用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 09年元朗區選小學的家長入來聊下呀
樓主: qbmama
go

09年元朗區選小學的家長入來聊下呀 [複製鏈接]

鐘聲和徐澤林,你們覺得邊間好些?

如果你住天水圍/元朗, 你都可以考慮天水圍伊利沙伯中學舊生會小學, 7/9開放日當天, 我聽過老師的介紹, 原來10月才有默書, 這會對阿囡及我都無咁辛苦, 因剛幼稚園升上小一, 我不想她太有壓力, 想她開開心心地上課就可以了! 你可以到學校網站睇下, 報名參加10/9 (三)的開放日及12/9 (五)的工作坊.
網頁: www. qesosaps.edu.hk

原帖由 701003 於 08-9-9 15:34 發表

唔願意做功課(寫字),咁就唔好諗商會、靈愛、光明la Try校友會、南元官小、梁省德、惠洲啦!

呢幾日睇佢做功課,竟然好有效率,好似覺得無咩難度(寫句子),連老師都話佢進步咗,仲讚我方法有效 .

回覆 # 的文章

那你打算報讀那間小學呀

自行分配~徐澤林

請問錦田聖約瑟好唔好架?

原帖由 KEYIE 於 10/9/2008 03:43 PM 發表
請問錦田聖約瑟好唔好架?

小一無test....

有無人知榮因上午校同下午校校風如何 功課多嗎? 是否有分精英班?

http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

昨晚去過南元朗官立小學門口look look, 校舍真係好大, 不過真係好唔方便, 有冇呢間學校common!

回覆 # 的文章

榮茵上午校絕對是谷的,至於下午校已改名為陳榮根佛教小學,據知,該校校長剛轉了新的。

回覆 # 的文章

光明英來和鐘聲都是難入的,加上兩間都是新校舍,自然不乏Fans。

原帖由 qbmama 於 11/9/2008 11:25 AM 發表
光明英來和鐘聲都是難入的,加上兩間都是新校舍,自然不乏Fans。

光明英來~7份功課連改正~P.1

原帖由 qbmama 於 08-9-11 11:21 發表
榮茵上午校絕對是谷的,至於下午校已改名為陳榮根佛教小學,據知,該校校長剛轉了新的。

吖! 你地煩小學選校, 我就要擔心邊間學校有位可以比呀女面試, 可以機會轉校.  可惜有既都無乜選擇, 現只有陳榮根, 元朗下午校, 同陳淑英小學暫時有得面試!

陳淑英小學好似唔多人講, 請問這間學校好嗎?

我之前去過元小下午校, 地點唔係咁好, 另學校都比較舊, 設備好似唔係太多.

經過四年學習, 呀女唔係一個肯勤力讀書既人, 所以唔想揀d太谷既學校, 希望大家比d意見! 謝謝!
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

原帖由 christy-mama 於 08-9-11 15:10 發表

吖! 你地煩小學選校, 我就要擔心邊間學校有位可以比呀女面試, 可以機會轉校.  可惜有既都無乜選擇, 現只有陳榮根, 元朗下午校, 同陳淑英小學暫時有得面試!

陳淑英小學好似唔多人講, 請問這間學校好嗎?

我之前去 ...

why 要轉校? 你女讀緊幾年班呀? 邊間學校呢?

原帖由 bobo 於 08-9-11 15:18 發表

why 要轉校? 你女讀緊幾年班呀? 邊間學校呢?

因搬左入元朗住, 我地之前住港島區, 呀女讀緊四年班, 如果今年唔轉, 就無學校收啦!

原帖由 christy-mama 於 08-9-11 15:57 發表

因搬左入元朗住, 我地之前住港島區, 呀女讀緊四年班, 如果今年唔轉, 就無學校收啦!

p4 先轉又真係好難喎, choice 一定唔會太多, 睇下有機會面試果幾間囉, 陳淑英都唔係差架, 開班唔算多, 一係問下梁省德, 惠州果 d 學校有無位啦

今早榮茵校長打過電話比我,(因我去參觀學校時留了電話比他們), 校長比我感覺很親切,很願意同家丈溝通,我也參觀過他們的英文堂,見外籍老師教學方法都幾好,(他們一星期有四天外籍老師教英文堂),同埋出年他們小班教學,幾吸引.但我老公喜歡鍾聲,叫我選鐘聲,有冇人知鐘聲英文堂一星期有多少天是外籍老師教學? 真是好難決定呀.

回覆 # 的文章

我想問點解冇端端校長會打電話俾你既?

原帖由 ling2003 於 08-9-11 16:26 發表
今早榮茵校長打過電話比我,(因我去參觀學校時留了電話比他們), 校長比我感覺很親切,很願意同家丈溝通,我也參觀過他們的英文堂,見外籍老師教學方法都幾好,(他們一星期有四天外籍老師教英文堂),同埋出年他們小班教學, ...

請問你是否參觀舊校舍上午校嗎?

他說因為我參觀過他學校,有記錄,如我抽籤派位派不到榮茵,他都會留位比我們曾經參觀過他校的家長.
‹ 上一主題|下一主題