用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問青衣有咩好幼稚園?
樓主: usshop
go

請問青衣有咩好幼稚園? [複製鏈接]

其實經今次提早放暑期你又可以作參考,睇吓d學如何處理,來個評分

宏福,校長係香港唯一一個女太平紳士

原帖由 heiheibbchu 於 09-6-16 10:43 發表
平安福音堂幼稚園 - 是愛心學校

請問平安褔音堂有冇全日班? 另外小學派位結果好不好?

原帖由 mietwins 於 09-7-3 00:47 發表
宏福,校長係香港唯一一個女太平紳士

唯一一個女太平紳士?

根據香港法例第510章第3(1) , 行政長官可不時按他決定的條款及條件委任以下人士為太平紳士─
    • 擔任公職而行政長官認為合適和適當的人﹔或
    • 行政長官認為合適和適當的任何其他人。
名單如下

http://www.info.gov.hk/cml/miscell/index3d.htm
http://www.info.gov.hk/cml/miscell/index3.htm

原帖由 ioi 於 09-7-3 08:05 發表

請問平安褔音堂有冇全日班? 另外小學派位結果好不好?

有全日班. 小學派位主要是主恩和何澤雲, 因為多數學生是住附近.  亦有派仁立,馬灣基慧,音小等等. 有些學生是住荃灣和大窩口, 因為有校車到荃灣.

原帖由 heiheibbchu 於 09-7-3 09:18 發表

有全日班. 小學派位主要是主恩和何澤雲, 因為多數學生是住附近.  亦有派仁立,馬灣基慧,音小等等. 有些學生是住荃灣和大窩口, 因為有校車到荃灣.

ic. thx. 還想問多一句, 這次停課, 學校有何安排? 學費/課堂/活動/功課等...

我們其實在屯門返church的, 平安福音中學那裡, 之前牧者他們都對我推介這幼稚園, 但因為不太近, 我們住青衣邨那邊, 所以無考慮, 現在不知道插班K2有沒有位呢? 有沒有校巴到青衣邨那邊呢?

學校7月份學費都要比, 減去茶點費. 不過本身學費吾貴, 又有學卷, 所以都是幾百元. 停課學校沒有特別安排, 只是給了兩次家課回家做, 另外畢業典禮會照常舉行.

我不清楚青衣村有冇校車, 您可以致電學校詢問.

另外, 如果是上午班, 放學後,可以參加課外活動,1-5都有, 連午飯的. 但沒有校車接送.

原帖由 ioi 於 09-7-3 10:16 發表

ic. thx. 還想問多一句, 這次停課, 學校有何安排? 學費/課堂/活動/功課等...

我們其實在屯門返church的, 平安福音中學那裡, 之前牧者他們都對我推介這幼稚園, 但因為不太近, 我們住青衣邨那邊, 所以無考慮, 現在 ...

原帖由 heiheibbchu 於 09-7-3 14:15 發表
學校7月份學費都要比, 減去茶點費. 不過本身學費吾貴, 又有學卷, 所以都是幾百元. 停課學校沒有特別安排, 只是給了兩次家課回家做, 另外畢業典禮會照常舉行.

我不清楚青衣村有冇校車, 您可以致電學校詢問.

另外, ...

thx for your kind reply. 我已打電話問了, 可惜無插班生的位, 除非有人退學, 但我諗機會都幾微. 都有d後悔當時無揀平安褔音堂, 不過當時只係諗住小朋友咁細個, 唔駛搭車返學就最好...

如果是半日插班位, 都有機會. 因為經常有同學因搬遷而退學, 我認識有2位同學都是插班讀k2. 您得閒便打去學校問下.
咁您小朋友現在讀那間幼稚園?

原帖由 ioi 於 09-7-4 22:25 發表

thx for your kind reply. 我已打電話問了, 可惜無插班生的位, 除非有人退學, 但我諗機會都幾微. 都有d後悔當時無揀平安褔音堂, 不過當時只係諗住小朋友咁細個, 唔駛搭車返學就最好... ...

原帖由 heiheibbchu 於 09-7-5 16:35 發表
如果是半日插班位, 都有機會. 因為經常有同學因搬遷而退學, 我認識有2位同學都是插班讀k2. 您得閒便打去學校問下.
咁您小朋友現在讀那間幼稚園?
...

佢在卓思讀N1和K1, 但佢比較反叛不易聽教, 我諗在基督教幼稚園讀書會對佢幫助大D.

卓思都不錯, 但學費比同區同等質素的幼稚園較貴, 但停課期間又係無乜野做過, 我覺得唔值得俾咁貴學費囉.

卓思程度是否較深? 如果轉去平安,可能會覺得較淺和功課小. 因為k2每日大約只有2樣家課.
學生們很喜歡返學,而且學校亦很著重小朋友德育教育, 教他們有愛心對其他人. 其實老師亦以身教(愛心)來對小朋友.

原帖由 ioi 於 09-7-5 21:19 發表

佢在卓思讀N1和K1, 但佢比較反叛不易聽教, 我諗在基督教幼稚園讀書會對佢幫助大D.

卓思都不錯, 但學費比同區同等質素的幼稚園較貴, 但停課期間又係無乜野做過, 我覺得唔值得俾咁貴學費囉. ...

原帖由 heiheibbchu 於 09-7-6 13:49 發表
卓思程度是否較深? 如果轉去平安,可能會覺得較淺和功課小. 因為k2每日大約只有2樣家課.
學生們很喜歡返學,而且學校亦很著重小朋友德育教育, 教他們有愛心對其他人. 其實老師亦以身教(愛心)來對小朋友.
...

卓思的程度是否深我不知道, 我無比較過其他幼稚園, 只知現在K1每日有兩份功課, 一份是寫字(I, L, T, C, O, D, P, B, X, H, A, F, E, 大, 日, 田, 木, 禾, 火, 天, 上, 下, 口, 人, 1-9)(大半是跟虛線畫, 細半是在空格寫)加畫少許圖畫或填色 , 另一份是工作紙或作業一頁, 週末要閱讀圖書, 長假期有一本幾頁的研習冊, 內裡有認字/配對/連線/填色/剪貼圖片等等.

我自己認為不算深, 比起親戚女兒讀九龍塘的幼稚園, 我兒子識的字和英文比她差很多, 她亦是讀K1, 現在已懂得寫自己的名字和抄寫其他中文字. 不過究竟是否有需要學這麼多東西我就不知道了.
‹ 上一主題|下一主題