成長和照顧! 我好慶幸自己放棄其他3間offer, 而揀佐合記!

佢地由教會&學校都係好有heart來辦學的! ...

輸去學費, 贏得口碑.

掌聲鼓勵   掌聲鼓勵   掌聲鼓勵

原帖由 七點半 於 09-6-29 12:39 發表
差不多每天都在家跟弟弟玩...打架.....唉!!!
不過, 都無辦法返學又真係驚有事...雖然有家長叫我照返學因為學校繼續開....

哈哈... 細佬幾大啊? 其實, 有個伴好過得一個小朋友!

我而加大住肚, 都幾辛苦... 好彩急call亞爸亞媽來長駐, 幫手睇馬騮!

原帖由 熱血媽媽 於 09-6-29 13:33 發表
輸去學費, 贏得口碑.

掌聲鼓勵   掌聲鼓勵   掌聲鼓勵

希望有更多的學校, 可以言念到個win win的辦法!

我個囡讀那一間都唔收7月,值得一讚 !

請問係邊間???

原帖由 加而晴媽媽 於 09-6-29 22:20 發表
我個囡讀那一間都唔收7月,值得一讚 !

原帖由 Kendis1 於 09-6-30 08:57 發表
請問係邊間???

這間學校真係體貼家長, 值得表揚

hello jjtseung,

你係咪住係學校附近架?
我上次去參觀過間學校, 帶埋個B去.
覺得D老師年齡有點大...
但有BKmami recomment呢間幾好...
先唔好講$$$, 究竟D老師, 教學又如何?

另外, 請問你放棄其他邊3間offer呢?

原帖由 愛狗mama 於 09-7-1 16:12 發表
hello jjtseung,

你係咪住係學校附近架?
我上次去參觀過間學校, 帶埋個B去.
覺得D老師年齡有點大...
但有BKmami recomment呢間幾好...
先唔好講$$$, 究竟D老師, 教學又如何?

另外, 請問你放棄其他邊3間offer呢? ...

愛狗mama

我都要搭車, 車程15分鐘, 所以由出門到學校都要半個鐘! 我女班的同學有些住太古城, 西灣河添!

我女女係細B, 09年1月插班的, 所以其他的offer都唔算咩名校~~~ 明x, 民x, 衛理x(呢間only比到pm班, 所以我唔想)

大部分老師的年紀都似乎around 40... 我反而prefer有經驗的老師, better than後生女! 同埋老師對學校有歸屬感係好重要的! 最緊要唔係老師的年紀, 而係教學方法... 佢地的教學方法係活動教學, 音/美/體/德...等各方面都培養得好好... 以我&我女女同學的家長來講, 都對學校好滿意!

佢地教得唔係深(I mean 知識上.), N1英文only以唱歌仔為主... 數字學到"3"... 不過, 小肌肉的訓練好多亦好出色... 合記的教學方法類似衛理X, 小朋友返得開心, 學到好多野, 啟發創意, 發展好全面!

所以如果要求2文3語好o力的話, 就揀蘇浙, 維記or玫瑰崗等...

嘩!!!! 恭喜恭喜....請問幾時生呀??
有多個小朋友都係一件好事....屋企會好嘈...哈哈!!!!
不過, 你要小心處理大b的心理...唔好比個大覺得你偏心....
我大女3歲...細佬仔差不多2歲...佢地令我最頭痛就係爭野...不論爭抱...爭玩具...爭食物....爭睇碟....總之就係爭爭爭.......

原帖由 jjtseung 於 09-6-29 18:08 發表

哈哈... 細佬幾大啊? 其實, 有個伴好過得一個小朋友!

我而加大住肚, 都幾辛苦... 好彩急call亞爸亞媽來長駐, 幫手睇馬騮!

原帖由 七點半 於 09-7-2 12:39 發表
嘩!!!! 恭喜恭喜....請問幾時生呀??
有多個小朋友都係一件好事....屋企會好嘈...哈哈!!!!
不過, 你要小心處理大b的心理...唔好比個大覺得你偏心....
我大女3歲...細佬仔差不多2歲...佢地令我最頭痛就係爭野...不論爭 ...

下個月生啦, 蘿咁大個肚...

至於大B&細B的相處, 朋友們比緊好多意見呢, 我都係度學習緊!

你2年抱2, 勁!

我都係學緊點樣教佢地相處...學左差不多兩年都係麻麻地....
係wor...我又唔記得你大女最後選邊間幼稚園??

原帖由 jjtseung 於 09-7-2 17:14 發表

下個月生啦, 蘿咁大個肚...

至於大B&細B的相處, 朋友們比緊好多意見呢, 我都係度學習緊!

你2年抱2, 勁!

原帖由 七點半 於 09-7-3 10:20 發表
我都係學緊點樣教佢地相處...學左差不多兩年都係麻麻地....
係wor...我又唔記得你大女最後選邊間幼稚園??

你兩個小朋友年紀差咁近, 自己會多些爭野!
睇怕, 我女都係管細佬果個! 佢係學校都中意管人!

*0*真系好!!!
唔洗交~
不過d老師佢0地會唔會冇糧$~?
anyway都系間學校行政上做得好好~
有良心
我囡囡個間就~喊都無謂!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

剛剛返學校,收到通告,我地海韻果間PIPS都唔使交7月份學費,太好了,我地係兩個小朋友,如果要交,真係好容,現在安樂晒!
Twins 媽咪

妳就好喇!我睇得出, 妳係從心入面笑出來. 恭喜晒!! 而我?! 都無謂, 現正跟學校拉扯中

原帖由 fc926 於 09-7-4 14:51 發表
剛剛返學校,收到通告,我地海韻果間PIPS都唔使交7月份學費,太好了,我地係兩個小朋友,如果要交,真係好容,現在安樂晒!

終於有以客為本既有心人.

原帖由 Kendis1 於 09-7-4 16:34 發表
妳就好喇!我睇得出, 妳係從心入面笑出來. 恭喜晒!! 而我?! 都無謂, 現正跟學校拉扯中

結果如何? 有無好消息?
‹ 上一主題|下一主題