用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田既朋友,你地會幫bb報邊間幼稚園呀?
樓主: rubymok
go

沙田既朋友,你地會幫bb報邊間幼稚園呀? [複製鏈接]

Re: 沙田既朋友,你地會幫bb報邊間幼稚園呀?

[quote]
JoJoJo 寫道:
全個沙田區只有聖心有自己的校舍,其餘大多數都是租地方或是在公屋
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

Tweetybird,

I don't think so. In soka, the student is polite, helpful
and they are willing to interact with others. The k3 student will bring the K1 student when getting off the school bus. The school try to let the student to learn take care others and concern other. Can you tell me how many school can do they ? A wonderful life in their first three years. Then, they go to P1. and easy to adapt the school life. The aim of the school is teaching how the way to learn and encourage them to learn, not force them to put the thing in the brain. My boy will interest to know what happen.

Maybe you can go to their website to see the student in soka, why the school set up the website is let the parent can see their kids. I am so happy when I see my boy then I download and let me youngest boy, can view his brother. I think a very few school can do that.  

Good luck !!!!!!!

mariachn

多謝你的意見。

我亦只想我個小朋友有個開心的幼稚園生活,無期望她要變龍或鳳,我只希望她有一個愉快的童年及學習生涯。否則我都已經考kowloon tong的幼稚園,但始終路程好遠,我唔忍心個女每日周居勞動的去行出行入,所以先唔考慮。

我會focus選擇在大圍至ma on shan的幼稚園。

thanks

YY(芝芝媽咪),
請問你知唔知聖心會問小朋友咩問題及問家長咩問題?唔該晒!

我想問下呢~~聖心有無外藉老師教呢? :idea:

沙田既朋友,你地會幫bb報邊間幼稚園呀?

沙田區出名幼園多
6月 3日 星期四 02:35 更新

【明報專訊】趙榮德先生﹕

本人女兒2歲,居於沙田第一城,現正輪候救世軍乙明幼兒園,女兒入讀全日制幼兒園,是否適合﹖保良局吳多泰幼稚園又怎樣﹖可否介紹其他幼稚園﹖謝謝﹗

馬太上

馬太﹕

救世軍乙明幼兒園為資助全日制幼兒園,收費合理,一般幼兒園為全日制,不用擔心﹔保良局吳多泰幼稚園辦得不錯,可以信賴,沙田區出名幼稚園非常多,可優先考慮以下幾間﹕保良局吳多泰幼稚園、救世軍田家炳幼稚園、馬鞍山靈糧幼稚園、聖母無玷聖心幼稚園

香港輔導教師協會主席趙榮德

珍惜眼前人[/url]

我個女現在於九龍塘迦南讀緊幼兒園,明年上幼稚園,我心大心細,唔知比佢繼續係九龍塘讀,定係返沙田讀,大家有沒有好的建議給我???另如真的要考慮學校,九龍塘同沙田有沒有好介紹???我不想考慮屋

tweetybird,

Any suggestion or good selection in Ma On Shan?  Please share.  Thanks! :wink:

小B維維:
去年考聖心時,一位問我問題,另一位與芝芝玩遊戲,我見到老師拿住一個「蛋蛋公仔」叫芝芝認眼耳口鼻手腳,但之後顧得應付問我的老師,就聽唔清楚芝芝答甚麼了。不過據其他BK媽咪教路(我的前輩呢! ),老師會問小朋友帶公仔去邊度玩,其實想試探家人平日放假會帶小朋友去邊度玩。

至於媽咪部分,老師問為甚麼會選擇該校、如果得下午班有位讀唔讀、平日小朋友由誰照顧等。面試時間約10分鐘,見完就走得。記得記得記得(董太口吻 )離開座位時一定要泊返好椅子,媽咪都係呀!我記得去年13/10派表,20/10收表,8/11面試,11月尾就收到取錄信,2/12交留位費囉!前後都不需兩個月。我囡差不多返了一個月K1,so far very enjoy 返學。  

rubymok:
聖心無外籍老師。

希望你們都考到心儀的幼稚園!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

其實應該點樣答先至好呢?(點解你會揀呢間學校?)thanks!!如果我話得下午班唔讀會點呢?因我想個仔讀上午班,如果我答無問題佢咪比下午班我,禁咪死!!

ChristineBB:

我覺得最緊要睇下你方唔方便,如果你比得起錢最好由幼稚園讀到中學一條龍直升,但如果金錢唔可以的話都係讀返近屋企好D,橫點小學同中學都要讀政府學校,都係政府派位比你揀,都係派返你o個頭,又何必要個小朋友禁辛苦,神禁早起身,仲要搭禁耐校車呢?我準備幫我仔仔報讀聖心,因為個個都話好連我呀媽都話好,又係沙田,近近地,有咩事我可以第一時間去搵佢.

rubymok:
我很認同你所講,孩子太年幼,要他們每天長途跋涉上學下課實在很疲倦。

我的理由可能比較特別,因為老公兩個姪女(即芝芝的堂姐)都係讀聖心,而且由幼稚園讀到上中學,老公好鍾意學校校風淳樸,成績好,所以老師問我為甚麼選擇這所學校時,我就係咁告訴她。至於上、下午班的問題,我去年很愚笨地答:「我囡囡要睡午覺啊!」但老師覺得午睡不是一個理由,況且上小學後,二至四年級都是返下午班,想午睡都難。結果學校真係派了下午班給我,後來我寫了兩次申請轉上午班的信,再加兩次親自向老師要求才成功轉讀上午班,想起都抹一把汗。

希望以上小小心得對你有用。
@_@

YY(芝芝媽咪)
    禁我應該點答佢呢?讀上、下午班的問題???唔該晒.我真
的想佢讀上午班,但如果佢話上午班無位我都唔知點算???

rubymok:
人家教我的:「如果唸下午班,孩子日間就沒有人照顧了。」其實聖心開家長會時,主任多番強調上下午班所教的東西完全一樣,下午班還有一個好處,就是上午班放學後,上下午班的老師會一起開會討論當日的上課情況,下午班吸收了上午班的經驗,可以做得更好。

個人認為,選擇上下午班還要視乎父母的作息時間,有些爸爸媽媽需要上班,晚上八、九時才放工,如果孩子唸上午班的話,晚上九、十時就要上床就寢,翌日上學時,爸爸媽媽又可能趕返工,小朋友與爸爸媽媽相處的時間不多。反而返下午班,大家有多些時間見見面、親子共聚。
@_@

但我唔洗返工喎!!

rubymok:
啊∼咁就要諗過第二個藉口了。
@_@

真係唔該哂你!!又要你死禁多腦細胞.

我要去我呀媽到食反,遲d先覆返你啦!!!thanks!!

請問聖心收唔收男仔架?聽講多數都收女仔?請問係咪入學前1年就要去拿form申請架?

laiki
   係呀!如果2002年出世就要而家問下幾時派表喇!再遲d無哂位架喇!我都幫我個仔仔報聖心.
‹ 上一主題|下一主題